lördag 27 mars 2010

Klassiska kvinnor 2009

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Gunnar Hede älskar att spela fiol och slarvar med studierna. När familjen riskerar att förlora gården ger sig ut att tjäna pengar som gårdfarihandlare. Hans getter dör under stort lidande och då fästmön senare slår upp förlovningen förlorar Gunnar förståndet. Selma gestaltar vansinnets inneboende logik och kärlekens läkande kraft på ett mästerligt sätt.


Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson

Romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!


Pengar av Victoria Benedictson

Den 16-åriga Selma Berg är en kavat ung dam, som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.


Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf

Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.


 Körkarlen av Selma Lagerlöf

Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.


Den heliga natten av Selma Lagerlöf

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.


Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén

Romanen skildrar två familjers öden i den bohusländska skärgården. Den väna Gabriella blir förälskad i en man, vars far mördats av hennes far och bror. Fantastiska miljöskildringar och en ödesmättad berättelse. Den ålderdomliga språket och synen på kvinnan kan utgöra hinder att ta till sig romanen idag. Läsvärd utifrån ett historiskt perspektiv.


 Agnes Grey av Anne Brontë

Detta är en roman som med rätta kan kallas guvernant-roman. Det är en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Man får snabbt en nära relation till Agnes via dagboksformen. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar. Dessutom beskrivs kvinnans roll i en intressant historisk tidsepok.


Alberte och Jakob av Cora Sandel

Detta är del ett i trilogin om den unga Alberte. Här är fokus på den försiktiga Alberte och hennes oförvägne bror Jakob i en instängd, borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett mycket stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp. Fantastiska miljö- och personbeskrivningar. Det här är en av de stora (kvinno)klassikerna!


Babettes Gästabud av Karen Blixen

Det här är en berättelse om två prästdöttrar på 1800-talet i en liten norsk by. Systrarna får i ungdomen möjlighet att välja kärlek och berömmelse, men avstår för att leva ett enkelt kristet liv i i sin barndoms by. En dag kommer en ung fransk kvinna till dem för att söka hjälp; Babette är på flykt undan oroligheter i Paris. Detta är en mycket vacker historia om kärlek, Gud och konsten.


Svindlande höjder av Emily Brontë

Svindlande höjder är en klassisk, tragisk kärlekshistoria berättad av två olika berättarröster. Den unge, föräldralöse Heathcliff hittas som barn på gatan och uppfostras av familjen Earnshaw. Han blir tidigt kär i fostersystern Catherine och bitter fiende till fosterbrodern Hindley. Svindlande höjder är en berättelse om passionerad kärlek, brinnande hat och försoning.


Stolthet och fördom av Jane Austen

Stolthet och fördom är en klassisk, historisk kärleksroman, som utspelar på landet i södra England där Mr Bennet, hans fru och deras fem döttrar bor på godset Longbourn. Mrs Bennets enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli lyckligt gifta med rika män, och hon gör allt för att så ska ske. Döttrarna har dock en del att säga till om själva, och förvecklingar uppstår inte sällan.


Jenny av Sigrid Undset

Jenny publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.


 Mot fyren av Virginia Woolf

Familjen Ramsay har en sommarvilla på ön Skye, där de vistas med alla sin barn och inbjudna gäster. Under morgondagen ska de, till yngste sonen James' stora glädje, göra en båtutflykt till fyren. Men resan blir inte av den dagen, första världskriget kommer emellan och när utflykten väl blir av, tio år senare, har mycket i familjen förändrats.


 Ett moln på min himmel (Bonjour Tristesse) av Françoise Sagan

Romanen skildrar ett sommarlov vid Rivieran; här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Sedan modern dog har Cécile blivit faderns livskamrat. När en rival om fadern dyker upp fylls Cècile av ambivalenta känslor och utformar en intrikat och grym plan för att bli kvitt den nya kvinnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar