söndag 28 februari 2010

Sammanfattning - Östeuropa

Då var vi äntligen på väg igen. Första resstoppet på denna vår andra Jorden Runt-resa är Östeuropa. Här har vi stannat till i Finland/Estland, Albanien och Turkiet. Jag hoppas att ni haft en lika trevlig månad som jag. Här är direktlänkar till alla resenärernas inlägg om böcker från den första resstoppet under denna resa. Glöm inte att besöka, läsa och diskutera hos era medresenärer.

Om Stalins kossor har följande resenärer skrivit:

Bokstavelig talt
Cecber
Dolly; det läsande fåret
Ellisons blogg
Ett hem utan böcker
Ingrids boktankar
Klaras plats
Lilla O
Lustigkulles läsdagbok
Lyrans Noblesser
Maritas bibliotek
Tekla Maräng en livsnjutarblogg
Theresans
Violens boksida


Om Aprils frusna blommor har följande resenärer skrivit:

Bokstavelig talt
Bookbirds
Lustigkulles läsdagbok
Lyrans Noblesser
Mirthful's bookblog
Tekla Maräng en livsnjutarblogg
Violens boksida


Om Låt tistlarna brinna! har följande resenärer skrivit:

Bokstavelig talt
Ciccis bokblogg
Lyrans Noblesser
Mikaelas läs- och skrivblogg
Paperback lover
Pocketprinsessan
Tekla Maräng en livsnjutarblogg

Sammanfattningar om resstoppet i Östeuropa har skrivits av:

Camillas blogg
Lyrans Noblesser
Tekla Maräng en livsnjutarblogg


Om andra intressanta böcker från Östeuropa har följande resenärer skrivit:

Lustigkulles litteraturblogg
Paulas bokblog
Pocketprinsessan
Violens boksida

Vänligen puffa på mig om jag missat någon. Det har varit en rörig vecka för mig och jag har inte hunnit läsa mycket i era bloggar.

Mitt resstopp i Östeuropa

Min resstopp i Östeuropa blev till belåtenhet. Jag läste alla tre böckerna och tyckte att de alla var läsvärda. Posta gärna länkar till era reseinlägg i kommentarerna så ska jag ordna med en länklista i kväll.


Låt tistlarna brinna! av Yasar Kemal (Turkiet).

Detta är legenden om den fattige pojken Memed, som utnyttjas av byherren och till slut gör uppror och flyr till bergen för att leva som stråtrövare. Låt tistlarna brinna! är en mycket dramatisk berättelse, som kan sträckläsas som en spänningsroman. Samtidigt tar den upp frågor om fattigdom, förtryck, rättslöshet och orättvisor, som tyvärr ännu är aktuella. Bokens styrka ligger bl a i dess förmåga att gestalta personer och händelser, som väcker engagemang.


Aprils frusna blommor av Ismaïl Kadaré (Albanien).

Konstnären Mark bor någonstans i Albaniens avlägsna bergstrakter och han ägnar sig åt att måla och älska med fästmön. Romanen är framför allt intressant för sitt sätt att ställa västerländska nymodigheter mot uråldriga seder i ett land som nyligen befriats från en diktatur. Människorna längtar efter materiellt välstånd, men det är inte så lätt att göra sig av med gamla föreställningar, de finns djupt begravda i grottor och i människorna.


Stalins kossor av Sofi Oksanen (Finland/Estland).

Stalins kossor handlar om tre generationer kvinnor och deras livssituation. Via tillbakablickar får vi lära känna Annas mor och mormor och ta del av familjens historia i det kommunistiska Estland med hot, repressalier och transporter till Sibirien. Anna växer upp i Finland och tvingas dölja sin bakgrund, vilket leder till att hon utvecklar ätstörningar och svårigheter med närhet. Osäkerhet, rädsla, vrede, underlägsenhet och sorg gestaltas nyanserat.


Förutom de utvalda böckerna har jag nyligen läst Lolita av Vladimir Nabokov. Eftersom författaren ursprungligen kom från Ryssland räknar jag honom som östeuropé, trots att han under sina senare år bodde i USA.

Lolita av Vladimir Nabokov (Ryssland).

Lolita är ett kontroversiellt mästerverk som i korthet handlar om Humbert Humberts sökande efter sexuell tillfredsställelse. Det här är den enda roman jag läst som verkligen ger pedofilen/sociopaten ett ansikte och en själ. Det är oerhört intressant, och provocerande, att sätta in i Humberts inre värld, en värld där han är offret, den som sviks och överges. Hur Lolita reagerar på hans övergrepp har han ingen förmåga att sätta sig in i.

fredag 26 februari 2010

Låt tistlarna brinna!

Låt tistlarna brinna! av Yasar Kemal (Turkiet).

Den faderlöse Memed växer upp på den turkiska landsbygden, där han tvingas slita för brödfödan hos byherren Abdi Aga. Trots det hårda arbetet svälter Memed och hans mor och till slut får Memed nog och flyr. Han blir dock återförd till hemmet och tvingas arbeta ännu hårdare. Den enda ljuspunkten i Memeds liv är kärleken till Hatché, som dock är trolovad med en ung släkting till Abdi Aga. Det unga paret flyr och strider uppstår, vilket leder till att Abdi Aga skadas och den unge släktingen avlider. Hatché fängslas, medan Memed flyr till bergen för att ansluta sig till ett av de lokala rövarbanden. Så blir Memed en sägenomspunnen stråtrövare som sätter skräck i jordägarna och älskas av de fattiga.

Det finns stora likheter mellan berättelsen om den magre Memed och stråtrövaren Robin Hood. Båda är det på den "goda" sidan, trots att de lever utanför lagen. Och båda gestalterna karaktäriseras av hög integritet och ett starkt patos i kampen mot orättvisan. Båda drivs också av kärleken till folket och speciellt kärleken till en kvinna. Legenderna om Robin Hood och magre Memed upphör aldrig att engagera.

Låt tistlarna brinna! är en mycket dramatisk berättelse, som kan sträckläsas som en spänningsroman. Samtidigt tar den upp frågor om fattigdom, förtryck, rättslöshet och orättvisor, som tyvärr ännu är aktuella. Vid en snabb genomläsning kan gestalterna i berättelsen tyckas vara grovt tillyxade, men när man läser mer noggrant kan man se hur vissa personer tilldelas många nyanserade egenskaper. En annan av romanens styrkor är de detaljerade skildringarna av det vardagliga arbetet, man får en känsla av hur det hårda slitet bryter ner människornas vilja och rättsmedvetande.

Sammantaget tycker jag att Låt tistlarna brinna! är en mycket läsvärd berättelse.

Bokreans fynd

Jag tycks vara en av få i bokbloggosfären som är nöjd med innehållet i årets bokrea. Måhända detta tyder på att jag har udda smak? I vilket fall fann jag mycket åtråvärt, som slank ner i kundvagnarna i år. Titta så många fina böcker och visst verkar de intressanta. Texterna är lånade av förlagen.


Anna Karenina - Leo Tolstoj
Anna Karenina är en av de riktigt stora kärleksromanerna, ett häpnadsväckande modernt psykologiskt porträtt av en kvinna som försöker bryta sig fri från sociala och äktenskapliga förpliktelser, men som blir utstött på grund av sin passion. Anna Karenina var otrogen, hon älskade och tog sitt liv och är än i dag en av de mest konturskarpa romanpersonerna i hela vår litteraturhistoria. Lev Tolstojs roman beundras fortfarande av läsare på alla nivåer, och är en ständig inspiration för nya författare.

Dödgrävarens dotter - JC Oates
I slutet av 30-talet anländer den tyskjudiska familjen Schwart till USA, på flykt undan nazisterna. Det enda arbete som fadern, tidigare matematiklärare, erbjuds är som dödgrävare och kyrkogårdsvaktmästare. Den bräckliga familjen förföljs och hånas i staden där de slår sig ner och allt slutar i en våldsam tragedi. Sextonåriga Rebecca, dödgrävarens dotter, lämnar hemmet, får arbete som hotellstäderska och hamnar snart i ett äktenskap med en misshandlande man. Tillsammans med sin lille son flyr hon, byter identitet och hela tiden med den begåvade sonens bästa för ögonen tar hon sig fram genom efterkrigstidens Amerika.

En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie
En av förra årets bästa böcker som jag ville äga i inbunden form. Recension finns här.

Minaret - Leila Aboulela
Med sin slöja och nedslagna blick är Najwa osynlig för andra, inte minst för de välbärgade Londonfamiljer vars barn och hem hon tar hand om. Tjugo år tidigare hade allting varit annorlunda. Då tillhörde hon själv en rik sekulariserad familj i Sudan. Hon studerade på universitetet i Khartoum. Hennes framtid såg ljus ut. Men så en dag vänds allt uppochned. Najwa tvingas fly landet. Hon kommer till London och där fortsätter hennes fall - ett fall som inte slutar förrän hon hamnat på samhällets botten. Till sin egen förvåning börjar hon då känna en dragning till de människor som besöker den lokala moskén, människor som hon i sitt tidigare liv sett ner på. Här finner Najwa sig tillrätta och skapar sig ett nytt liv och en ny trygghet - tills hon en dag blir mer än synlig för den unge sonen hos sin nya arbetsgivare.

Till sängs med Frida - Slavenka Drakulic
Till sängs med Frida är en roman om ett egenartat liv och särartat konstnärskap. Frida Kahlo har visat att även ett liv som hela tiden hotas av en nära död, kan innehålla en rad nya och överraskande stunder.

Sommarljus och sen kommer natten - Jón Kalman Stefánsson
I ett litet samhälle på den isländska västkusten sker de märkligaste ting. Med en blandning av ömsinthet, humor och romantik skildrar Stefánsson bygdens människor och deras storslagna lidelser. Bankkrisens Reykjavik och folktrons småtroll ligger lika nära. Eller lika långt bort.

En munter begravning - Ljudmila Ulitskaja
Augusti 1991. I en olidligt varm lägenhet i New York samlas en grupp ryska emigranter kring Aliks dödsbädd. Alik är en karismatisk man, älskad av dem alla, speciellt av kvinnorna som turas om att vårda honom medan hans livsandar efterhand lämnar honom. Deras tankar kring den döende mannen och minnena av deras liv i Ryssland avbryts av livliga debatter och småbråk: Vem älskade Alik mest? Ska han få ett kristet dop innan han dör, som hans alkoholiserade katolska fru Nina innerligt önskar, eller ska han försonas med sin barnatro och välsignas av en rabbi som råkar finnas till hands? Och vad innebär de stora omvälvningarna i deras älskade Moskva som via CNN utspelar sig framför ögonen på dem?

Nattarbete - Jáchym Topol
När de sovjetiska pansarvagnarna rullar in i Prag i augusti 1968, skickas den 13-årige Ondra och hans lillebror till sommarstället av fadern. I det vilda landskapet, bland hålor, broar och övergivna småbyar, har familjen ofta tillbringat sina semestrar. Ondra är förälskad i Zuza, värdshusvärdens dotter, och ser med skräckblandad längtan fram emot att träffa henne igen. Men upplevelsen av den första kärleken överskuggas av en serie märkliga mord i bygden och säkerhetstjänstens ständiga närvaro.

Kom ska jag berätta : Sagor som lärde mig leva - Jorge Bucay
Psykoterapeuten Jorge har en mycket speciell metod för att hjälpa sina klienter: vid varje session berättar han en saga. I Kom ska jag berätta får vi följa unge Demián, en nyfiken men bekymrad universitetsstudent som vill veta mer om sig själv. Han går i terapi hos den vänlige och rättframme Jorge för att hitta svar på sina frågor och få hjälp att lösa sina problem. Tack vare Jorges kloka sagor och varsamma guidning hittar den unge mannen vägen till självinsikt och lär sig undvika det som hindrar honom från att vara lycklig. Sagorna som Jorge berättar är både klassiska och moderna, från öst och väst, om kungar och tiggare, munkar och djur. De är omsorgsfullt utvalda och omarbetade för att få fram det terapeutiska innehållet. Det är sagor som kan hjälpa oss alla att bättre förstå oss själva och vårt beteende, våra relationer och våra rädslor. Det är enkla men tänkvärda berättelser som alla kan ta till sig, bära med sig och dela med sig av.

Militärmusik - Vladimir Kaminer
»Trots min ungdom hade jag lyckats ackumulera allt negativt som var möjligt för en sovjetmedborgare. Jag var ingen riktig ryss, eftersom det stod jude i mitt pass, ingen Komsomolmedlem, lite av en hippie och en passiv dissident. Jag drack alkohol med okända och försökte, så fort det gavs en möjlighet, tjäna svarta pengar. Kort sagt: ingen dålig början.« Vladimir Kaminer

Det nya livet - Orhan Pamuk
Den unge studenten Osman bor i Istanbul med sin mor. Osman läser en dag en märklig bok som får en livsavgörande betydelse för honom. Han blir blixtförälskad i en änglalikt vacker kvinna, Canan, som också hon läst samma bok. Tillsammans ger de sig ut på en bussresa i Turkiet för att försöka hitta Canans försvunne pojkvän Mehmet, och för att finna det "nya liv" som boken beskriver, och som gestaltas av en ängel som de hoppas få syn på utanför bussfönstren. Men inte alla är övertygade om att romanens nya liv är av godo. De träffar bland andra Mehmets far som är övertygad om att den livsavgörande boken är ett hot, bara ett av många exempel på en gigantisk konspiration riktad mot traditionella turkiska värderingar.

En handelsman i blod - Yu Hua
Xu Sanguan arbetar på silkesfabriken och får av vänner på landsbygden veta att det går att dryga ut sina inkomster genom att sälja blod till det lokala sjukhuset. Pengarna använder han till att uppvakta den vackra Xu Yulan. Men äktenskapet med stadens frityrdrottning blir inte som Xu Sanguan har tänkt sig. Svartsjuka och bitterhet förgiftar familjen, och i spåren av översvämningar och hungersnöd tvingas han att återvända till sjukhuset.

Två husvagnar - Marina Lewycka
Den unga och troskyldiga Irina kommer till England från Ukraina med drömmar om ett nytt och bättre liv. Men hon hamnar genast i klorna på landsmän som gärna tar tillvara på illegal och tacksam arbetskraft. Efter att ha blivit fråntagen sitt pass och en del av sina illusioner skickas Irina ut på landet för att jobba med jordgubbsplockning. Hon blir inhyst i kvinnornas husvagn där hon samsas och trängs med en milt sagt brokig samling från olika delar av världen. Två husvagnar handlar om att mot alla odds skapa sig ett eget liv, och hitta sin egen plats i denna nya miljö. Eller att ge upp och återvända hem.

Mannen utan öde/Fiasko/Kaddish för ett ofött barn - Imre Kertész
Mannen utan öde berättar historien om den fjortonårige György Köves, som sätts tillsammans med tusentals andra judar på ett tåg, men först när dörrarna slås upp till godsfinkan och de tvingas ut av vakterna förstår han att de rykten om dödslägren som han tidigare avfärdat var sanna. Detta är romanen om hans väg dit, och resan tillbaka.

I Fiasko får vi möta den medelålders författaren, med ett manus som ingen vill publicera om sina erfarenheter från nazisternas förintelseläger. Han känner sig som en fånge i sin lilla lägenhet, och börjar i stället skriva på en annan roman, om en man som är fast i ett totalitärt samhälle. Under en politisk kris får denne man möjlighet att fly, men gör det inte, eftersom han inte vågar lämna sitt språk, den enda plats där han kan leva.

En kaddish är en bön på arameiska, en viktig del av den judiska gudstjänsten. I Kaddish för ett ofött barn läser berättaren sin kaddish över det barn som han vägrar ge liv åt, till den värld som sett Auschwitz födas.

torsdag 25 februari 2010

Oj

Ojoj, så mycket böcker jag hade beställt. Har öppnat 4 kartonger med ren läsglädje från Bokus och AdLibris i kväll. Jag bläddrar, snusar lite och klappar mina nya vänner. Bilder på dem kommer i morgon :-)

Bokfrågornas ABC - N

Nu är det dags för bokstaven N i Lilla O:s utmaning.

* Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna?
Jag tycker om det mesta kring Nobelprisutdelningen. Roligast var att jag läst och inspirerat andra att läsa Herta Müller innan hon fick priset. Min favorit är naturligtvis Selma Lagerlöf.

* Vem är din nordiska favoritförfattare?
Jag vill inte alls bara välja en enda. Jag har läst få islänningar, men ser fram emot att få Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson i bokreapaketet i morgon. De lästa finska författarna är tyvärr också få, Tove Jansson är naturligtvis min favorit. Min favoritdansk är Martin Andersen Nexö, som skrivit den underbara Ditte människobarn. Norska författare har jag läst en del, jag tycker mycket om Sigrid Undset och Per Petterson.

* Vem är den senaste nykomling du läst?
Sofi Oksanen är inte någon nykomling längre, men jag läste hennes debutroman Stalins kossor nyligen.

* Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på?
Kära nån, hur många som helst. Jag håller mig till nordiska och vill då nämna Monika Fagerholm, Jón Kalman Stefánsson, Jan Kjaerstad och Inger Christensen.

onsdag 24 februari 2010

Sagor, utanförskap och separationer

I mitt förra inlägg uttryckte jag min avund mot er alla som på något sätt arbetar med litteratur. Fast, som jag senare sa i kommentarerna, har jag det bästa yrke man kan ha. Jag arbetar som barnpsykolog med barn med olika typer av funktionsnedsättningar. Jag träffar många barn i lågstadieålder, som börjat fundera över hur de ser ut och vad de kan i förhållande till jämnåriga. Många av barnen har CP-skador eller andra former av rörelsehinder. Att hjälpa de här barnen att forma en positiv självbild är naturligtvis oerhört stimulerande.

Ibland träffar jag också mindre barn med olika svårigheter. Och när det passar sig använder jag av sagor, berättelser eller gestaltningar i det psykologiska behandlingsarbetet. Här tänkte jag nu be er som arbetar med barnlitteratur om lite tips. Jag träffar för närvarande en 3-åring med separationssvårigheter och jag tänkte att det kunde passa att läsa lite små berättelser för detta barn. Sune Sockergryn av Anita Jeram handlar om en liten kaninunge som kommer bort från sin mamma, den tror jag kan vara lämplig. Men, har ni tips på något mer?

Hemma läser jag naturligtvis mycket för min dotter och eftersom hon är adopterad söker jag hela tiden efter böcker som tar upp teman om att se annorlunda ut o s v. En favoritbok är Pricken av Margret Rey, som handlar om en prickig kanin som föds i en helvit kaninfamilj. En annan mycket bra och rolig bok är Flaxa med vingarna av P.D. Eastman, som handlar om ett oväntat föräldraskap. Bland adoptionsböckerna är favoriten Hjärtat mitt av Dan & Lotta Höjer, en underbar, poetisk bilderbok om att hämta ett barn på andra sidan jordklotet. Har ni tips på mer böcker som handlar om att vara eller känna sig annorlunda och utanför? Jag vill gärna ha tips för olika åldrar.

Om ni har idéer på hur man kan integrera sagor i psykologiskt arbete med barn vill jag gärna att ni delar dessa med mig. Tack på förhand.

Bokprat

Det är mycket OS och mycket läsning som pågår just nu. Men, kanske inte riktigt lika mycket bloggande. Tiden räcker aldrig till allt man vill.

Läsandet av Att läsa Lolita i Teheran har medfört att jag vill läsa mer skönlitteratur och gärna lite litteraturvetenskap. Det skulle vara så roligt att få diskutera mer på djupet och lära sig om hur man analyserar böcker. Men, det blir svårt att få till mer skola just nu, jag arbetar bara 62,5% och arbetsgivaren vill gärna att jag ska arbeta mer. Tills vidare får jag försöka bilda mig själv.

Bokrean i butik börjar i morgon, men jag har redan handlat allt jag vill ha på nätet. Det är ganska tråkigt att hela den magiska stämningen kring bokrean försvunnit. Förr var bokrean en dag jag väntade på, likt julafton. jag bläddrade i kataloger och kryssade för. Sedan hängde jag på låset oavsett vilket tid på dygnet rean började. Och jag spontanköpte mängder av böcker som aldrig blev lästa. Magin är helt klart borta nu, men det är onekligen bekvämt att bara klicka hem det man vill ha från Bokus, AdLibris och CDON. Hoppas att jag får de böcker jag beställt i morgon, jag är sugen på att bläddra lite.

Vår Jorden Runtresa närmar sig slutet på första etappen. Jag har sett att många varit med och läst. Själv har jag läst alla böckerna, men jag har inte hunnit skriva om Låt tistlarna brinna! ännu. Månadens sista dag lägger jag upp en sammanfattning med länkar till alla som skrivit, ett par dagar innan ber jag er posta era länkar i en tråd. Det går så klart bra att posta i vilka kommentarer som helst, men jag vill be er kolla att jag får med er alla i länklistan. Nästa månad far vi till mellanöstern, där jag redan befinner mig. Eftersom jag läst Persepolis sedan tidigare, läser jag som sagt nu om Lolita i Teheran i stället.

Hur många av er läsare har utbildning eller arbetar med litteratur? Berätta lite, jag är nyfiken (och lite avundsjuk).

tisdag 23 februari 2010

Lolita och Teheran

"De av oss som levde i Islamiska republiken Iran uppfattade såväl tragedin som absurditeten i den grymhet vi var utsatta för. Vi blev tvungna att göra narr av vårt eget elände för att överleva. Vi kände också instinktivt igen posjlost - inte bara hos andra, utan hos oss själva. Det var ett skäl till att konsten och litteraturen blev så oumbärliga i vårt liv: de var ingen lyx utan en nödvändighet. Det Nabokov fångade var livets beskaffenhet i ett totalitärt samhälle, där man är fullständigt ensam i en bedräglig värld full av falska löften, där man inte längre kan skilja mellan sin räddare och sin bödel."

Janet Frame

Janet Frame har jag varit nyfiken på ett bra tag nu, så därför känner jag mig extra glad för den här recensionsboken. Jag hoppas och tror att Janet Frame kommer att passa min smak. Förlagets beskrivning ökar min förväntan rejält:

"Efter framgången med trilogin En ängel vid mitt bord kommer nu ytterligare en självbiografisk roman – så privat att författaren avböjde publicering av denna under sin livstid. Mot ännu en sommar tillkom 1963 i samband med att Janet Frame, liksom bokens protagonist Grace, tog ett avbrott från ett av sina stora romanprojekt. Graces tankar kretsar kring hennes rotlösa liv som författare, tärande prestationskrav och förlamande sociala konventioner. Då hon har svårt att slå sig till ro i sin bostad i London ger hon sig av på en resa. Det blir lika mycket en resa i Graces inre; en värld som utmärks av landsflykt och hemlängtan, liksom känslan av att inte höra hemma någonstans. Det att ständigt befinna sig på flykt."

måndag 22 februari 2010

Tematrio - Naturskildringar

Många av de riktigt bra böckerna har underbara naturskildringar. Och i många av de lite sämre berättelserna skummar jag miljöskildringarna för de är bara i vägen. Skillnaden mellan olika författare är stor. Berätta om tre romaner med läsvärda naturskildringar.


1. Maryse Condé beskriver den exotiska miljön i Färden genom mangroven på ett lysande sätt. Naturens dofter tränger ut ur texten och bladen i boken krullar sig av fukten i regnskogen.

2. I Per Pettersons Ut och stjäla hästar skildras en natur som liknar min barndoms. Älven flyter fram i stilla mak, eller forsar och brusar. Skogens dofter lockar och tystnaden ger ro. Naturen är närmast en sensuell varelse med eget liv.

3. Harry Martinson får mig nästan att bli naturromantiker med sina lyriska naturskildringar i Nässlorna blomma. Miljöskildringarna lockar och drar mig in i berättelsen. Jag ser skogen och fälten och jag hör den tystnad pojken omges av. Jag kan känna jordens dofter och jag tycker mig även ha fått lite valkar i händerna av det hårda arbetet.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Att läsa Lolita

Att läsa Att läsa Lolita I Teheran strax efter att jag läst Lolita känns perfekt. Och inledningen av Nafisis roman får mig genast intresserad, jag har stora förväntningar på den här boken. En roman om kvinnor i ett repressivt samhälle som protesterar genom att läsa förbjuden litteratur, kan det bli bättre? Men jag ser att de snart kommer att läsa om Gatsby, och det har ju inte jag gjort. Kanske jag borde läsa den innan jag fortsätter. Henry James har jag heller inte läst något av, kanske även det vore en bra idé? Jag får ta en tur till biblioteket och se vad som finns inne.

lördag 20 februari 2010

Svävande ord

Jag får ingen ordning på orden idag och i stället för att fortsätta bråka med dem får de sväva fritt. Här kommer ett fint moln av ord som skrivits i bloggen.


Om ni vill göra ett eget ordmoln, klicka här.

fredag 19 februari 2010

Vem ska trösta knyttet?

Vem ska trösta knyttet? av Tove Jansson, utgiven av Alfabeta Bokförlag.

Knyttet är en liten varelse, som lever alldeles ensam i sitt hus. Han är så rädd för ensamheten och en dag beslutar han sig för att ge sig ut i världen. Han möter homsor, filifjonkor, hemuler, hattifnattar och en mumrik, men är alldeles för blyg att våga ta kontakt med dem. Vid havets strand plockar knyttet snäckor, men har ingen att visa dem för. Då får han syn på en flaskpost och brevet inuti är från ett ensamt, övergivet litet skrutt som längtar efter att bli tröstat. Knyttet börjar känna sig modig, han har fått ett brev från en flicka och han har en uppgift att fylla. Han ger sig ut på en resa över havet, utmanar den hemska Mårran och räddar lilla skruttet.

Vem ska trösta Knyttet? är en spännande, vemodig och varm berättelse om hur man övervinner sin ensamhet. När knyttet inser att han har en uppgift att fylla förändras hans sinnesstämning och han börjar bli mer modig. Omedelbart upptäcker även omgivningen detta, knyttet har blivit synlig. Som barnpsykolog har jag naturligtvis träffat många små knytt som behövt känna sig viktiga för att bli modiga och mer utåtriktade. Många gånger har jag i arbetet haft nytta av berättelsen om knyttet genom att återberätta/gestalta temat tillsammans med små patienter.

Texten i berättelsen är rytmisk och poetisk. Det är en ren njutning att läsa boken högt för dottern, som tycker mycket om både handlingen och bilderna. Illustrationerna är uttrycksfulla och fängslande, färgsättning och stil ändras utifrån känslotonen i boken.

Det här är en av de finaste berättelserna om ensamhet, mod och kärlek som finns och jag vill varmt rekommendera den till alla barn i ålder 4 - 104 år.

torsdag 18 februari 2010

Vemodigt vackert

Den siste brodern av Natacha Appanah är en liten pärla. Romanen handlar om Rajs barndom på Mauritius, berättelsen är en underbart fin barndomsskildring. Bokens huvudpersoner är lyhört tecknade och deras öden berör. Miljöskildringarna är närmast sensuella i sin detaljrikedom och skapar en intim känsla hos läsaren. Språket är vackert, stämningen mycket vemodig. Halvvägs in i den här boken är jag stormförtjust, vilken fantastisk författare! En mer utförlig recension kommer när jag läst klart.

onsdag 17 februari 2010

Bokfrågornas ABC - M

Nu är det dags för bokstaven M i Lilla O:s utmaning.

* Berätta om en bok där mat har stor betydelse.
Mat, ätande, svältande och spyor spelar stor roll i Stalins kossor av Sofi Oksanen.

* Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?
Jag är ingen memoarläsare och har svårt att komma på någon vars memoarer jag skulle vilja läsa.

* Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Här du någon favorit?
Jag har läst Kiran Desai, Yann Martel, Atwood, Coetzee, McEwan, Arundhati Roy, Rushdie och Gordimer. Alla är bra, favoriten är De små tingens Gud av Roy.

* Jag söker också en bok om makt.
Makt och maktlöshet präglar många böcker jag läser. Jag ska tänka positivt och väljer därför Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen, som handlar om kärlekens goda makt.

tisdag 16 februari 2010

Husfrid

Husfrid av Alison Bechdel, utgiven av Ordfront, 2009.

Alison växer upp i en mycket akademisk och tämligen excentrisk familj. Fadern är distanserad i sin relation till barnen och mycket krävande. Han arbetar som begravningsentreprenör och hyser ett fanatiskt intresse för litteratur, konst och att inreda deras hus i dess nygotiska stil. Under collegetiden inser Alison att hon är homosexuell och hon meddelar sina föräldrar detta i ett brev. Alison får då veta att även hennes far är homosexuell och att han t ex haft ett förhållande med barnvakten, Roy. Bara några veckor senare avlider Alisons far under oklara omständigheter. Han lämnar efter sig många frågetecken, både kring sitt liv och kring sin död.

Jag uppfattar romanen/serien framför allt som en beskrivning av en mycket komplicerad far-dotterrelation. Alison söker efter faderns godkännande och beundran på många sätt, framför allt genom att försöka dela hans intresse för litteratur. Boken är sprängfylld av referenser till Fitzgerald, Proust och Joyce. Detta gör naturligtvis boken extra intressant. Berättelsen gör djupa nerslag i avgränsade tidsperioder, då vi i detalj får ta del av hur livet såg ut i familjen. Detta gör personbeskrivningarna fylliga; en av mina favoritpassager handlar om hur Alison utvecklar en mängd tvångstankar.

Illustrationerna är detaljerade utan att vara överlastade och stilen/färgsättningen skapar en historisk ram för hela verket. Även för en ovan serieläsare som jag ter sig boken lättläst och bilderna väcker min nyfikenhet att få veta mer.

Både till den vane och den ovane serieläsaren vill jag rekommendera denna fina grafiska roman.

måndag 15 februari 2010

Tematrio - Östeuropa

Eftersom vi som deltar i Jorden Runt-utmaningen befinner oss i Östeuropa, är temat denna vecka just litteratur från öst. Innan jag började att medvetet söka författare från större delar av världen hade jag inte läst mycket alls från den här regionen.


Berätta om tre romaner/lyrikverk från Österuropa!

1. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij handlar om Raskolnikov, en fattig före detta student som planerar och genomför ett mord på en avskyvärd pantlånerska. Huvudpersonen anser att han står över andra och därmed också över moraliska regler som gäller andra. Efter mordet pendlar Raskolnikov dock mellan storhetsvansinne och skuldkänslor inför det begångna brottet. Detta är en lysande klassiker som bör läsas. Spännande, lättläst och med aktuella frågeställningar.

2. Processen av Franz Kafka är en surrealistisk roman som handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet. Oavserr hur man tolkar den gör den här berättelsen ett starkt intryck på läsaren.

3. Glöd av Sándor Márai är en historia om vänskap, passion och svek. Scenariot är en klassisk passionshistoria, som utspelar sig mellan två män och en kvinna. Under barndomen och ungdomsåren var Henrik och Kónrad oskiljaktiga. Men plötsligt en dag reste Kónrad sin väg utan ett ord till avsked och det går 41 år innan de båda männen åter träffas. Högtravande, elegant språk och ett långsamt berättartempo.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 14 februari 2010

Kulturell dag

Hmmm, man blir visst kräsen av att blogga. Jag har tillbringat hela eftermiddagen på biblioteket utan att hitta något att låna! Nu tittade jag i o f s bara på ljudböcker, men jag måste säga att utbudet är väldigt magert. Bland MP3 skivorna trängdes Janouch och Guillou och inte mycket mer. Bland de vanliga CD-skivorna fanns också mängder av topplistelitteratur, en del klassiker jag läst och inte mycket mer. Jag önskar att många fler titlar även gavs ut som ljudböcker, men jag kan förstå att det är en dyr investering för de små förlagen.

Vänta nu, vi lånade faktiskt något! En bok om Händiga Hanna och en bok om Plupp. Det ska bli spännande att se vad dottern tycker om Plupp, kanske är den helt förlegad.

Men även om bokutbudet saknade en del var eftermiddagen fin. Gott fika och lek på museet och därefter en tur till biblioteket. Bra att vi fyllt på med lite kultur för nu blir det snart mer sport :-)

Gott Nytt År Hjärtedag och OS

Den här helgen (och de kommande veckorna) präglas av festligheter och sport. För en sportfåne som jag är OS en högtidsstund, det är nästan alltid något att se på TV och förväntan inför hockeyn är stor.

Igår firade vi kinesiskt nyår tillsammans med en massa andra familjer i stan. Vi var på Kinarestaurang där de serverade oss traditionell nyårsrätter. Barnen hade jätteroligt och maten var fantastisk.

Idag är det Hjärtedag och dottern "fyller halvår". Hon önskade ett halsband och det fick hon så klart. I eftermiddag ska vi lyssna på sagor på biblioteket och fika ute.

Det blir nog inget läst förrän i kväll, då jag ska försöka läsa ut Husfrid.

Glad Hjärtedag och Gott Nytt År på er alla!

lördag 13 februari 2010

Döden skall du tåla

Döden skall du tåla av Karin Fossum, utgiven av Forum bokförlag, 2010.

En liten flicka ligger och sover i sin barnvagn, medan mamman fixar fint i hemmet. Men något lurar där ute, något som inte vill väl. Efter någon timme hittar föräldrarna barnet badande i blod och senare på kvällen får kommissarie Konrad Sejer ett vykort med texten: "Helvetet börjar nu". Och för många människor följer en helvetisk period, någon utsätter dem för grymma spratt. En likbil kommer för att hämta en svårt sjuk man i hemmet, en kvinna läser sin egen dödsannons i tidningen o s v... Vem är förövaren och varför utför han de här morbida handlingarna? Det blir Sejers och Skarres uppgift att lösa fallet, ett fall som kommer att ta många komplicerade turer innan vi närmar oss dess upplösning.

Döden skall du tåla, är precis lika spännande, kårkrypande och nyanserad som de andra böckerna om poliserna Sejer och Skarre. Som vanligt handlar boken om offer, anhöriga, förövare och polisen. Förövaren är en ung man, som lever i social misär, han vill få bekräftelse och sätta sig i respekt. Frågan är hur långt han kan gå för att nå sitt mål. Vad är aggressiva fantasier och vad kan bli verklighet? Författaren skildrar förövare med psykologisk skärpa och empati, vilket gör hennes kriminalromaner klart mer läsvärda än de flesta i genren. Offren regerar med chock och deras och de anhörigas liv förändras för alltid. En del regerar med aggressivitet, andra med oro och missmod och de olika reaktionsmönstren förändrar på ett radikalt sätt vardagen och människornas relationer. Att uppleva sig som försvarslös förändrar människan i grunden. Som vanligt får vi även ta del av Sejers och Skarres personliga liv, i viss mån. Efter att nu ha läst tio böcker om dem tycker jag mig känna dem rätt väl. Och jag tycker mycket om dem.

Liksom de tidigare är även Karins Fossums senaste roman välskriven och spännande. Förutom att skapa nyanserade personbeskrivningar ligger författarens styrka i att kunna försätta läsaren i ett tillstånd att bävan inför det oundvikliga. Jag läser boken med förhöjd puls och blir mycket irriterad när jag blir avbruten. Det här är spänning av hög klass!

Sammanfattningsvis är detta en psykologisk thriller ni inte ska missa!

Tivoli

För ett par veckor sedan fick jag några nummer av barnserietidningen Tivoli som ges ut av Positiv Förlag. Eftersom serier fortfarande inte är min favoritgenre var min förväntningar ganska lågt ställda. Men, som jag bedrog mig, det här är helt enkelt en jättebra tidning för barn.

Återkommande i varje nummer är en serie om ett tivoli. Här utspelar sig stor dramatik, som t ex den dag då Roddans pappa besöker föreställningen och Roddan försöker imponera på honom. Det här är en mycket bra serie som tar upp svårigheter som kan uppstå mellan familjemedlemmar och vänner. En annan återkommande serie är Helmet Girl, som kommer till undsättning då någon råkat i svårigheter. Fast ibland kan även Helmet Girl behöva hjälp och då kan ofta Levi hjälpa till. Även andra bra serier finns i tidningen. Min favorit är serien om fåglarna som bråkar i stället för att vakta ägget, den har ett djup som barn förstår, utan att man behöver prata explicit om mammor och pappor som bråkar.

I tidningarna finns dessutom mängder av pyssel, tips, recept och information om olika yrken. Tidningen präglas av ett genomtänkt mångfalds- och genusperspektiv, vilket alltid ger extra höga poäng i vårt hus.

Sammantaget är detta en rolig och lärorik tidning för barn i ålder 4-10 år som innehåller både fantasifulla, humoristiska berättelser och svårare teman som bråk i familjer och vänner som blir osams. Rekommenderas varmt!

fredag 12 februari 2010

Nobel-alfabetet - L

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven L.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Jag har tidigare skrivit om både Lagerlöf och Lagerkvist så denna gång väljer jag i stället Le Clézio. Jag har läst tre böcker av Le Clézio och favoriten hittills är nog boken om hans far - Afrikanen. När det gäller Le Clézio handlar det mer om språk än om spännande berättelser. Det är något undflyende vackert över språket som gör att jag läser hans texter med stor förtjusning.

Le Clézio fick Nobelpriset 2008.

Akademiens motivering:

"uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen."


2. Just nu läser jag med stort nöje Låt tistlarna brinna! av Yasar Kemal och han är en fin Nobelpriskandidat. Romanerna om magre Memed som tvingas bli rövare i de fattiga bergstrakterna innehåller en mycket fin skildring av den lilla människans utsatthet och integritet.

Min motivering:

"för en underbar gestaltning av människan goda och onda sidor i en spännande berättelseform."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

torsdag 11 februari 2010

Mer om bokrean

Naturligtvis fick även dottern en del från årets bokrea. Men jag tyckte inte att utbudet var så stort.

Nils Holgerssons underbara resa - Selma Lagerlöf (ett måste för en liten Nobelbloggare)
Pricken - Margret Rey (fint om olikheter)
Krokodilen och Giraffen : vilket kärlekspar! (Om ett udda kärlekspar på äventyr)
Det blåser på månen - Eric Linklater (spänning för framtida bruk)
Hur dromedaren fick sin puckel - Rydyard Kipling (en Nobelpristagare till)
Kalle och chokladfabriken - Roald Dahl (äventyr bland godiset)
Pelle Svanslös-boken - Gösta Knutsson (klassiskt om snälla och stygga katter)

Dessutom fick dottern ytterligare en kapitelbok om barnen i Bullerbyn. Vi har nu läst den första och dottern tycker mycket om konceptet med kapitelböcker. Första Bullerbyboken har dessutom alldeles lagom långa kapitel.

Bokrea

Bokrean har inte börjat, men från och med idag kunde man göra förbeställningar på Bokus och AdLibris. Det har jag verkligen gjort! Det fanns en hel del som var intressant för mig.

Anna Karenina - Leo Tolstoy
Det nya livet - Orhan Pamuk
Dödgrävarens dotter - J C Oates
En munter begravning - Ljudmila Ulitskaja
Till sängs med Frida - Slavenka Drakulic
Två husvagnar - Marina Lewycka
En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie
Sommarljus och sen kommer natten - Jón Kalman Stefánsson
Kom ska jag berätta : Sagor som lärde mig leva - Jorge Bucay
Militärmusik - Vladimir Kaminer
Minaret - Leila Aboulela
Mannen utan öde / Fiasko / Kaddish - Imre Kertész
En handelsman i blod - Ya Hua
Nattarbete - Jáchym Topol

Har ni shoppat några böcker idag?

Hallå där resenärer

Hur står det till med läsandet av månadens böcker? Har ni anlänt tryggt till er destination?

Själv startade jag ju lite i förväg och har faktiskt hunnit läsa alla böckerna. Jag hade planer på att eventuellt läsa någon rysk klassiker dessutom, men fick lägga ner det projektet eftersom jag fått så fina böcker att recensera. Men till sommaren ska jag äntligen ta itu med Anna Karenina.

Bokfrågornas ABC - L

Nu är det dags för bokstaven L i Lilla O:s utmaning.

* Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?
Tyvärr har jag bara listor över det jag läst sedan jag började blogga, Jag har ingen aning om vad jag läste innan dess.

* Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?
Lyrik är ju tyvärr inte riktigt mitt område, men jag har naturligtvis en favorit, den numer alltför underskattade Fröding. Det finns ingen vackrare dikt än den om Anna Lek, Nypenrosa, av Gustaf Fröding. Ur Räggler och paschaser från 1897.

Fin sôm nypenrosa står
tili, tili, når dä dagger
selverdrôp å blaa vagger
lent där môraväre går.

Int just lik e trägårsros
int så stôlt å mett i sola,
int så grann å stor i ola,
mer litt bly å mer te tros.

Tocken stog mi Anna Lek,
ljus i håre, rö i kläe,
"rosa stecker", sa di, näe,
Anna mi va utta svek.

Hennas tagg va lätt te se,
are roser, are flecker
gär sä lene, når di stecker,
Anna gjord sä allri te.

Harrgårsplan mä roser i
gjord mä itnô kälekshôga,
nypenrosa bål ve stôga
dä va rosa rosa mi.


* Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?
Jag har tyvärr väldigt lite koll på de aderton, men arbetar på att ändra detta. Har varken någon favorit eller någon jag inte förstår mig på (i alla fall inte som jag är medveten om).

* Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.
Glöd av Sándor Márai är en historia om vänskap, passion och svek. Scenariot är en klassisk passionshistoria, mellan två män och en kvinna. Under barndomen och ungdomsåren var Henrik och Kónrad oskiljaktiga. Men plötsligt en dag reste Kónrad sin väg och det kom att gå 41 år innan de båda männen åter träffades. Elegant språk och ett långsamt berättartempo. Fantastisk uppläsning av Sven Wollter.

onsdag 10 februari 2010

Vidunderlig kärlek

Jag lyssnar just nu till en författaruppläsning av Den vidunderliga kärlekens historia och vet inte riktigt vad jag ska tycka. Romanen har fått så fin kritik, men jag förstår inte detta till fullo. Visst finns här intressanta historiska teman, men jag har svårt att fångas av själva berättelsen. Dessutom dör alla när jag väl lyckats lära mig vilka de är. Största nackdelen handlar dock om själva inläsningen. Jag vill inte höra bladvändande, inandningar och muntorrhet när jag lyssnar och jag är säker på att boken vore bättre med Bolme som inläsare. Nåja, jag hoppas att berättelsen tar sig under andra halvan av boken.

Törnrosa

Törnrosa (bilder) av Lena Sjöberg, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.

För länge sedan levde en kung och en drottning, som inte hade några barn. Det längtade så efter ett barn och till slut fick de en vacker dotter. Det blev stor fest på slottet dit de mest prominenta gästerna bjöds. En av de kloka gummorna blev dock inte bjuden eftersom kungen inte hade nog med guldtallrikar. Detta gjorde den trettonde gumman rasande och hon lade en förbannelse över prinsessan. En mildare variant av denna förbannelse uppfylldes också då prinsessan fyllde 15 år. Hon och alla på slottet föll i en hundraårig sömn. Runt slottet började en rosenhäck växa upp och den hindrade alla från att nå slottet. Ända tills en dag efter många år, då en prins kom till landet...

De flesta har säkert läst någon variant av sagan om Törnrosa, men få har nog sett så här fina bilder. Lena Sjöbergs illustrationer är de i särklass vackraste jag någonsin sett i en sagobok och de är helt underbara i jämförelse med Disneys stereotypa variant. Illustrationerna är konstverk, som väcker barns nyfikenhet och sinne för skönhet. Ja, hela boken är helt enkelt sagolikt vacker i sin utformning med anfanger och bilder på varje sida.

Språket i boken är gammaldags och innehåller ord som sedesam och emellertid. Som ordälskare uppskattar jag i hög grad de samtal om ordens betydelse som boken inbjuder till. Att dottern låter lillgammal kan jag bjuda på.

Berättelsen är lagom spännande för en fyraåring, som är lite rädd för häxor och förtrollningar. Boken rekommenderas varmt till alla som vill ha ett alternativ till Disneys tråkiga version.

tisdag 9 februari 2010

Glömda ord - Apostlahästarna

Dagens ord i utmaningen om glömda ord är apostlahästar. Jag har använt apostlahästarna mycket begränsat idag och suttit i bil stor del av dagen. Men jag använde ordet i alla fall och det gjorde jag på Twitter där de flesta nog förstod. Eftersom jag använde ordet i en konversation med Petra (som ligger bakom utmaningen) var det i alla fall någon som förstod. Hur har det gått för er; har ni använt ordet eller kanske själva apostlahästarna idag?

Kårkrypande

Karin Fossums senaste deckare, Döden skall du tåla, är precis lika spännande, kårkrypande och nyanserad som hennes andra böcker om poliserna Sejer och Skarre. Som vanligt handlar boken om offer, anhöriga, förövare och polisen, vilket gör Fossums deckare i särklass bäst. Här handlar det om en ung man, som kommit snett i livet och vill få bekräftelse. Frågan är hur långt han kan gå för att nå sitt mål. Vad är aggressiva fantasier och vad kan bli verklighet. Vad utlöser aggressivt beteende? Psykologisk trovärdighet på hög nivå och spännande underhållning i lika hög grad.

Överraskning

Titta ett sånt fint överraskningspaket vi hittade i brevlådan igår. Fyra fina bilderböcker från OLIKA förlag, förlaget som ger ut miljövänliga böcker med ett genomtänkt innehåll. Tack så mycket, nu ska vi läsa och recensera.

måndag 8 februari 2010

Glömda ord - Schavottera

Ni missar väl inte Petras utmaning om glömda ord? Jag använde dagens ord schavottera för att beskriva en påfrestande situation jag hamnade i under fredagen då jag höll föreläsning för en grupp föräldrar. Ett par var mycket kritiska (för sådant jag inte egentligen alls har med att göra) och jag fick klä skott för deras frustration. Jag använde ordet schavottera i samtal med en kollega, som inte hade några svårigheter att förstå ordet.

Tematrio - Kärlek

Visst kunde ni väl räkna ut att det skulle handla om kärlek idag? Till helgen firas Alla Hjärtans Dag (mer eller mindre) och visst finns det all anledning att uppmärksamma kärleken. För att vara lite motvalls vill jag dock att ni skriver om olycklig eller i alla fall komplicerad kärlek. Berätta om tre romaner/dikter/noveller/texter som handlar om olycklig kärlek.

1. Den första och kanske bästa bok jag läst om människor som brottas med kärlekens komponenter av ofrihet och osjälvständighet är Maken av Gun-Britt Sundström. Det är inte enkelt för Martina att anpassa sig och leva i ett intimt förhållande, utan att känna att hon förlorar sig själv.

2. Komplicerad kan man definitivt kalla Annas relation till Hukka i Stalins kossor av Sofi Oksanen. Anna brottas med svåra ätstörningar och har inte heller någon förmå att uttrycka sina känslor eller behov i ord. Hukka vill så gärna veta om han gör rätt och driver iväg Anna med alla sina frågor.

3. Komplicerad är också kärleken eller kanske rättare sagt fantasin om den Stora Kärleken för Sigrid Undsets Jenny. Jenny vill uppslukas av den äkta, den rena kärleken, men försöker att hålla till godo med vad hon kan få. Kompromissandet leder till att hon dras in i komplicerade situationer, bland annat på grund av att hon inte vet och inte förmår uttrycka vad hon själv egentligen vill.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 7 februari 2010

Olästa klassiker

Jag har roat mig lite med att sammanställa de olästa klassikerna från veckans Tematrio. Här fanns mycket smått och gott, en del har jag läst - det mesta har jag inte läst.

Många av oss har de stora ryssarna helt eller delvis olästa, det borde vi allt ändra på. Jag bestämmer mig härmed för att läsa Anna Karenina under sommaren, då vi har ett uppehåll i Jorden Runtresandet. Är någon mer intresserad av att läsa en klassiker i sommar?

Några av mina absoluta favoritböcker finns med bland era olästa, jag vill verkligen slå ett slag för Selmas bästa roman Jerusalem, den lättlästa om spännande Brott och straff och den helt underbara Lolita.

Klassiskt svenskt
Löwenskjöld-triologin eller Jerusalem - Selma Lagerlöf
Doktor Glas - Hjalmar Söderberg
Pennskaftet - Elin Wägner

Britter i mängd
Brideshead revisited - Evelyn Waugh
Den röda nejlikan - Emma Orczy
Virginia Woolf
David Copperfield - Charles Dickens
Djurens gård - George Orwell
Jane Eyre - Charlotte Brontë
Svindlande höjder - Emily Brontë
Emma eller Stolthet och fördom eller Persuasion - Jane Austen
Sagan om ringen - J.R.R Tolkien
Det stora kriget - Winston Churchill

Stora ryssar
Anna Karenina eller Krig och fred - Leo Tolstoj
Brott och straff eller Bröderna Karamazov - Fjodor Dostojevskij
Döda själar - Nikolaj Gogol
Lolita - Vladimir Nabokov

Franska klassiker
Främlingen - Camus
Det andra könet - Simone de Beauvoir
På spaning efter den tid som flytt - Proust
Tsarens kurir - Jules Verne

Nordiska Nobelpristagare
Jenny eller Kristin Lavransdatter - Sigrid Undset
Germanernes laerling - Karl Gjellerup

Europa från antiken och framåt
Sapfo
Den gudomliga komedin - Dante
Don Quijote de La Mancha - Cervantes
Odysseus - James Joyce
Trolldomsfjellet - Mann
Passageværket - Walter Benjamin
Die letzten Tage der Menschheit: Tragödie in fünf Akten mit Vorspiel und Epilog - Karl Kraus

Amerikanskt
Jernhælen - Jack London
Räddaren i nöden - Salinger
Blood Meridian, Or the Evening Redness in the West - Cormac McCarthy
Zen och konsten att sköta en motorcykel - Robert M Pirsig

Världen
Hundra år av ensamhet - Gabriel García Márquez
Pamuk

Aprils frusna blommor

Aprils frusna blommor av Ismaïl Kadaré, utgiven av Albert Bonniers Förlag, 2003.

Konstnären Mark bor någonstans i Albaniens avlägsna bergstrakter i en liten stad. Här ägnar sig Mark åt att måla, helst målar han sin fästmö och under pauserna ägnar paret sig åt varandra. Fästmön är en modern ung kvinna, som reser till huvudstaden och rakar sig under armarna. Mark och fästmön lever i ett postkommunistiskt Albanien, som ännu inte riktigt valt riktning. Människorna i den lilla staden fascineras av det västerländska, och ett bankrån får stå som symbol för att västliga värderingar äntligen hittat till Albaniens utkant. När ett mord sker börjar dock en del ropa efter Kanun, den gamla lagen om som förespråkar blodshämnd. Mark och fästmön blir indragna i skeendena på oväntade sätt.

Romanen är framför allt intressant utifrån sitt sätt att ställa västerländska nymodigheter mot uråldriga seder i ett land som nyligen befriats från en diktatur. Människorna längtar efter materiellt välstånd och västs alla egenheter. Samtidigt visar författaren att man inte så lätt gör sig av med gamla föreställningar, de finns djupt begravda i grottor och i människorna. För varje kapitel i romanen som beskriver den moderna, medvetna nutiden, finns motkapitel fyllda av myter, legender och drömmar som är verksamma på mer eller mindre omedvetna nivåer.

Jag uppskattar i hög grad författarens sätt att gestalta den komplexa människan som drivs av både medvetna tankar och omedvetna föreställningar. Berättelsen kan ses både utifrån ett individual- och ett samhällsperspektiv och den skildrar de konflikter som uppstår vid brytpunkter på ett mycket nyanserat sätt. Det är inte helt lätt att förstå allt i författarens symbolik, men språket och något i sättet att berätta gör att jag tycker mycket om romanen och vill läsa mer av Kadaré.

lördag 6 februari 2010

Om mig

Jag är inte med i Pocketkedjan, men använder Lilla O:s lista för att pracka på er lite info om mig själv.

Som läsare är jag: hängiven, snar till omdöme, intresserad av kvalitet och kritisk.

Som bloggare är jag: lite oorganiserad, ganska ihärdig, fokuserad på litteratur, personlig men inte privat.

Senast lästa bok: Efter attentatet av Yasmina Khadra.

Senast köpta bok/böcker: Den amerikanska flickan, Rosens namn, Brott och straff, Jag smyger förbi en yxa, Den hemliga historien.

Favoritdeckarförfattare: Karin Fossum och Håkan Nesser.

Jag läser allt av: ovan nämnda deckarförfattare, Vibeke Olsson, Selma Lagerlöf.

Jag läser helst inte (genre/författare): BOATS och ckick-litt.

Vid hyllan för fackböcker letar jag: trädgårdsböcker och litteratur inom psykologi/psykiatri.

Förutom svenska läser jag gärna på: norska.

Högst upp i min att-läsa-hög just nu ligger: Döden skall du tåla av Fossum.

Högst upp på min bok-önskelista just nu står: de böcker i serien om Anne på Grönkulla jag saknar, Underbara kvinnor vid vatten, alla böckerna om magre Memed av Kemal illustrerade utgåvor på engelska av Austen och systrarna Brontë, Jag vill inte tjäna, Nattarbete osv osv...

När jag går på antikvariat letar jag alltid: tittar mest på antikvariat på nätet och letar efter olika romaner jag fått lust att läsa/äga.

Klassikertips?

Jag har planer att plöja en klassiker då och då under året och vill gärna få era tips. I fjol läste jag Brott och straff och nyligen har jag läst Lolita. Vilka andra ryska författare/titlar vill ni rekommendera?

Jag har läst en del Dickens, något lite av Austen och systrarna Brontë, men visst finns det väl mer engelskt att bläddra i?

Det är magert med fransmän bland mina lästa klassiker, Camus är den ende jag kommer på så här på rak arm. Madame Bovary har jag som sagt inte läst.

Bland svenska författare har jag läst en hel del, men faktiskt inte Moberg. Det borde nog åtgärdas.

Ge mig fler tips på både äldre och moderna klassiker ni tycker är läsvärda, tack!

fredag 5 februari 2010

Bokfrågornas ABC - K

Nu är det dags för bokstaven K i Lilla O:s utmaning.

1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.
Jag gillar storslagen episk romantik och måste därmed helt enkelt välja Rhett och Scarlett. Dessutom borde jag nog snart läsa nyöversättningen av denna fantastiska roman.

2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.
Jag har precis läst ut Yasmina Khadras Efter attentatet och är tagen av berättelsen. Situationen i Mellanöstern gör mig så ledsen, jag grät faktiskt flera ggr under läsningen. Språket i romanen är tämligen mediokert, men berättelsen påverkar mig starkt.

3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.
Guernseys litteratur och potatisskalspajssällskap är en engagerande, fin roman som till stor del bygger på brevväxling. Författarinnan Juliet kommer i kontakt med en man från Guernsey, som brevledes börjar berätta för henne hur öns litteratursällskap bildades under den tyska ockupationen. Fram växer berättelser om litteraturens betydelse, om vänskap och kärlek. Romanen skildrar fint hur människor sluter sig samman till stöd för varandra under påfrestningar.

4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?
Hmmm, vad räknas som kåseri och krönika månntro? Jag håller mig i bloggosfären och där är favoriten Abbepappan. Läs hans blogg om den modige Abbe!

Månadssummering - Januari 10

Det blev både låga och höga betyg utdelade denna månad. Men var har Nobelpristagarna tagit vägen?


På spaning efter den tid som flytt av Proust/Heuet.

Detta är således den grafiska adaptionen av del ett av Prousts fantastiska romansvit. Trots mycket fina illustrationer var boken tämligen svårläst och långrandig. Den innehåller mycket text för att vara en grafisk roman, antagligen för att stora delar av Prousts verk inte går att illustrera i bild. Men även om boken inte var så bra som jag hoppats, väckte den mitt intresse för originalverket.


Mordets praktik av Kerstin Ekman.

Pontus Revinge heter läkaren som stod modell för Doktor Glas, enligt Kerstin Ekman. Här möter vi en läkare med oacceptabla böjelser som lever långt från de fina salongerna. Boken är skriven på fantastisk prosa, men jag blir ändå inte så begeistrad. Jag hade kanske förväntat mig en ny vinkling av berättelsen, som i Gregorius, men detta är mer en sidoberättelse.


Sju stenar till den otrogna hustrun av Khoury-Ghata.

I en liten, avlägsen by vid öknens rand väntar den gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff, hon är skyldig till äktenskapsbrott och dömd att stenas till döds. En dag kommer en fransk kvinna, en hjälparbetare till byn och engagerar sig i Noors öde. Kvinnornas liv sammanflätas på ett oväntat sätt. En fruktansvärd berättelse skriven på ett underbart poetiskt, sagobetonat språk.


Kungens komediant av Agneta Pleijel.

Redan som sexåring får den blivande skådespelaren Lars Hjortsberg en roll vid Gustaf IIIs opera. Han kom att stå kungen nära, och berättar själv om sitt liv i boken. Romanen innehåller intressanta historiska perspektiv, men tyvärr känns språket varken lättläst eller elegant. Jag tappade intresset för berättelsen ganska tidigt och möjligen gör inte min bedömning boken rättvisa.


Penelopiaden av Margaret Atwood.

Här återberättas Homeros'äventyrsfyllda myt om Odysseus utifrån ett kvinnligt perspektiv. Vi får lära känna hustrun Penelope som ung och vi får följa hennes möte med maken och flytten till Ithaka. Penelopiaden är en skickligt vävd gestaltning av kvinnans situation både under antiken och i samtiden. Språket är enkelt och precist, berättelsen engagerande och temat intressant.


Aprils frusna blommor av Ismaïl Kadaré.

Denna roman utspelar sig i Albanien år 2000, ett Albanien vars kommunistiska styre nyligen rasat samman, ett land som försöker bygga upp något nytt - eller återuppbygga något gammalt. Handlingen speglar konflikterna mellan det moderna väst och de uråldriga traditioner som kommunismen kuvat, men inte utrotat. Underbara legender finns invävda som motbilder till nutiden.


Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.

När Daniel är tio år får han romanen Vindens skugga. Pojken blir uppslukad av berättelsen och av dess författare och sökandet efter gåtornas svar tar över hans liv. Jag önskar att jag hade tyckt mer om den här romanen än jag gjorde. Jag uppfattade handlingen som förutsägbar, språket som alltför prunkande och karaktärerna som platta. Men spännande var den.


Lolita av Vladimir Nabokov.

I korthet handlar Lolita om Humbert Humberts sökande efter sexuell tillfredsställelse. Romanen består av Humberts dagboksanteckningar från fängelset, där han sitter i väntan på en mordrättegång. Han skriver för att rättfärdiga sig och hans skönmålningar och falsifikationer är makalösa. Detta är ett fantastiskt inträngande porträtt av en pedofil, skriven på ett underbart språk.


Isslottet av Tarjei Vesaas.

Denna underbara lilla roman berättar om den gryende vänskapen mellan två elvaåriga flickor, Siss och Unn. De har precis börjat lära känna varandra när Unn försvinner på isen, och Siss blir som frusen inuti. Kamrater och familjen försöker förgäves få henne att leva upp igen. Det här är en otroligt vacker, nyanserad, vemodig skildring, som på ett finstämt sätt fångar det sköra i en ny vänskap.

torsdag 4 februari 2010

Nya recensionsböcker

Karin Fossum är definitivt min favorit bland deckarförfattare, hon skildrar med psykologisk trovärdighet alla inblandade i brottet; förövaren, offret, de anhöriga och polisen. Det ska bli spännande att läsa hennes senaste bok om Sejer och Skarre.

I Den sista brodern av Nathacha Appanah får vi följa Raj, som återupplever sin barndom på ön Mauritius under 1940-talet. Den här boken ser jag mycket fram emot att läsa, jag tycker om böcker som utspelar sig i, för mig, främmande miljöer.

Tack Forum och Elisabeth Grate Förlag!

Bokfrågornas ABC - J

Nu är det dags för bokstaven J i Lilla O:s utmaning.

* Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Många böcker skrivna i jag-form är utformade som dagböcker och bäst av dem alla är nog Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Jag tycker att jag-formen ofta fungerar bra, den skapar en känsla av närhet mellan bokens berättare och läsaren. Dock är det lätt att blanda samman författaren med bokens jag.

* Berätta om en bok om eller av en journalist.
Jag har nog inte så bra koll på författares yrkesverksamhet, men någon jag gillar och ogillar är Jan Guillou. Mestadels gillar jag honom faktiskt, även om hans överklassighet och tvärsäkerhet ibland retar gallfeber på mig. Bäst tycker jag om hans serie om Tempelriddaren Arn och landet Sveriges tillblivelse.

* Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Jantelagen ligger och lurar under ytan i de flesta skandinaviska uppväxtskildringar jag läst, men jag kan inte komma på någon där jag särskilt reflekterat över det.

* Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Hmm, inte heller denna fråga kan jag riktigt svara på. Det är nog helt enkelt så att jag bara läser några få sidor i jidderböcker och därefter glömmer dem. Åh, nu kom jag på en! När jag som ung gymnasist läste Aniara tyckte jag att den var rent jidder (fast det är så länge sedan att jidder inte ens fanns som ord). Jag hoppas att den vid en omläsning visar sig vara mer begriplig.

onsdag 3 februari 2010

Ny favorit

Låt tistlarna brinna! av Yasar Kemal är verkligen en bok i min smak. Lite drygt halvvägs in i den har jag svårt att sluta läsa. Det här är en oerhört spännande berättelse, som samtidigt är lättläst utan att ha ett alltför enkelt språk. David mot Goliat-temat uppskattas alltid och här finns vissa Robin Hood-liknande inslag också. Hoppas det håller hela vägen och att jag kan få tag på de andra böckerna om magre Memed. Vilka titlar handlar om Memed, vet ni? Nej, nu måste jag faktiskt återgå till läsningen...

Alla Hjärtans Dag

Det är snart Alla Hjärtans dag och jag tänker uppmärksamma detta på lite olika sätt. Först ut är den här underbara låten sjungen av en tidig kärlek.

tisdag 2 februari 2010

Maskerad

Maskerad, text av Kristina Murray Brodin, illustrationer av Bettina Johansson, utgiven av Vombat Förlag, 2009.

På förskolan Maskrosen finns mängder av utklädningskläder och barnen använder dem flitigt. Men både Mariama och Yosef vill vara prinsessa, hur ska det här gå? Jakob är en morrande tiger som bits, medan Delina leker doktor och vill ge Yosef en spruta. Fatima biter Ali i fingret och blir tillrättavisad av Jakob. Stor dramatik utspelar sig samtidigt som barnen övar sig i konfliktlösning genom fantasifull lek.

Maskerad skildrar alla små konflikter som uppstår i vardagen på förskolan och också barnens förmåga att själva reda ut situationerna. Barnen ikläder sig olika roller, ena stunden kan man vara en arg tiger, i nästa stund en tröstande doktor. Kontentan av leken blir att man kan vara lite prinsessa och lite tiger, på så sätt kan flera vara prinsesstigrar.

Med relativt lite text lyckas författaren gestalta många olika teman från barnens värld. Det finns inga gränser för barns fantasi och uppfinningsrikedom när det gäller att hitta på lekar. Illustrationerna passar berättelsen perfekt och förstärker intrycket av fart och fläkt. Tittar man noga kan man se den manlige förskolläraren dansa i cowboystövlar och rosa boa. Barnen har allsköns etniska ursprung och boken speglar mångfald och ett medvetet genustänkande utan att skriva oss det på näsan.

Duon bakom Maskerad var favoriter hos oss redan sedan tidigare med boken Tyranno, och paret har verkligen stärkt sin ställning i vårt hus. Som barnpsykolog blir jag naturligtvis extra glad när jag hittar barnlitteratur av den här höga kvalitén och jag vill verkligen rekommendera Maskerad till alla familjer med barn i ålder 2-4 år.

Stalins kossor

Stalins kossor av Sofi Oksanen, utgiven av Bazar, 2007.

Stalins kossor handlar om tre generationer kvinnor och deras livssituation. Anna växer upp i Finland, men har estniskt påbrå på moderns sida. Detta måste alltid döljas för att undvika KGB-angivarna i Finland och för att inte bli förknippad med de lösaktiga estniskorna. Upplevelsen att tvingas förneka delar av sig själv leder till att Anna utvecklar svåra ätstörningar och rädsla för närhet och intimitet. I tillbakablickar får vi även lära känna Annas mor Katarina och ta del av familjens historia i det kommunistiska Estland med hot, repressalier och transporter till Sibirien. Även här fanns svälten, kombinerad med ständig rädsla att bli angiven av grannar och släktingar.

Författarens skildring av det estniska ursprunget och ätstörningarna är delvis självupplevda, men Stalins kossor är ingen renodlad självbiografi. Beskrivningarna av Annas känslor och beteendeproblem är närmast påträngande i sin detaljrikedom. Som läsare kan man inte värja sig för de oerhört starka känslor författaren ger uttryck för. Här gestaltas osäkerhet, rädsla, vrede, underlägsenhet och sorg.

Ett viktigt tema i romanen är svält. På mormoderns tid var svälten vardag och något man måste lära sig att hantera. I Annas liv är "svälten" närmast att betrakta som en älskare, en gudom. Genom att ständigt försöka blidka den krävande älskaren med mat och kräkningar hålls ångesten i schack och behovet av gemenskap och intimitet kan förträngas. Men, finns det ingen möjlighet för Anna att få/våga uppleva närhet till en verklig person?

Förutom suveräna personbeskrivningar innehåller romanen många intressanta delberättelser om situationen i Estland under den ryska ockupationen och om livet i Finland som invandrare. Stalins kossor är en mycket bra roman, men jag skulle gärna sett att författaren fokuserat mer på här och nu. Som läsare behandlar man de historiska delarna om mormodern lite styvmoderligt, eftersom man blir så engagerad i Annas livssituation. Jag skulle ha föredragit en uppdelning av romanen i två delar med en fördjupning av mormoderns liv separat.

Sammantaget är Stalins kossor en fantastiskt bra roman som på ett naturalistiskt sätt beskriver ätstörningars inre mekanismer och en ung flickas kamp för att överleva som en hel person.

måndag 1 februari 2010

Tematrio - Olästa klassiker

Det blev ett lite udda tema idag eftersom trion handlar om olästa böcker. Men vi har nog alla tankar och planer på att läsa vissa klassiker, det har bara inte blivit av - ännu. Så berätta om 3 klassiker ni planerar eller åtminstone funderar på att läsa?

1. På spaning efter den tid som flytt av Proust. Detta är möjligen romanernas Roman med stort R. Fast egentligen är det en romansvit om sju verk. Jag tvivlar på att jag kommer att läsa hela, men någon del ska det väl ändå bli. Om jag förstått saken rätt är romanens styrka dess fantastiska språk.

2. Anna Karenina av Tolstoj har jag faktiskt lust att läsa och jag har den dessutom i bokhyllan. Romanen handlar om den gifta Anna Kareninas passionerade och olyckliga kärlekshistoria med officeren Vronskij.

3. Madame Bovary av Flaubert. Madamen finns numer i min bokhylla så förr eller senare ska hon bli läst. Tyvärr började jag läsa denna bok när jag var alltför ung att förstå dess storhet och sedan har den aldrig blivit läst. Romanen handlar om den olyckligt gifta Emma som försöker berika sitt liv med olika älskare.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!