måndag 31 januari 2011

Tematrio - Feel-Bad


Egentligen vet jag inte riktigt vad som definierar feel-bad litteratur, jag har bara hört begreppet användas. De böcker jag valt karaktäriseras av en tydlig undergångsstämning. Berätta om tre bra, sorgliga, eländesskildringar, här kallade feel-bad bcöker.

1. Doris, i Konstsilkesflickan av Irmgard Keun, är trött på att arbeta. Hon drömmer om att bli stjärna eller att finna den stora Kärleken. Med en i all hast stulen päls rymmer hon hemifrån för att finna sin lycka i storstaden, Berlin. Fantastisk roman, skriven i ett andetag om den naiva, kärlekslängtande Doris.

2. Tant Theodora av Patrick White, är en kvinna som ständigt avvisas. Under barndomen lever hon aldrig upp till moderns förväntningar och den man Theodora förälskar sig i gifter sig med hennes syster. Tant Theodora är ett porträtt av en människa som aldrig lyckas passa in i samhället eller nå fram till andra människor på djupet.

3. Systrarna Sarah och Emily, i Easter Parade av Richard Yates, lever sina liv i längtan efter något mer. Sarah växer upp till en konventionell skönhet, hon gifter sig tidigt, försöker skapa det perfekta hemmet och föder barn. Det visar sig dock att hennes liv inte är så idylliskt som det ser ut att vara på ytan. Emily strävar efter att bli intellektuell och älskad. Hon lever i den ena relationen efter den andra, men tycks alltid bli övergiven och lämnad. Ensamheten blir Emilys lott.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

torsdag 27 januari 2011

Vad bloggar hon om?

Vad bloggar hon om? Ja, det undrar Elin Swedenmark, i Kattis & Co, när jag idag gör debut i pressen. (Fast jag har varit på bild i lokalblaskan vid ett par tillfällen, en gång då jag skymde Jerry Williams på scen dit jag blivit uppdragen...) Ni som läser bloggen vet förstår att det är jag som bloggar om böcker.

Jag tycker nog att jag hade kunnat tas för präst i alla fall. Det är ett yrke jag faktiskt övervägt. Hos Präst-Ida kan ni möta den riktiga prästen, hennes blogg ser intressant ut. Hälsofantast är jag inte, men mer hälsosam har jag blivit. Ska nog spana in Smala Jessica för att få lite tips. Modebloggare? Nej, inte sannolikt. Äger inga Odd Molly, fast jag tycker att en del av dem är snygga. Men man får mycket böcker för en Odd Molly-klänning... Hos Karolina på Molly Dolly kan man nog lära sig en hel del om mode, jag ska allt göra ett litet besök, vill ju se presentabel ut på bloggträffen i Göteborg.

 

Foto: Klara Leo

lördag 22 januari 2011

Hennes mjukaste röst

Karen vaknar upp i en sjukhussäng efter att ha råkat ut för en bilolycka. Hon har dessförinnan blivit dumpad av en man, oklart vilken i ordningen. Via tillbakablickar står det snart klart för läsaren att Karen alltid längtat efter kärlek, längtat i så hög grad att hon inte haft nog med kärlek och omtanke att ge sina barn. Karens behov verkar vara outsläckliga. Och jag blir så himla trött på människan! Och det är naturligtvis detta som är författaren Bengt Ohlssons styrka, hans skildrar Karen så nyanserat och detaljerat, så inträngande och trovärdigt att jag knappt står ut med henne. Vi får se om jag orkar kämpa vidare med Karen eller om jag lämnar henne där i sjuksängen. Förstå mig rätt, boken är oerhört bra, men jag blir så trött på Karens oföretagsamhet och hjälplöshet.

fredag 21 januari 2011

Årets reselektyr

Här är de böcker jag kommer att släpa jorden runt. Planen är att de här 22 (av 24) ska vara lästa innan årsskiftet. Några av dem läste jag redan i fjol och jag måste erkänna att jag smygstartat lite i år, så jag borde lätt hinna läsa alla.


torsdag 20 januari 2011

Liv och död på Manhattan

Läser med stor förtjusning en ganska udda roman, En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja. Alik, en rysk-judisk immigrant, ligger för döden i den ångande varma lägenheten på Manhattan. Han vänner och älskarinnor samlas runt honom för att dela hans sista tid i livet. Hustrun försöker förtvivlat finna bot för Aliks mystiska sjukdom (han blir gradvis förlamad, vilket i slutändan riskerar att leda till en plågsam kvävningsdöd) hos olika medicinska specialister, en örtläkekunnig äldre kvinna och i religionen. Trots den tragiska handlingen är boken humoristisk, varm och kärleksfull. Jag är mycket förtjust i de udda personer författaren porträtterar, framför allt kvinnoporträtten berör. I denna lilla bok finns alla viktiga teman; liv och död, ensamhet och gemenskap, kärlek och utanförskap. Lägg därtill en präst och en rabbi så är handen full. Fler tankar kommer då boken är utläst.

En svår fråga

Jag fick häromdagen en fråga i ett mail, som jag tyvärr inte kan besvara. Men, om vi alla slår våra kloka huvuden ihop kanske vi kan lista ut svaret. En av mina läsare söker efter en bok som hon läst:

"Den utspelar sig i Kina och på ett skepp, två unga människor blir kära och de stöter på motstånd men jag har för mig att kärleken vinner.
Det kändes som att det utspelades för länge sen...
Men just Kina är de viktiga. Det var kanske 10 år sedan jag läste denna, men boken kanske var ännu äldre. Jag vet att det inte är mycket jag har att komma med, men kanske du vet ändå."

Har ni någon aning om vilken bok detta kan vara?

onsdag 19 januari 2011

Lyssna på barnböcker

Nu ska här lyssnas på barn- och ungdomsböcker. Från bibblan på jobbet (fina sjukhusbiblioteket i Karlstad) har jag idag lånat följande:

Lille prinsen av Antoine Saint-Exupéry
Det blåser på månen av Eric Linklater
Guldkompassen av Philip Pullman
Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe.

Jag har bestämt för mig att jag även bokat:
Godnatt, mister Tom av Michelle Magorian
Den kommer nog snart att dimpa ner på mitt skrivbord.

Efter viss tvekan lånade jag även:
Pojken som överlevde förintelsen av Thomas Buergenthal
Jag har svårt att avgöra om detta är en dålig BOATS eller en bra vittnesskildring, vi får väl se.

Tror ni jag kommer att gilla böckerna?

Bokköp


Vem kunde motstå att införskaffa The Night Bookmobile av Audrey Niffenegger efter att ha läst Bokbabbels lyriska omdöme? Inte jag i alla fall. Det var väl dessutom hög tid att åter bekanta sig med en serieroman, än mer lyckat att jag nu får lätt att bryta min fåniga barriär mot att läsa på engelska. Jag har bläddrat lite i boken och den är verkligen fin.

En av förra årets bästa böcker var Utrensning av Sofi Oksanen, den måste naturligtvis finnas även i min bokhylla.

tisdag 18 januari 2011

Matte, vänskap och baseball

Vissa böcker kommer mycket lägligt, En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa är ett sådant exempel. Just när jag verkligen behövde läsa något mysigt, men intelligent, kom denna underbara berättelse i min väg. Romanen handlar om en hjärnskadad matematiker, vars minne inte sträcker sig längre än 80 minuter, och hans möte med en ny hushållerska och dennes 10-årige son. Många matematiska finesser beskrivs, varvat med referat från japansk baseball. Formlernas skönhet fascinerar mig och sport går alltid hem hos mig. En längre recension kommer inom kort, jag ville bara dela med mig av min förtjusning redan nu.

Min tyskaläsning

Här är en färgglad lista på böcker jag läst och böcker jag planerar att läsa. De blå har jag läst, de flesta röda står och stampar otåligt i min bokhylla.

Barn- och ungdomsböcker
Michael Ende - Den oändliga historien, Momo
Cornelia Funke - Reckless
Andrea Maria Schenkel - Mordbyn

Biografier/Självbiografier
Christiane F - Gänget i tunnelbanan

Romaner
Michael Degen - Alla var inte mördare
Friedrich Christian Delius - Porträtt av modern som ung
Jenny Erpenbeck - Historien om det gamla barnet
Vladimir Kaminer - Militärmusik
Daniel Kehlmann - Världens mått
Tanja Langer - Cap Esterel
Siegfried Lenz - En tyst minut
Siegfried Lenz - Vilken teater!
Selma Mahlknecht - Ingen fara
Ralf Rothmann - Mjölk och kol
Silke Scheuermann - Timmen mellan hund och varg
Bernhard Schlink - Högläsaren
Uwe Tellkamp - Tornet
Uwe Timm - Upptäckten av currywursten, I skuggan av min bror
Christa Wolf - Liksom levande

Fantastik
Marlen Haushofer - Väggen
Juli Zeh - Corpus Delicti

Deckare
Patrick Süskind - Parfymen

Klassiker
Goethe - Den unge Werthers lidanden
Kafka - Processen, Förvandlingen
Irmgard Keun - Konstsilkesflickan
Erich Maria Remarque - På västfronten intet nytt, Vrakgods, Triumfbågen

Nobelpristagare
Heinrich Böll - Ungdomens bröd
Günter Grass - Krabbans gång
Hermann Hesse - Siddharta
Elfreide Jelinek - Älskarinnorna
Thomas Mann - Buddenbrooks
Herta Müller - Hjärtdjur

måndag 17 januari 2011

Sun Axelsson avliden

Under helgen avled författaren Sun Axelsson, enligt uppgift efter en längre tids sjukdom. Jag läste hennes självbiografiska romaner Drömmen om ett liv och Honungsvargar på 80-talet. Jag minns att jag tyckte att hennes romaner var lite ovanliga, vilket sannolikt betyder att de var avsevärt bättre än den tantsnusk jag brukade läsa under detta årtionde. I SvD och DN kan man läsa att Sun Axelsson var en pionjär på området bekännelselitteratur, hennes arbete för att sprida chilensk litteratur nämns också. Jag blir nyfiken på att läsa om Drömmen om ett liv och Honungsvargar, antar att de kommer att ges ut igen nu.

Tematrio - Feel-Good


Emellanåt ramlar jag på en feel-good roman jag verkligen gillar. Just nu läser jag en underbar liten bok om matematik och vänskap, som inspirerat till veckans val av tema. Berätta om tre bra feel-good romaner!

1. Drottningen vänder blad av Alan Bennett är en bedårande liten bagatell om passionen för läsning. Man läser boken med ett leende på läpparna, det är en liten (kron)juvel. Boken handlar om hur den engelska drottningen upptäcker böckernas värld och de konsekvenser detta får för hovet och landet.

2. En dag av David Nicholls är en romantisk komedi, en rapp relationsroman. Emma och Dexter träffas den 15 juli, i samband med skolavslutningen och utvecklar med åren en varm vänskap. Vi får följa dem i med- och motgångar och en sorts vänskap uppstår även mellan dem och läsaren.

3. En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa är en underbar roman om en udda vänskap mellan den hjärnskadade matematikern, hans hushållerska och hennes 10-årige son. Charmigt och intelligent.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 16 januari 2011

Läsutmaning - Tyskspråkigt

Nu är det hög tid att ta itu med årets tyskspråkiga läsutmaning. Temat för årets Bokmässa är "tre länder - ett språk" och språket ifråga är tyska. Som förberedelse inför Bokmässan vill jag utmana er att läsa tyskspråkig litteratur, för egen del får jag lov att begränsa mig till översättningar.

När ni läst och skrivit om något tyskspråkigt, skriv en kommentar hos mig så ska jag upprätta en magnifik länklista. Själv ska jag försöka läsa en tyskspråkig bok per månad, sammanlagt c:a 10 stycken.

Här är förslag på litteratur, listan är tämligen varierad och omfattande, men naturligtvis inte fullständig.

Barn- och ungdomsböcker
Tamara Bach - Från en annan planet
Franziska Biermann - Räven som slukade böcker
Michael Ende - Den oändliga historien, Momo
Cornelia Funke - Bläckserien, Reckless
Jacob och Wilhelm Grimm - Sagorna
Wolfgang och Heike Hohlbein - Sagomåne
Christine Nöstlinger - Flyg, ollonborre, flyg!
Claudia Rusch - Honeckers kanderade äpple
Andrea Maria Schenkel - Mordbyn, Fallet Kalteis : kriminalroman, Bunker

Dramatik
Bertolt Brecht - Mor Courage och hennes barn / Den kaukasiska kritcirkeln
Goethe - Faust
Friedrich von Schiller - Don Carlos

Lyrik
Rainer Maria Rilke - Timmarnas Bok, Pilgrimsboken
Nelly Sachs - Samlade dikter

Reportageböcker
Günter Wallraff - Rapport från vår sköna nya värld

Biografier/Självbiografier
Christiane F - Gänget i tunnelbanan
Bruno Manz - Fångad av hakkorset : nazist och soldat i Tredje riket

Noveller
Judith Herman - Sommarhus, senare

Romaner
Marcel Beyer - Flyghundar, Kaltenburg
Michael Degen - Alla var inte mördare
Friedrich Christian Delius - Söndagen då jag blev världsmästare, Porträtt av modern som ung
Jenny Erpenbeck - Historien om det gamla barnet
Julia Franck - Hjärtats blinda fläckar
Peter Handke - Don Juan : hans egen berättelse
Vladimir Kaminer - Militärmusik
Daniel Kehlmann - Världens mått
Tanja Langer - Cap Esterel
Siegfried Lenz - En tyst minut
Selma Mahlknecht - Ingen fara
Robert Musil - Mannen utan egenskaper I-IV
Charlotte Roche - Våtmarker
Joseph Roth - Den falska vikten
Ralf Rothmann - Mjölk och kol
Silke Scheuermann - Timmen mellan hund och varg
Bernhard Schlink - Högläsaren
Ingo Schulze - Mobilen : 13 historier på gammalt manér, Adam & Evelyn
Uwe Tellkamp - Tornet
Uwe Timm - Upptäckten av currywursten, I skuggan av min bror
Christa Wolf - Liksom levande, Medea

Grafiska romaner
Franziska Becker - Feminax och Valkyrax
Ralf König - Den frigjorde mannen, Lysistrate, Jago, Pretty Baby

Essäromaner (fotoillustrerade)
W. G. Sebald - Svindel. Känslor

Fantastik
Marlen Haushofer - Väggen
Gustav Meyrink - Golem
Juli Zeh - Corpus Delicti

Deckare
Friedrich Glauser - Överkonstapel Studer
Gisa Klönne - I skogens tystnad, Dolt under isen
Patrick Süskind - Parfymen
Juli Zeh - Fritt fall

Klassiker
Ingeborg Bachmann - Malina
Hans Fallada - Hur skall det gå med Pinnebergs?
Theodor Fontane - Effi Briest
Goethe - Den unge Werthers lidanden
Kafka - Processen, Förvandlingen
Irmgard Keun - Konstsilkesflickan
Erich Maria Remarque - På västfronten intet nytt, Vrakgods, Triumfbågen
Stefan Zweig - Schack

Nobelpristagare
Heinrich Böll - Ungdomens bröd, Katarina Blums förlorade heder
Elias Canetti - Förbländningen
Günter Grass - Krabbans gång, Blecktrumman
Hermann Hesse - Siddharta, Stäppvargen
Elfreide Jelinek - Älskarinnorna, De utestängda, Pianolärarinnan
Thomas Mann - Buddenbrooks, Döden i Venedig
Herta Müller - Hjärtdjur, Idag hade jag inte velat träffa mig själv, Andningsgunga, Kungen bugar och dödar
Nelly Sachs - Samlade dikter

lördag 15 januari 2011

Bokmässan inspirationsdagar

Nu är det hög tid att börja förbereda sig inför årets Bokmässa. I år kommer vi bokbloggare att synas och höras lite mer på mässan, hur är dock ännu inte klart. Vi är ett gäng bokbloggare som inbjudits att samarbete med Bokmässan i syfte att skapa intressanta Bokmässerelaterade aktiviteter på nätet och under själva mässan. 6-7/2 kommer vi att träffa representanter för Bokmässan i Göteborg för att få en inblick i hur mässan startade och hur arbetet runt går till. Vi ska då också komma med goda idéer om hur vi kan utveckla Bokmässans Community (är ni inte redan medlemmar är det bara att skapa ett konto här) och planera aktiviteter för oss bloggare att delta i under själva Bokmässan. Har ni tips tar vi gärna emot och vidarebefordrar. Vi som kommer att träffas är

    fredag 14 januari 2011

    Under lejonets blick

    Under lejonets blick av Maaza Mengiste, utgiven av Forum, 2010.

    I Addis Abeba, huvudstad i Etiopien, har revolutionen just inletts, året är 1974. Kejsare Haile Selassie har sedan många år styrt landet med fast hand, de senaste åren har dock nöd och svält brett ut sig, till synes utan att kejsaren reagerar. Studenterna protesterar, en vänsterrörelse bildas för att störta kejsaren. I samband oroligheterna gör militären en statskupp och tar över makten. Ett mångårigt skräckvälde med tusentals torterade och avrättade tar sin början. Läkaren Hailu försöker att in i det längsta hålla sig och familjen utanför konflikten. Den äldste sonen Yonas resonerar ungefär som fadern, hans målsättning är att i första han skydda hustrun och dottern. Den yngre sonen Dawit är dock tidigt engagerad i studentupproret och han väljer senare att ta en mycket aktiv roll i motståndsrörelsen.

    Detta är en klassik episk berättelse om en familj, vars medlemmar väljer olika strategier för att bestå i en värld som håller på att gå under. Centralgestalter i romanen är Hailu och hans familj, men vi får även ta del av den unge soldaten Mickeys första möte med det brutala våldet och vi får följa kejsare Haile Selassies tankar och upplevelser under de sista dagarna i hans liv. Förutom att detta är en roman man sträckläser för dess fängslande handling väcker den hos mig nyfikenhet att lära mig mer om Etiopiens fascinerande historia, framför allt utifrån Selassies perspektiv.

    Under lejonets blick innehåller skrämmande läsning om en verklighet många av oss är helt förskonade från. Romanen skildrar realistiskt och detaljerat hur militären tvingar fångar att tala och hur rädsla, samt en uniform att gömma sig i, får människor att tappa all sin mänsklighet, sin godhet, sitt omdöme. Ondskan får fritt spelrum. Samtidigt skildras även människornas hoppfullhet, tilltro till en tyst Gud och kraft att gå vidare.

    Under lejonets blick är en känslomässigt konsekvent, nyanserad och psykologiskt trovärdig roman. Författarens gestaltning av hur våldet bryter ner och förändrar vissa, samtidigt som mod, integritet och kärlek kvarstår som drivkrafter hos andra, är helt enkelt lysande. Textmässigt är romanen emellanåt kärv och kortfattad, emellanåt vacker och poetisk. Under en del våldsamma scener låter författaren handlingen tala för sig själv, medan texten ges större utrymme när hon berättar om kärlek och gudstro.

    Sammantaget är detta en osentimental, fängslande skildring av en familjs liv under ett intressant historiskt skede. Den historiska bakgrunden är, såvitt jag kan bedöma, korrekt medan berättelsens huvudpersoner snarare får ses som en slags förtätning; de spelar en oproportionerligt stor roll i landets historia. Att läsa om ett historiskt skede i en romanform som denna är ett fantastiskt sätt att få kunskap. Det enda jag skulle önska mig är helt enkelt mer, jag skulle gärna velat lära känna fler av bokens personer lite närmare. Det här är en roman jag verkligen vill rekommendera, den är angelägen, lärorik och fängslande.

    onsdag 12 januari 2011

    Årets första

    Så har då årets första recensionsböcker anlänt, denna gång var böckerna från Albert Bonniers och Ordfront. Båda böckerna utspelar sig i Asien och passar bra som reselektyr för en jordenruntfarare.

    Bort, bort av Anjum Hasan kom ut redan förra året, men jag var lite sen att beställa den. Romanen utspelar sig i ett modernt Indien och beskrivs som smart och humoristisk. Jag är förtjust i indisk litteratur och hoppas att även denna roman passar min smak.

    En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa har redan bedårat mig med sitt format. Se så liten och söt den är! Berättelsen handlar om en udda vänskap mellan den hjärnskadade matematikprofessorn, hans hemhjälp och en pojke. Boken beskrivs som originell och charmfull och gripande av ingen mindre än Paul Auster.

    tisdag 11 januari 2011

    Är Peter Englund en bråkstake?

    Eftersom jag i grunden bloggar för att få möjlighet att uttrycka mina åsikter är det väl dags att skriva något om det litterära bråk som blossat upp de senaste dagarna. Ni har väl alla läst om det, t ex i Aftonbladet. Björn Ranelid, som ju som bekant gärna visar upp sig i alla möjliga och omöjliga situationer, utmanade Akademien genom att i Let's Dance uttrycka att dess medlemmar kunde "behöva ta sig ut från kammaren och börja dansa". Detta ledde till ett mycket vasst inlägg av Peter Englund i Akademibloggen där han på förekommen anledning: "Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas." Uttalandet från Englund har givetvis kränkt Ranelid djupt och han hotar nu med hämnd och med att lämna tillbaks några priser han sedan tidigare fått av Akademien.

    Vad ska man nu säga om detta? Ranelid är uppenbart en man med exempellöst stora narcissistiska behov. Detta kan nog de flesta se. Den som besitter någon form av psykologisk kunskap vet dessutom att baksidan av det narcissistiska myntet handlar om osäkerhet, depressivitet och lättkränkthet. Varför Peter Englund väljer att gå i klinch med en person som Ranelid övergår mitt förstånd. Det kan väl i ärlighetens namn inte spela Peter Englund så stor roll vad Ranelid tycker om honom och de andra 17? Eller är Peter Englund egentligen en bråkstake? Han har även tidigare varit i konflikt med författare. Den gången kritiserade jag hans sätt att uttrycka sig, nu tycker jag mest att det var mycket onödigt att låta sig provoceras av Ranelid. Peter Englund tycks vara en mycket intelligent man, med en skarp tunga/penna och ett drag av hänsynslöshet; nästa gång han ger sig in i en fight hoppas jag att det är med någon i samma maktposition, någon "jämbördig". Då kommer jag sannolikt att uppskatta hans intelligenta elakheter, hittills har han dock, i mitt tycke, bara gett sig de som är "svagare" och då framstår han som en bully.

    måndag 10 januari 2011

    Tematrio - Inledningar


    Så här i inledningen av det nya året kan det passa bra med en trio om böckers inledning. Vissa texter väcker omedelbart engagemang, andra tar lite tid på sig. Berätta om tre inledningar du tycker är minnesvärda!

    1. Anna Karenina av Lev Tolstoj. "Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis." De höga förväntningar denna klassiska inledningsmening skapar, infrias med råge. I romanen finns många slags olyckliga familjer och individer, olyckligast av dem alla är nog Anna, som slits mellan kärlek till älskaren och kärlek till sonen.

    2. Tant Theodora av Patrick White. "Men gamla mrs Goodman dog ändå till sist." Den gamla mrs Goodman, som omtalas i inledningsmeningen, är Theodoras mor, en kvinna som sällan sade något positivt om dottern. Ändå stannade Theodora hos modern och vårdade henne till slutet. Tant Theodora är ett personporträtt av en människa som aldrig lyckas passa in i samhället eller nå fram till andra människor på djupet. Under barndomen avvisas hon konstant av modern, i ungdomen gifter sig den man hon hyser intresse för med systern och i medelåldern förlorar Theodora till slut helt kontakten med verkligheten.

    3. Easter Parade av Richard Yates. "Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." Romanens inledning ger läsaren en tämligen klar bild av Sarahs och Emilys framtida liv, ändå kan man inte låta bli att hoppas att allt ska gå bra. Författaren skapar på ett mycket lyhört sätt personer, vars livsöden verkligen engagerar läsaren. Man sitter där och hoppas och önskar dem allt gott, trots de bristfälliga förutsättningarna.


    "Instruktioner"

    Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

    söndag 9 januari 2011

    Lyrans Noblesser nämns i radio!

    Bloggen är omnämnd i radio och jag är supermallig och glad. Tack Karin för dina fina kommentarer! Lyssna gärna på söndagens program om nya sätt att läsa c:a 20 minuter in, när Karin pratar om bokcirklande och bokbloggar.

    Sista inköpet 2010

    Ett par små köp på Bokbörsen gjorde jag under förra årets sista dagar. Christa Wolf och Ondaatje rekommenderades av en väninna med god smak, båda dessa ser jag fram emot att läsa under året.

    lördag 8 januari 2011

    Jorden Runt 3 - Information

    Här kommer information om den kommande Jorden Runtresan, nummer tre i ordningen. Nu är nog de flesta av oss hemkomna från förra resan, och vi har några veckor på oss att vila och proviantera innan det bär av igen.

    I början av varje månad anländer vi till ett nytt resmål och jag kommer då att kortfattat presentera de tre böcker man kan välja mellan. Välj en (eller fler om ni har lust), läs den och skriv något om den på er blogg. (Om man läst alla eller absolut vill läsa något annat från resmålet går det också bra, men poängen med att läsa samma böcker är naturligtvis att vi ska kunna diskutera dem). I slutet av varje månad skriver jag en sammanfattning över resmålet och vill då att ni kommenterar med länkar till era inlägg så att jag kan skapa en länklista. Om ni inte har en egen blogg, kan ni posta era kommentarer angående den lästa boken i samband med att jag skriver om resmålet.

    Eftersom manfallet var ganska stort under sommarmånaderna den första resan tar vi en paus så alla får resa (läsa) som de vill. Den här gången tänkte jag dock att vi gör ett kortare uppehåll och reser iväg redan i augusti igen, detta p g a att manfallet även brukar vara stort i december. Tror ni att detta kan vara en bra lösning? Sedan jag presenterade litteraturlistan har jag gjort ett par förändringar eftersom någon bok inte var så bra som jag hoppades (Anne Franks dagbok) och någon annan så bra att den helt enkelt måste få vara med (Under lejonets blick). Hoppas ni tycker att detta är OK.

    Så här ser såldes den planerade resrutten ut:

    Februari - Östeuropa
    Mars - Mellanöstern
    April - Asien
    Maj - Oceanien
    Juni - uppehåll
    Juli - uppehåll
    Augusti - Sydamerika
    September - Nordamerika
    Oktober - Afrika
    November - Västeruropa

    Man kan naturligtvis även välja att vara med på vissa delar av resan. Virtuella och bokliga resor har ju just den fördelen :-) Hoppa av och på som det behagar er.

    Hänger ni med?

    Listan över alla böckerna finns nedan. De allra flesta finns att köpa i bokhandel eller på antikvariat. Någon enstaka måste kanske lånas på bibliotek.

    Östeuropa
    Ingen konst - Péter Esterházy (Ungern)
    En munter begravning - Ljudmila Ulitskaja (Ryssland)
    Här - Wisława Szymborska (Polen)

    Mellanöstern
    Huset vid moskén - Kader Abdolah (Iran)
    Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata (Libanon)
    Järngräshoppan - Salim Barakat (Kurdistan/Syrien)

    Asien
    Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (Pakistan)
    De sex misstänkta - Vikas Swarup (Indien)
    Båten - Nam Le (Vietnam)

    Oceanien
    Mot ännu en sommar - Janet Frame (Nya Zealand)
    Oscar & Lucinda - Peter Carey (Australien)
    Pojken i soffan - Sonya Hartnett (Australien)

    Syd/Mellanamerika/Karibien
    En historia om läsning - Alberto Manguel (Argentina)
    Tant Julia och författaren - Mario Vargas Llosa (Peru)
    Annie John - Jamaica Kincaid (Antigua och Barbuda)

    Nordamerika
    Dödssynden/To kill a mockingbird - Harper Lee (USA)
    Lark & Termite - Jayne Anne Phillips (USA)
    Himlen i Bay City - Catherine Mavrikakis (Kanada)

    Afrika
    Minaret - Leila Aboulela (Sudan)
    Aké - Wole Soyinka (Nigeria)
    Under lejonets blick - Maaza Mengiste (Etiopien)

    Västeuropa
    Med livet framför sej - Émil Ajar (Frankrike)
    En dag - David Nicholls (England)
    Alla själar - Javier Marías (Spanien)

    fredag 7 januari 2011

    Kapten Corellis mandolin

    Kapten Corellis mandolin utspelar sig på en grekisk ö under andra världskriget. Ett italienskt kompani, under Antonio Corellis befäl, anländer som ockupanter till ön och tycks mestadels vara ute efter en skön, trevlig semester. Intitialt avskyr byborna italienarna, men vänskapsband utvecklas allteftersom. Med sitt mandolinspelande vinner Corelli till slut den vackra Pelagias kärlek, trots att hon är bortlovad till en grekisk man. I samband med italienarnas kapitulation uppstår nya konflikter mellan grekiska rebeller, italienare och tyskar.

    Det här är en långsamt berättad, vacker kärlekshistoria. Nicholas Cage är en av mina favoriter och här tycker jag att han gör en bra rollprestation. Penélope Cruz är bedårande vacker och trovärdig som Pelagia. Det ska väl erkännas att filmen är tämligen sentimental och man retar sig på skådespelarnas fåniga sätt att tala bruten engelska, men som trevligt tidsfördriv passar filmen utmärkt.

    torsdag 6 januari 2011

    Ingen fara

    Ingen fara av Selma Mahlknecht, utgiven av Thorén & Lindskog, 2010.

    Systrarna Sandy och Bess har en komplicerad relation till varandra. De vill båda två försöka nå den andre, men lyckas inte. Sandy reser sin väg för att arbeta och hon sörjer att hon inte hör något av systern. Bess sitter hemma och skriver brev efter brev - som hon inte skickar. Sandy drömmer om att bli författare och mormodern, som båda flickorna växte upp hos, uppmuntrar henne att skriva ner familjens historia. Under skrivandet inser dock Sandy att mycket är utelämnat och förvanskat i de berättelser hon växt upp med. Mormodern och hennes äldre bröder växte upp med en tyrannisk far, hennes giftermål blev konfliktfyllt och relationen till dottern präglades av bristfällig förståelse och kyla. Det finns stora skillnader mellan den historia mormodern berättar för läsaren och den hon förmedlat till barnbarnen genom åren.

    Det här är en roman som väcker mycket känslor, man lider med systrarna som försöker nå varandra utan att lyckas och man ängslas med dem över framtiden. Berättelsen om mormodern, hennes barndom och hennes oförmåga att älska sitt barn är hjärtskärande. Ett genomgående tema i romanen är livslögnen och den ångest det skapar i hela familjen att veta att det finns något man absolut inte får tala om, eller ens kännas vid att det existerar. (Här finns likheter med en av fjolårets favoritböcker Himlen i Bay City, som också handlar om familjetrauman.)

    När man läser Ingen fara får man olika pusselbitar allteftersom. Som läsare funderar man mycket över hur historien egentligen hänger ihop och mot slutet har man skapat sig ett sammanhang. Jag tycker om romaner som är uppbyggda på detta sätt, de kräver förvisso en del av sin läsare, men leder till att man som läsare känner sig delaktig i skapandet av berättelsen. Det finns således flera berättarröster i boken, vi får i nuet båda systrarnas perspektiv och vi får följa mormoderns berättelse från hennes barndom.

    Berättarstilen fungerar ypperligt ända tills dess att författaren ska väva samman historien med nuet, mormoderns berättelse med Sandys och Bess. I stället för att antyda och lämna vissa delar outsagda tar författaren till storsläggan och skapar ett slut värdigt en actionfilm. Detta är synd och drar tyvärr ner helhetsomdömet. Eftersom romanen ända fram till avslutningen var en av fjolårets bästa, blev jag besviken och bestämde mig för att inte recensera boken förrän jag smält den. Och nu när jag har gjort det ser jag ändå tillbaks på läsupplevelsen med stor tillfredsställelse. Det här är en debutroman av högsta klass, jag ser fram emot att läsa mer av författaren.

    onsdag 5 januari 2011

    Lejonet av Juda, enligt Marley

    Inspireras av Under lejonets blick av Maaza Mengiste att lyssna till Bob Marleys hyllning av Haile Selassie.

    Livetboken

    Livetboken av Pernilla Stalfelt, utgiven av Rabén & Sjögren, 2010.

    Livetboken innehåller det mesta - både stort och smått - om livet. Här kan man läsa om de stora planeterna och de små bacillerna i näsan. Tiden har fått ett helt uppslag där man med all önskvärd tydlighet kan följa människans utveckling. En del har korta liv - dagsländan - medan en del har långa - trädet. Och hur kan man egentligen veta att man lever? Jo hjärnan jobbar, luften åker in och ut och hjärtat pumpar runt blodet i kroppen. Vad ägnar vi oss åt under livet då? Jo man kan t ex jobba, spela dataspel, mata en katt eller pussas. Man kan också göra något bra, som att livrädda någon. Livet börjar i livmodern, efter nio månader är bebisen klar. "Det tar lång tid för livet att börja men det kan ta slut på en sekund". En del saker är farliga och livet är ömtåligt. Man kan undra om det finns liv i rymden?

    Som ni förstår handlar verkligen Livetboken om allt. Den är skenbart osammanhängande, kräver koncentrationsförmåga och viss mognad. Kanske kräver den också en del humor och fantasi. I vår familj har vi det mesta som krävs för att verkligen gilla den här boken, möjligen är dottern dock något för ung. Hon fastnar mest för de uppenbara roligheterna - d v s bajskommentarerna. Att livet kan ta slut väckte dock en hel del funderingar och ledde till viktiga samtal om döden.

    Livetboken är både mycket klok och oerhört rolig. Den är minst lika rolig för vuxna, som för barn. Texten är emellanåt så snusförnuftig att man inte kan hålla sig för skratt, samtidigt väjer författaren inte för att ta upp svåra saker. Illustrationerna är helt enkelt hysteriskt roliga i sin naiva stil och layouten är härligt kaotisk. Boken rekommenderas varmt till barn (och vuxna) från 6 år och uppåt.

    tisdag 4 januari 2011

    Omedelbar hänförelse

    Ja, faktiskt duger det inte med andra ord än hänförelse när jag ska beskriva mitt första intryck av Under lejonets blick av Maaza Mengiste. Berättelsen utspelar sig i Etiopien, under Haile Selassies sista dagar som kejsare och det påföljande kaoset, i slutet av 70-talet. Platsen och tiden borgar i sig för en intressant bakgrund. I romanen får vi följa en familj, vars medlemmar ser på konflikten på olika sätt. Fadern arbetar som läkare och förespråkar försiktighet. Hans inställning är att en kejsare med 3000 år av tradition bakom sig (Selassie sägs ha härstammat från Bibelns kung Salomo) inte kan avsättas. Den yngste sonen är en upprorisk student, som vill kämpa för rättvisa och mot korruption. Samtidigt svälter folket på landsbygden då svår torka breder ut sig. Jag blev, som sagt, omedelbart fängslad av av berättelsen, huvudpersonerna är nyanserat gestaltade, språket är poetiskt vackert, men ändå lättläst. När det gäller afrikansk litteratur är denna roman hittills - d v s efter de inledande 75 sidorna - i klass med En halv gul sol, bättre betyg kan man knappast ge.

    Så här lite utanför ämnet fascineras jag över hur jag väljer böcker. Nyss har jag läst serien om Narnia, om lejonet Aslan, nu väljer jag en annan lejon-roman.

    måndag 3 januari 2011

    Boktolva 2011

    Enligt O har skapat en lagom kravlös utmaning som består av att man ska bekanta sig med 12 nya författare under 2011. Det är en utmaning jag tror att jag kan klara av. Inspirerad av Martinas Aktion SUB-Abbau ("dags att riva den ihopsamlade högen av olästa böcker") gör jag ett eget tillägg, författarna ska redan finnas i min bokhylla. Dessutom måste jag läsa just den bok jag har av författaren. Det finns helt klart många intressanta olästa författare/romaner i min bokhylla. Nedan finns en del av dem listade, 12 ska vara lästa nästa jul.

    • Stina Aronson (Hitom himlen)
    • Paul Auster (New York trilogin, Dårskaper i Brooklyn)
    • Salim Barakat (Järngräshoppan)
    • Claire Castillon (Insekt)
    • Don DeLillo (Falling man)
    • Jenny Diski (Den motvilliga resenären)
    • Roddy Doyle (Kvinnan som gick in i dörrar)
    • Monika Fagerholm (Den amerikanska flickan, Glitterscenen)
    • Christine Falkenland (Öde)
    • William Faulkner (Absalom, Absalom!)
    • Gustave Flaubert (Madame Bovary)
    • Günter Grass (Krabbans gång)
    • Kazuo Ishiguro (Never let me go)
    • Elfriede Jelinek (Älskarinnorna)
    • Mare Kandre (Aliide, Aliide, Quinnan och Dr Dreuf)
    • Jan Kjaerstad (Tecken till kärlek)
    • Michelle Magorian (Godnatt Mister Tom)
    • Claudio Magris (I blindo, Som ni säkert förstår)
    • Bodil Malmsten (Nästa som rör mig)
    • Haruki Murakami (Norwegian Wood)
    • Michael Ondaatje (Anils skugga)
    • Wole Soyinka (Aké)
    • Mario Vargas Llosa (Den stygga flickans rackartyg, Paradiset finns om hörnet)
    • Jeanette Winterson (Det finns annan frukt än apelsiner)
    • Christa Wolf (Liksom levande)
    • Hanne Örstavik (Tiden det tar)
    Allteftersom jag läser grönmarkerar jag de lästa författarna/böckerna.

    Läst 2011

    # Brobyggarna - Jan Guillou
    # Cirkeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
    # Hanteringen av odöda - John Ajvide Lindqvist
    # Älskarinnorna - Elfriede Jelinek
    # Just så-historier - Rudyard Kipling
    # Den omoraliske - André Gide
    # Huset vid Flon - Kjell Johansson

    # Mats kamp - Mats Jonsson
    # Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
    # Minaret - Leila Aboulela
    # En dåre fri - Beate Grimsrud
    # Korparna - Tomas Bannerhed
    # Ja till Liv - Liv Strömquist
    # Niceville - Kahryn Stockett

    # Gömslet - Miral al-Tahawi
    # Underdog - Torbjörn Flygt
    # Nederland - Joseph O'Neill
    # Vårt behov av tröst är omättligt - Stig Dagerman
    # Kullen - Jean Giono
    # Reaktorn - Élisabeth Filhol
    # 80 grader från Varmvattnet - Karin Alfredsson
    # Mörka strömmar - Arnaldur Indridason
    # Fråga månskenet om vägen - Ko Un
    # Som ni säkert förstår - Claudio Magris
    # Den stora gåtan - Tomas Tranströmer

    # Min kamp - Karl-Ove Knausgård
    # Fotograferingens vackra historia - Péter Nádas
    # Sju år - Peter Stamm
    # Emma - Jane Austen
    # Annie John - Jamaica Kincaid
    # Herakles - Theodor Kallifatides

    # Norwegian Wood - Haruki Murakami
    # Alla var inte mördare - Michael Degen
    # Fyrväktaren - Jeanette Winterson
    # Det finns annan frukt än apelsiner - Jeanette Winterson
    # Och allt skall vara kärlek - Kristian Lundberg
    # Yarden - Kristian Lundberg
    # En gränslös kärlekshistoria - Aino Trosell

    # Om inte nu så när - Annika Thor
    # Hjärtblad - Aino Trosell
    # Historien om det gamla barnet - Jenny Erpenbeck

    # Det stora huset - Nicole Krauss
    # Den unge Werthers lidanden - Goethe
    # Montedidio - Erri de Luca

    # Storm över Frankrike - Irène Némirovsky
    # Oscar & Lucinda - Peter Carey
    # Jag tror jag älskar dig - Allison Pearson

    # Båten - Nam Le
    # Spill. En damroman - Sigrid Combüchen
    # Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron
    # Mot ljuset - Elin Boardy
    # Den stygga flickans rackartyg - Mario Vargas Llosa
    # Bort, bort - Anjum Hasan
    # Ru - Kim Thúy

    # Kärlekens historia - Nicole Krauss
    # Pianostämmaren - Daniel Mason
    # Pappa Långben - Jean Webster
    # Vilken teater! - Siegfried Lenz
    # Fallet - Albert Camus
    # Sirenerna i Bagdad - Yasmina Khadra
    # Gilles kvinna - Madeleine Bourdouxhe
    # Hafia - Vénus Khoury-Ghata
    # Järngräshoppan - Salim Barakat
    # Huset vid moskén - Kader Abdolah
    # Högläsaren - Bernhard Schlink

    # Lille prinsen - Antoine de Saint-Exupéry
    # Anils skugga - Michael Ondaatje
    # Agnes Cecilia - Maria Gripe
    # Det där som nästan kväver dig - Chimamanda Ngozi Adichie
    # Godnatt Mister Tom - Michelle Magorian
    # Nästa som rör mig - Bodil Malmsten
    # Robinson Crusoe - Daniel Defoe

    # Konstsilkesflickan - Irmgard Keun
    # The Night Bookmobile - Audrey Niffenegger
    # Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid
    # Hennes mjukaste röst - Bengt Ohlsson
    # En munter begravning - Ljudmila Ulitskaja
    # En gåtfull vänskap - Yoko Ogawa
    # Hon älskade - Helena Henschen
    # Ingen konst - Péter Esterházy
    # Här - Wisława Szymborska
    # En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola - Ann-Catrin Malmlöf
    # Under lejonets blick - Maaza Mengiste
    # Hetta - Ian McEwean
    # Den sista striden - C S Lewis

    Tematrio - Nyårslöften


    Av de tre löften jag avgav i fjol har jag inte hållit ett enda. Dags således att ta nya tag och avge nya löften eller ansatser åtminstone. Berätta om tre löften/målsättningar du har för det kommande läsåret!

    1. Jag lyckades inte fullfölja ens de mest intressanta läsutmaningarna i fjol, så jag får väl försöka behärska min iver i ännu högre grad.

    2. Jag har definitivt inte färre olästa böcker i min bokhylla (snarare c:a 40 +), men det är fortfarande en målsättning för det kommande året.

    3. Jag ska faktiskt begränsa mina bokinköp. Jag köper alldeles för många pocket jag inte kan läsa p g a att texten är liten och trycket/papperet dåligt. Det ska jag sluta med.


    "Instruktioner"

    Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

    söndag 2 januari 2011

    Ändring

    Jag skulle vilja göra en ändring i litteraturlistan för årets Jorden Runt-resa (3). Anne Franks dagbok finns med som litteraturförslag i december månad, jag skulle vilja byta till En dag av David Nicholls. Jag läste nyligen om Anne Franks dagbok och tycker inte att den höll särskilt väl för en omläsning som vuxen. En dag passar bättre in och ger en bra blandning mellan tyngre och lite lättare litteratur. Dessutom har den säkert kommit i pocketversion innan dess.

    Sammanfattning - Jorden Runt 2

    Under senaste året har jag läst med fokus på vår Jorden Runt-resa och det har givit mig många positiva upplevelser. Det är intressant att ta del av andras synpunkter på böckerna och ibland har givande diskussioner förts. Som researrangör är jag så klart glad att så många följt med på resan, vare sig ni åkte med hela tiden eller har hoppat av och på.

    Med några få undantag (Att tro på mister Pip) har de böcker jag läst hållit hög klass. Flera av "reseböckerna" är bland de absolut bästa jag läst i år (Människornas jord, Andarnas hus, Sultanbrudens skugga). Jag har genom "resandet" de senaste året blivit mycket förtjust i afrikansk litteratur och kommer att fortsätta läsa lite extra från den regionen.

    Jag färgkodar litteraturlistan på samma sätt som under förra årets resa. Gröna böcker har jag läst under resan. Röda böcker hade jag läst sedan tidigare. Lila böcker hann jag inte läsa, men vill läsa senare. 20 av böckerna har jag således läst och tre ska jag försöka återkomma till.

    Det blir en ny resa nästa år, med planerad avfärd 1:a februari. Jag hoppas att ni följer med!

    Östeuropa i Maj:
    Stalins kossor - Sofi Oksanen (Finland/Estland)
    Låt tistlarna brinna! - Yasar Kemal (Turkiet)
    Aprils frusna blommor - Ismaïl Kadaré (Albanien)

    Mellanöstern
    Persepolis - Marjane Satrapi (Iran)
    Krigets skola - Alexandre Najjar (Libanon)
    Hur man botar en fanatiker - Amos Oz (Israel)

    Asien
    Den indiske tolken - Jhumpa Lahiri (Indien)
    Mardrömmen - Kenzaburo Oe (Japan)
    Människornas jord - Pramoedya Ananta Toer (Indonesien)

    Oceanien
    Boktjuven - Markus Zusak (Australien)
    Fem svarta höns - Nevil Shute (Australien)
    Att tro på mister Pip - Lloyd Jones (Nya Zeeland)

    Sydamerika
    Den sista läsaren - David Toscana (Mexico)
    Andarnas hus - Isabel Allende (Chile)
    Stjärnans ögonblick - Clarice Lispector (Brasilien)

    Nordamerika
    Och var hör du hemma? - Anne Tyler (USA)
    Illusionernas bok - Paul Auster (USA)
    Kärlek, vänskap, hat - Alice Munro (Canada)

    Afrika
    Midaqq-gränden - Naguib Mahfouz (Egypten)
    Sultanbrudens skugga - Assia Djebar (Algeriet)
    Förändringar - Ama Ato Aidoo (Ghana)

    Västeuropa
    Kärleken är dödens motsats - Roberto Saviano (Italien)
    Ungdomens bröd - Heinrich Böll (Tyskland)
    Den röda soffan - Michèle Lesbre (Frankrike)

    lördag 1 januari 2011

    Sammanfattning - Västeuropa

    I december anlände vi Västeruropa igen och innan vi ankom resmålet igår gjorde vi små stopp i Tyskland, Frankrike och Italien. Hoppas att ni också hittade böcker som passar er smak. Här kommer (under dagen) direktlänkar till alla resenärers inlägg om böcker från resstoppet. Lämna gärna länkar till era inlägg i kommentarerna så blir det lättare för mig att hitta dem. Glöm inte att besöka, läsa och kommentera hos varandra.

    Om Ungdomens bröd har följande resenärer skrivit:

    Lyrans Noblesser
    Violens boksida


    Om Den röda soffan har följande resenärer skrivit:

    Enligt O
    Lyrans Noblesser
    Tekla Maräng en livsnjutarbnlogg
    Två träd i en bokskog
    Violens boksida


    Om Kärleken är dödens motsats har följande resenärer skrivit:

    Lyrans Noblesser
    Violens boksida


    Sammanfattningar om resstoppet har skrivits av:

    Camillas blogg

    Vänligen puffa på mig om jag missat någon.