lördag 27 november 2010

Månadssammanfattning - Oktober 10

Under september läste jag modernt och klassiskt, anglosaxiskt och afrikanskt uppblandat med lite tyskt och svenskt - en härlig blandning blev det.

Rädd att flyga av Erica Jong

Den neurotiska Isadora försöker hitta sig själv och sin (kvinno)roll genom att flacka runt i Europa, ha mycket sex och dricka sig berusad varje dag. Liksom alla klassiker rymmer den här romanen många bildande element, här refereras både till litteratur och psykoanalys. Romanens styrka är bland annat dess dräpande beskrivningar av männens domäner.


Absint av Niklas Rådström

En försommardag hittar författaren och hans hustru en liten blåmesunge som fallit ur boet. De tar hand om honom efter bästa förmåga och ger honom namnet Absint. Under sommaren växer Absint till sig, kanske kommer han en dag att kunna återförenas med de vilda fåglarna i trädgården. Det här är en underbar, filosofisk berättelse om livet, skrivet på vackert, lyriskt språk.


Farmor och Vår Herre av Hjalmar Bergman

Farmor växer upp i ett fattigt hem, hon är sparsam och noga med att få det som är hennes. Så småningom gifter hon sig med ägaren till den Borckska gården, en svag man som låter farmor styra. I Farmor och Vår Herre finns ett humoristiskt beskrivet persongalleri, lustiga händelser, underliggande tragedier och frågan om allt är som det verkar vara.


Kärlekens geografi av Nina Bouraoui

I Kärlekens geografi skildras kärleken mellan en medelålders kvinna och en yngre man. Här framträder kärlek, passion och besatthet i blixtbelysning. Händelser, känslor och reaktioner dissekeras och beskrivs med ett poetiskt, vackert språk. Den här korta, intensiva romanen tar upp intressanta frågeställningar om den verkliga individen kontra den bild man projicerar på omvärlden.


Corpus Delicti av Juli Zeh

Corpus Delicti är en klassisk dystopi, som utspelar sig i ett hälsofascistiskt samhälle år 2058. Förnuftet, den "rena vetenskapen" råder, människorna detaljstyrs och staten har total kontroll. Sammantaget är Corpus Delicti en fängslande, aktuell och intelligent roman med spännande handling, komplexa huvudpersoner och något viktigt att säga.


Cap Esterel av Tanja Langer

Att läsa Cap Esterel är som att lägga ett pussel med bitar som gestaltar någon form av kärlek. Här finns hetsig kärlek som gränsar till besatthet, trygg och stabil kärlek, kärlek mellan makar, kärlek till barnen, lustfylld kärlek och kärlek som inte är menad. Cap Esterel är en vacker, vemodig, osentimental berättelse som förmedlar insikten att mycket i livet är förgängligt.


Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis

Ett grundtema i denna roman är att man aldrig kan befria sig från historien. Handlingen och språket präglas av tonårens besinningslösa vrede och en kompromisslös tolkning av omvärlden. Man blir både omskakad och utmattad av mötet med Amy. Kort sagt handlar Himlen i Bay City om människans behov av att vara någon och tillhöra ett sammanhang.


Och var hör du hemma? av Anne Tyler

De två koreanska babyflickorna anländer sent på kvällen till Baltimore, där de tas emot av de blivande föräldrarna. En långvarig vänskap inleds mellan adoptivfamiljerna. Och var hör du hemma? är en humoristisk, emellanåt satirisk, berättelse som belyser den amerikanska livsstilen och skildrar kulturkrockar. Författarens styrka är att skildra det vardagliga, hon är de små medlens mästare.


Tre starka kvinnor av Marie NDiaye

Tre starka kvinnor är en roman om identitet, relationer och makt. De tre kvinnornas livsberättelser återspeglar sig i varandra på mer eller mindre subtila sätt. Beröringspunkter är utsatthet, främlingskap och relationer mellan män och kvinnor. På olika sätt domineras kvinnornas liv av andras förväntningar och krav. Under ytan bubblar också mäns våldsamhet, våldet som riktas mot kvinnor.


Flugornas herre av William Golding

Ett flygplan fullt av unga pojkar nödlandar på en öde ö, endast barnen överlever. Pojkarna försöker få till stånd någon form av demokratisk samhällsstruktur med ett tydligt ledarskap. Snart faller dock allt samman, av rädsla skapas ett samhälle som bygger på den starkes rätt. Det här är en mycket otäck skildring av "den ociviliserade, primitiva" människan, så som författaren uppfattar henne.

4 kommentarer:

  1. Nej, men oktober skulle det vara. Jag ligger lite back :-)

    SvaraRadera
  2. En härlig blandning av böcker.
    Du har något inne hos mig.
    Ha en skön 1:advent

    SvaraRadera
  3. Stort Grattis till den fina vinsten.

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera