lördag 30 april 2011

Sammanfattning - Asien

Plötsligt har även april försvunnit och det är dags för en sammanfattning. Som vanligt kommer jag på detta något sent och länkletandet får jag därför jobba med i morgon. Ni får gärna underlätta för mig genom att posta länkarna till era inlägg i kommentarerna till det här inlägget. Hoppas ni haft ett bra resstopp, jag ser fram emot att ta del av allas upplevelser. Glöm inte att besöka, läsa och kommentera hos varandra.

Om Båten har följande resenärer skrivit:
Tankar från mitt fönster
Violens boksida
och dagarna går
Tekla Maräng en livsnjutarblogg


Om De sex misstänkta har följande resenärer skrivit:
Lyrans Noblesser
Violens boksida
och dagarna går

Om Den ovillige fundamentalisten har följande resenärer skrivit:
Lyrans Noblesser
Mikaelas läs- och skrivblogg
Tankar från mitt fönster
Mimmimaries böcker och annat
Eva-Cecilia
och dagarna går

Sammanfattningar om resstoppet har skrivits av:

Om andra intressanta böcker från området:
Lyrans Noblesser
Mimmimaries böcker och annat
och dagarna går

Vänligen puffa på mig om jag missat någon.

Bort, bort

Bort, bort av Anjum Hasan, utgiven av Ordfront förlag, 2010

Tjugofemåriga Sophie har, liksom många andra ungdomar, flyttat från småstaden Shillong till storstaden Bangalore för att finna något nytt, meningen med livet och sig själv. Tillvaron kretsar kring arbetet som översättare, konserter, fester och den något motvilliga relationen till pojkvännen. Sofie vantrivs med den ytliga livsstilen, retar sig på pojkvännen, vars enda dröm är att köpa en bil, och känner sig främmande för sig själv. För att hitta något äkta beslutar sig Sophie för att resa hem igen. Hemma har dock situationen förändrats, föräldrarna tycks vara på väg mot en separation och den vilda lillasystern har hamnat i svårigheter. Inte heller i hemmet finns den trygghet Sophie söker. Vart Sophie än befinner sig längtar hon bort.

Jag har slitit länge med att försöka få ihop en recension av denna bok. Det stora problemet är att boken egentligen inte säger mig någonting. Jag har svårt att relatera till människorna i romanen och jag känner mig främmande i miljön. Nu brukar jag i och för sig tycka om främmande miljöer, men i Bort, bort hittar jag inte det som gör att jag tycker mig börja förstå hur människorna resonerar och relaterar till varandra.

Romanen har beskrivits som välskriven, underhållande, ungdomlig, träffsäker och varm. Jag är osäker på vad det är som gör att jag inte upplever mycket av detta när jag läser boken. Kanske skiljer sig Sophies livssituation alltför mycket från min egen och min fantasi och inlevelseförmåga räcker inte för att bry mig om Sophies sökande efter en identitet.

Sammantaget är detta således inte en roman som passar min smak, jag undrar om den kanske mer går hem hos yngre läsare.

fredag 29 april 2011

Olika sorters bra

Även om alla lyckliga familjer kanske liknar varandra är verkligen inte alla bra böcker lika. Just nu håller jag på att avsluta en bra bok, samtidigt som jag påbörjar en annan. Den första bra romanen är Spill. En damroman av Sigrid Combüchen. Den här romanen har erbjudit rejält motstånd, den har tagit lång tid att läsa. Men samtidigt tycker jag att den är oerhört bra. I romanen får vi i nutid följa författarens brevväxling med en av sina läsare Hedwig Langmark. Genom brevväxlingen växer författarens nyfikenhet och hon skapar en hel roman om Hedvigs tidigare liv. Bitvis är berättelsen oerhört fängslande. Och bitvis känns den långrandig. Spill. En damroman är ett bra exempel på en roman men inte ska lägga undan bara för att det tar tid att komma in i den.

När jag började skriva stycket ovan igår eftermiddag hade jag precis läst ett 20-tal sidor i Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron. Jag fastnade direkt för berättarstilen och innehållet. Den som frågar varför modern dröjde så länge är dotter till en överlevande från förintelselägren. Sedan dess har jag faktiskt läst ut boken, jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det här är en bok som mycket snabbt håvar in läsaren. Man blir starkt berörd av berättelsen, den är "gripande", men osentimentalt berättad. Det här är en mycket bra bok, som samtidigt är lättläst och omedelbart engagerande.

Trots att Spill. En damroman och Varför kom du inte före kriget? är så olika får de båda mycket positiva omdömen av mig. Vilka böcker tycker ni är bra på olika sätt?

torsdag 28 april 2011

Den ovillige fundamentalisten

Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamid, utgiven av Natur & Kultur

Den unge pakistaniern Changez kommer till USA för att studera. Efter examen från Princeton, som "bäst i klassen", erhåller han ett prestigefyllt arbete och gör raketkarriär. Under en semesterresa i Grekland träffar Changez en ung kvinna och blir förälskad. Framtiden ser mycket ljus ut, men allt förändras i ett slag i samband med attentaten den elfte september. Changez förvånas över sina egna reaktioner och han möts av en ökande misstro från det amerikanska samhället.

Den ovillige fundamentalisten är skriven i monologform, läsaren får ta del av huvudpersonens berättelse tillsammans med en anonym amerikansk man på en bar en kväll i Lahore. Texten är mycket precis och lättläst, berättelsen berör och fängslar. En kort tid efter att jag läst Den ovillige fundamentalisten läste jag Fallet av Albert Camus. Jag skulle tro att även Hamid läst Camus, gemensamt för huvudpersonerna i båda romanerna är deras insisterande tonfall. Samtidigt påminner Den ovillige fundamentalisten om den klassiska Tusen och en natt; så länge berättaren talar får han/hon leva.

Porträttet av Changez är mycket intressant och speglar det konstgjorda, ytliga samhälle vi idag lever i. Den unge Changez fyller sitt liv med konkurrens, prestige och lyxkonsumtion. Ändå är det så tydligt att han saknar en stabil identitet, nära relationer till familjen i hemlandet och en känslomässig förankring i det nya landet. I hemlandet är familjens situation osäker, man förlorar den status man tidigare haft och längtar tillbaks till det som varit. När Changez blir förälskad är den kvinna - Erica - han väljer fortfarande emotionellt bunden till en tidigare fästman, som tragiskt avlidit. I stället för att vänta och låta Erica få den tid hon behöver för att sörja försöker Changez ikläda sig rollen av den döde för att bli älskad, han går till och med så långt att han ber henne låtsas att han är den döde då de älskar med varandra.

Allt ställs dock på sin spets den elfte september när Changez inser att hans första, spontana reaktion är att bli glad över att amerikanerna tvingats på knä. Den därefter påföljande utstötningen från det amerikanska samhället, krisen i förhållandet till Erica och den ökande oron över krigshot i hemlandet driver sakta men säkert Changez mot en alltmer fundamentalistisk inställning. Alla fundamentalistiska rörelser erbjuder sina medlemmar gemenskap, identitet och ett gemensamt mål; allt människan behöver för att må bra. Så länge hon inte börjar tänka.

Changez berättar om sitt liv för en ganska orolig, ovillig lyssnare. Men vem är egentligen denne lyssnare? Är Changez verkligen den ende fundamentalisten i berättelsen? För mig är svaret självklart nej. Stora delar av det amerikanska samhället reagerade på attacken elfte september med fundamentalism. Den terroristjakt man bedriver och de medel man anser sig berättigade att använda (t ex i Guantanamo) är naturligtvis lika fundamentalistiska som talibanernas/islamisternas handlingar. Man kan inte utrota terror med terror.

För mig är den stora behållningen med romanen den komplexitet författaren väver in i berättelsen. Här finns en ung man som tycks ha en tämligen instabil identitet redan från början. Han "förförs" av västerlandets hyllningar och lyxkonsumtion och skapar ett liv som bygger på att tävla och vara bäst. Samtidigt ökar den inre oron p g a krigshot i hemlandet. Lägg därtill en svårhanterlig personlig kris, en tragisk kärlekshistoria som ytterligare förstärker identitetskrisen. Som kulmen på det hela exploderar hela världen i generaliserande fördömanden efter elfte september.

Sammantaget är detta en mycket angelägen läsvärd berättelse, där vi får höra någon berätta "inifrån" om hur en fundamentalistisk inställning växer fram och etableras.

onsdag 27 april 2011

Efterkrigstidens största litterära skandal eller sanningar och lögner

 På Babelbloggen kan man läsa en kul story om efterkrigstidens största litterära skandal (!). Naturligtvis är Björn Ranelid inblandad, han är ju vår största litterära profil på många sätt. I vilket fall har han upptäckt man i en version av Nationalencyklopedin - NE - från 1993 kan läsa att "Hennes (Kristina Lugns) första roman, Du lilla solsken, utkom 1993." Fast denna roman har faktiskt aldrig publicerats. Skandal! I senare versioner av NE är raden överstruken eller struken.

Kristina Lugn förklarar skandalen på detta sätt: "Så här (illa) var det: jag berättade för min förläggare att jag höll på att skriva mina memoarer och att de heter Du lilla solsken. Förlaget frågade flera gånger om de kunde lita på att få manuset inom en kort tid. Lita på mig, sa jag. Och dessvärre gjorde de det och publicerade nyheten om memoarerna i sin katalog över höstens (eller vårens, jag minns inte, jag minns inte heller vilket år det var) böcker. Det är därifrån NE fått denna uppgift. Jag har bekänt och berättat detta många gånger i många sammanhang och i senare upplagor av NE är uppgiften borttagen. Jag håller fortfarande på med boken som fortfarande heter Du lilla solsken. Den är väldigt avslöjande."

Men kanske finns det fler vinklingar på detta, läs gärna rafflande avslöjanden i Nittonde stolen.

Själv har jag just gett Du lilla solsken +++++ på Boktipset, en självbiografisk roman som Lugn skrivit på sedan 1993 måste helt enkelt vara skandalöst BRA!

Fler Bokus-fynd!

Fynda mera på Bokus!

Nära hem av Alice Munro 59 kr
Kungen bugar och dödar av Herta Müller 59 kr
Eldar och is av Birgitta Stenberg 59 kr
Lark & Termite av Jayne Anne Phillips 59 kr
Som ni säkert förstår av Claudio Magris 49 kr
Cap Esterel av Tanja Langer 49 kr
Easter Parade av Richard Yates 59 kr
Den store anonyme av Nelly Sachs 59 kr
Små krig av Sadie Jones 59 kr
Barn av alla folk av Pramoedya Ananta Toer 49 kr
Fotspår av Pramoedya Ananta Toer 49 kr

Själv har jag klickat hem Magris och Nelly Sachs och till fullpris Hemligheten av Philippe Grimbert (som jag blivit rekommenderad av så många).

tisdag 26 april 2011

Vilken teater!

Vilken teater! av Siegfried Lenz, utgiven av Thorén & Lindskog, 2011

Clemens och Hannes delar cell i fängelset i Isenbüttel. Clemens, berättaren i boken, är en litteraturprofessor och expert på "sturm und drang", som avtjänar tid för att han gett goda betyg åt unga studentskor i utbyte mot en svängom i sänghalmen. Bedragaren Hannes har utgett sig för att vara polis och på detta sätt håvat in böter för fortkörning. När ett resande teatersällskap besöker fängelset lyckas Clemens, Hannes och ytterligare några av deras fängelsekamrater rymma med turnébussen. Av en slump råkar de hamna i grannstaden Grünau som firar sin årliga festival. "Teatersällskapet" väcker stor uppmärksamhet och blir mycket populära i Grünau.

Vilken teater! är en oerhört charmig berättelse och en humoristisk förväxlingskomedi. Förbrytarna skildras mer som gammaldags skojare (typ Jönssonligan) än som våldsverkare. Och det visar sig att de flesta av dem har mycket gott att bidra med när de möts av positiva förväntningar i grannstaden. De blir t o m så upskattade att de föräras stadens finaste utmärkelse: Grünaus nejlika i tre olika klasser.

Vilken teater! är en enkelt skriven berättelse på 100 sidor, som är mycket lätt att ta till sig. Under den burleska humorn finns en varm medmänsklighet, som gör sig gällande i gestaltningen av internernas längtan efter närhet och vänskap:

"Dom sorgsna måste hålla ihop, dom är bestämda för varandra."

måndag 25 april 2011

Litteratursamtal om Nobelpristagare

Dags för det andra litteratursamtalet, ett samarbete mellan Nobelmuseet och Brombergs Bokförlag. Träffen äger rum onsdag 27 april, kl. 18.30-19.30 i Nobelmuseets bibliotek, och boken man diskuterar är Den omoraliske av André Gide. Förutom Dorotea Bromberg och Nobelmuseets bibliotekarie Karl Berglund deltar även Martina Lowden, författare och litteraturkritiker i DN. Tanken är att besökarna ska ha läst boken och vara delaktiga i diskussionen.

Inträdet är fritt, men antalet platser begränsat och måste förbokas enligt principen först till kvarn. Anmälan görs per e-post: karl.berglund@nobel.se eller per telefon: 08 - 534 818 02.

Huvudperson i Den omoraliske är Michel. Vi får följa honom från hans bröllopsresa i Biskra där han är nära att dö i tuberkulos till det att han »återföds». Efter tillfrisknandet lämnar han det tidigare akademiska livet för en mer fysisk och sinnlig tillvaro i Normandie. Han upplever att hans riktiga jag får komma fram och han lyssnar på sitt inre, han beskriver hur saker och ting ser ut och doftar. Han blir också mer medveten om de unga män som finns i hans närhet. De lockar med sin ungdom, hälsa och fulländning. Michel slits mellan omvärldens konventioner och sin förträngda homosexualitet. Men hans unga hustru, Marceline, står dock hela tiden troget vid hans sida, även då hon själv blir sjuk.

När Den omoraliske kom ut 1902 i Frankrike (på svenska 1921) ansågs den av många vara chockerande.

Tematrio - (Påsk)häxor

Eftersom det fortfarande är Påsk får även denna veckas tema påskanknytning. Och liksom förra veckan blir det en repris av en tidigare Tematrio. Berätta om berättelser med häxor i, välj genre efter tycke och smak.

1. Ledsen att jag lägger beslag på Harry Potter, men jag har inte så stort urval. Om någon har missat att läsa serien om Harry Potter, pojken som visade sig vara en trollkarl, tycker jag att ni ska åtgärda detta. Jag läser inte mycket fantastik, men att läsa Harry Potter är som att stiga in i en parallell värld. Jag är nördig nog att kunna reglerna i Quidditch och jag har även kunnat namnen på alla lärarna i Hogwarts.

2. Nästa serie om häxor kan jag i ärlighetens namn inte rekommendera. Den här serien ger stereotypa bilder av både de magiska och de vanliga människorna. Men, den roade mig under tonåren. Serien jag talar om är naturligtvis Isfolket av Margit Sandemo. Jag misstänker att många av er läst den.

3. I vintras läste jag hela serien om Narnia av C S Lewis. Jag hade högt ställda förväntningar på denna serie, förväntningar som tyvärr inte infriades. Visst var böckerna spännande, fantasieggande och magiska. Men de hade inte åldrats särskilt väl. Mot slutet blev dessutom de religiösa övertonerna alltför tydliga och tog överhanden.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 24 april 2011

Mitt livs läsning i alfabetform

Inspirerad av Evas inlägg i gårdagens bloggstafett har jag idag spenderat åtskilliga timmar med att försöka framställa mitt livs läsning i alfabetform och här är resultatet. Jag vill gärna utmana er andra att också framställa ert livs läsning i alfabetform, det är rätt så besvärligt...

A - Andarnas hus av Isabel Allende är den bästa bok jag läste 2010 och den får symbolisera mitt intresse för utomeuropeisk, icke-angosaxisk litteratur

B - Barabbas av Pär Lagerkvist är en gammal klassikerfavorit som blir bättre för varje omläsning

C - Candide av Voltaire är en av många, många klassiker jag älskat

D - Dibs söker sig själv av Virginia Axline ligger till grund för mitt yrkesval, barnpsykolog är yrket

E - Evas bok av Marianne Fredriksson får exemplifiera alla de halvflummiga romaner jag läste under studietiden

F - Förvandlingen av Franz Kafka lärde mig uppskatta surrealism

G - Guitarr och dragharmonika är en av ganska få lyriksamlingar jag läst, den är skriven av den käre Gustaf Fröding

H - Harry Potter och... har jag läst och läst om flera gånger, fin verklighetsflykt

I - Iris och Löjtnantshjärta av Olle Hedberg är en av de där Bra Böcker-böckerna mamma fick i paket tillsammans med uppslagsböckerna

J - Joy Luck Club av Amy Tan handlar om relationer mellan mödrar och döttrar

K - Kitty och... av Carolyn Keene fick mig att bli en bokslukare

L - Lena lär sig rida av C Tell är en av många, många hästböcker jag läst och älskat

M - Maken av Gun-Britt Sundström läste jag i tonåren och för första gången insåg jag att jag inte var ensam om att ha besvärliga känslor

N - När harpalten ylar av Truddi Chase handlar om en kvinna med dissociativ identitetsstörning, ohygglig och fascinerande läsning

O - Oannes är en av ett flertal romaner jag läst av Tore Zetterholm, jag känner ingen annan som läst hans böcker...

P - Prästungen av Göran Tunström är ett tidigt möte med riktigt bra litteratur

Q - Quentins av Maeve Binchy är perfekt slöläsning i hammocken

R - Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo får symbolisera alla ungdomsklassiker jag läste under de tidiga tonåren

S - Solglitter heter de religiösa skuldbeläggande böcker min mor läste för mig

T - Trähästen av Eric Williams är en av alla de böcker om krig jag läste när jag var i de tidiga tonåren

U - Ur kackerlackors levnad av Inger Alfvén får stå för alla romaner om dysfunktionella, ångestladdade relationer jag slukat

V - Vendetta är en av de spännande romanerna om Coq Rouge av Jan Guillou

W - Watership down (Den långa flykten) av Richard Adams är en allegorisk berättelse om en flock vildkaniner på flykt

Y - Yaya flickornas gudomliga hemligheter är en av många sentimentala, känslosamma "kvinnoromaner" jag läst

Z – Station Zebra av Alistair MacLean gillade jag under perioden jag läste machoäventyr

Å - Återkomsten av Håkan Nesser får stå för de kvalitetsdeckare jag gärna avnjuter

Ä - Är det någon där ute? av Margit Sandemo är sista delen av den rent ut sagt urusla serien om Isfolket, en serie jag såklart älskade

Ö - Öster om Eden av John Steinbeck var en av de första nobelpristagare jag läste och den är fortfarande en favorit

Shoppingtips

Slösurfade lite på Bokus för att se om de hade något lockande (vilket jag ofta gör och de alltid har). Hittade då ett fantastiskt erbjudande på två av Brombergs Nobelklassiker, Älskarinnorna av Elfriede Jelinek (tyskspråkigt ni vet!) och Murphy av Samuel Beckett för ynka 59 kronor. Skynda shoppa!

lördag 23 april 2011

Läsning från hela världen

För de vanliga besökarna på denna blogg kommer det säkert inte som någon överraskning att jag en dag som denna (och ofta annars också) vill betona den första delen i ordet VÄRLDsbokdagen. För mig har läsningen blivit mycket mer värdefull sedan jag började läsa böcker från olika delar av världen. Jag har alltid läst och alltid älskat att läsa. Tidigare höll jag mig dock till svensk och anglosaxisk litteratur. Jag läste mestadels om miljöer som var relativt bekanta och lätta att förstå. Men efter ett tag (typ 40 år) tröttnade jag. Läsningen fängslade mig inte längre. Det var då jag började blogga och det var då jag upptäckte en hel VÄRLD av böcker. Missförstå mig nu inte, jag tycker inte att det är bättre eller "finare" att läsa böcker från mer ovanliga delar av världen, men för mig personligen är det mycket mer intressant och givande. Jag får min världsbild utmanad, och det gillar jag. Därför vill jag idag passa på att tipsa om några av mina favoritromaner från olika delar av världen! En del av dem har ni hört mig tjata om tidigare, men en del är relativt nyligen lästa ;-)

Afrika

Sultanbrudens skugga av Assia Djebar

Den välutbildade, emanciperade Isma önskar lämna sin make. För att bli fri agerar hon äktenskapsmäklerska och ordnar en ny hustru till honom. För den fattiga, unga Hajila innebär äktenskapet välstånd och instängdhet. Det här är en skildring av våld och förtryck, blandat med ett stråk av hopp - ett skimmer från sagans värld.


Den stulna romanen av Nawal El Saadawi

Här möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Berättelsen skrider långsamt framåt, byter fokus, tidsperspektiv och interfolieras av drömliknande sekvenser. Språket är vackert, poetiskt, uttrycksfullt. Samtidigt rymmer romanen en intressant skildring av ett Egypten statt i förändring, av ett samhälle i kaos.


Under lejonets blick av Maaza Mangiste

En klassik episk berättelse om en familj, vars medlemmar väljer olika strategier för att bestå i en värld som håller på att gå under. Centralgestalter är Hailu och hans familj, men vi får även ta del av den unge soldaten Mickeys första möte med det brutala våldet och vi får följa kejsare Haile Selassies tankar och upplevelser under de sista dagarna i hans liv.


Asien

Anils skugga av Michael Ondaatje

Efter tretton år i exil i väst återkommer den rättsmedicinska experten Anil till hemlandet Sri Lanka. Landet är sönderslitet av inbördeskrig mellan ett flertal parter, ingen vet vem fienden är. Texten i romanen är tät och poetisk. Kontrasten mellan den vackra texten och den grymhet som beskrivs förstärker läsupplevelsen.


Människornas jord av P. A. Toer

Tiden är 1890-tal, pojken Minke växer upp i en privilegierad familj och studerar vid det holländska gymnasiet. Där anammar han en europeisk livssyn, men när kärleken drabbar Minke blir skillnaden mellan kolonisatör och infödd tydlig. Realism, spänning och kärlek samt en nyanserad skildring av Indonesiens historia.


Ru av Kim Thúy

Romanens berättare, liksom författaren, lämnar Vietnam som båtflykting på flykt undan kriget i slutet av 70-talet. Efter svåra upplevelser till havs och i flyktingläger anländer familjen till Kanada. Texten är sällsamt vacker, anspråkslös och saklig. Osentimentalt och lågmält skapar författaren bilder fyllda av ljud, smaker, dofter, färger, känslor.


Australien/Oceanien

Mot ännu en sommar av Janet Frame

Författaren Grace Cleave lever ett tillbakadraget liv och deltar inte gärna i det sociala livet. Mot ännu en sommar är en inträngande porträtt av en ensam kvinna, som söker bemästra sina känslor av osäkerhet och utanförskap på olika sätt. Janet Frame skriver en smärtsamt vacker prosa, som väcker känslor och skapar inre bilder hos läsaren.


Europa

Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe

Elisa lever med sin make Gilles och deras tvillingdöttrar i utkanten av gruvstaden Liège i Belgien. Elisa lever dessutom helt för sin man och sina barn, kärleken till mannen är passionerad, uppslukande. Tills det en dag står klart för Elisa att maken har en annan kvinna. En angelägen, vacker berättelse om en kvinnas val.


Corpus Delicti av Juli Zeh

Corpus Delicti är en klassisk dystopi, som utspelar sig i ett hälsofascistiskt samhälle år 2058. Förnuftet, den "rena vetenskapen" råder, människorna detaljstyrs och staten har total kontroll. Fängslande, aktuellt och intelligent med spännande handling, komplexa huvudpersoner och något viktigt att säga.


Nordamerika

Kärlekens historia av Nicole Krauss

Leo förälskar sig i Alma redan som barn, men skiljs från henne under andra världskriget. I nutid träffar vi den unga Alma Singer, som fått sitt namn efter huvudpersonen i en bok med titeln Kärlekens historia. Sambanden mellan de olika berättelserna uppenbaras så småningom. En underbar, vemodig, ömsint roman om kärlekens magi.


Lark & Termite av Jayne Anne Phillips

En ung man dödas i krigets Korea, samtidigt som hans son föds i USA med en omfattande funktionsnedsättning. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. En osentimental skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död.


Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald

En av litteraturens mest uppmärksammade romaner, bland annat känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."


Sydamerika

Andarnas hus av Isabel Allende

Andarnas hus handlar om en udda familjs öden under flera generationer. Vi får möta den koleriske Esteban, den klärvoajanta Clara och deras barn och barnbarn i en helt underbar latinamerikansk skröna som utspelar sig mot bakgrund av landets (Chiles) politiska situation. Härlig blandning av realism och magi, berättarglädje och fängslande personporträtt.


Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector

Denna lilla, men innehållsrika, roman handlar om den fattiga, unga kvinnan Macabéa, som lever ett torftigt liv i Rio de Janeiro. Denna roman behandlar också hur jaget, författaren Rodrigo S.M. försiktigt närmar sig sina föreställningar om Macabéa och ger henne gestalt. Upplägget gör att man som läsare även blir medskapare till berättelsen.

Inlägget ingår i Världsbokdagens bloggstafett som anordnats av enligt O.

Läs, läs, läs

Förra helgens artikel i GöteborgsPosten om bokbloggarnas världsherravälde finns numer att läsa även på nätet. Jag har skrivit en del om mina tankar kring artikeln här. Det är självklart roligt att vi bokbloggare uppmärksammas och jag är så klart glad för det fina omnämnandet av min blogg. Varför tycker jag då att det är så viktigt att bokbloggare skriver, uppmärksammas och läses? För innehållet i det vi förmedlar, så klart. Uppmärksamhet är roligt och ibland smickrande. Men jag, och många av oss bokbloggare, bloggar inte för att bli "upptäckta". Vi bloggar för att vi älskar böcker i så hög grad att vi vill läsa dem, skriva om dem, tipsa om dem, diskutera dem och hylla dem. Så läs min blogg, men läs framför allt de böcker jag tipsar om!

Påskgula boktips

Torey Hayden är amerikansk psykolog och specialpedagog. Hon skriver mycket fängslande romaner om barn som har olika typer av svårigheter.

Maryse Condé är en kandidat till Nobelpriset. "Jag är en politisk författare. Det måste man vara om man kommer från en plats som Guadeloupe. Man måste se världen som en fråga om makt, förtryck, brist på frihet och uttrycksmöjligheter."

En karta över omöjlig längtan av Anuradha Roy handlar om en bengalisk familj i tre generationer under den första hälften av 1900-talet.

Moa Martinson behöver väl inte presenteras, hon är vår förnämsta skildrare av "kvinnlig arbetarlitteratur". Jordnära och vackert.

Ulla Isakssons De två saliga är en klassisk fallbeskrivning av hur ett pars längtan efter tvåsamhet leder dem in i folie à deux, en sinnessjukdom för två.

Nick Hornby skriver underhållande och lättläst lad litt. Hans böcker passar perfekt under varma sommardagar.

Stjärnans ögonblick Clarice Lispector handlar om skapandet av den fattiga unga kvinnan Macabéa, som lever ett intetsägande, torftigt liv i Rio de Janeiro. Unik berättarstil.

Inger Alfvéns romaner har följt mig under 25 års tid. Hon gestaltar dysfunktionella, ofta ångestfyllda, mellanmänskliga relationer på ett fängslande, inkännande sätt.

Camilo José Cela fick Nobelpriset 1989 "för en rik och intensiv prosakonst, som med återhållen medkänsla gestaltar en utmanande vision av människans utsatthet".

Fler som tipsat om gult är Bokmania och Enligt O.

fredag 22 april 2011

Världsbokdagen firas i morgon...


I morgon är det världsbokdagen och riktiga bokbördar firar naturligtvis detta på rätt dag även om dagen infaller samtidigt som Påskafton. enligt O
arrangerar en bloggstafett så ni kan lita på att det kommer att finnas mycket att läsa under morgondagen. Här kan se när olika bloggar kommer att publicera inlägg under morgondygnet :-)


00.01 enligt O
01.00 och dagarna går…
02.00 Ariels Bokhylla
03.00 Eli läser och skriver
04.00 Can’t sleep, must read
05.00 Fiktiviteter
06.00 Böcker x 3
07.00 Marias Bokblogg
08.00 the curious case of the books
09.00 Tidnings Ida
10.00 Talk nerdy to me
11.00 Bokform
12.00 Boklesebloggen min
12.30 Bokomaten
13.00 Två träd i en bokskog
14.00 Mimmimaries böcker och annat
15.00 Inreda med böcker
16.00 Can’t sleep, must read
17.00 Havsdjupens sal
18.00 Ciccis Bokblogg
19.00 Böcker etc.
20.00 Lingonhjärta
21.00 Lyrans Noblesser
22.00 Ord och inga visor
23.00 En full bokhylla är en rikedom
23.59 enligt O

måndag 18 april 2011

Tematrio - Påskkrim

På Påsk ska man läsa deckare, det har man gjort i vårt västra grannland sedan lång tid. Därför kommer här en repris av 2009 års Påsktematrio: Berätta om tre favoritdeckare! (Jag ska försöka hitta nya bland de böcker jag läst under de senaste åren.)

1. Mordbyn av Andrea Maria Schenkel utspelar sig Tyskland under efterkrigstiden. Livet har nätt och jämnt återgått till det nornala när en fasansfull händelse skakar om människorna i den lilla byn Einhausen. En dag kommer åttaåriga Marianne inte till skolan, vad har egentligen hänt på den avsides belägna gården Tannöd? Mardrömslik stämning, nervpirrande spänning.

2. Även Främlingen i huset av Sarah Waters utspelar sig efter andra världskriget, dock inte i Tyskland utan på engelska landsbygden. Vad har egentligen hänt med ägarna till Hundreds Hall, varför har godset fått förfalla så? Och vad kommer att ske med byns unge läkare när han blir indragen i familjen Ayres liv? Främlingen i huset är en spännande sträckläsare med genomtänkt intrig och nyanserade personbeskrivningar. Olycksbådande stämning och fantasieggande miljöbeskrivningar.

3. De sex misstänkta av Vikas Swarup inleds med följande minnesvärda meningar: "Alla dödsfall är inte jämlika. Det finns ett kastsystem även när det gäller mord." Romanen handlar om mordet på den inflytelserike industrimagnaten Vicky Rai, ett mord som äger rum då offret själv firar att han klarat sig undan straff för ett mord han begått. Det visar sig att sex av hans gäster bär vapen. Sammantaget är De sex misstänkta en spännande, klurig, intelligent, galghumoristisk, samhällskritisk mordgåta befolkad av ett myllrande persongalleri, berättad i ett rasande snabbt tempo.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er. Lycka till!

lördag 16 april 2011

Bokbloggarna tar över


I dagens GP (tack för tipset Anna och Jan) finns en artikel om Bokbloggar med titeln Bokbloggarna tar över. Man kan ju som bloggare inte låta bli att fnissa åt denna titel, nu kommer säkert diskussionen om kunniga kritiker kontra blåögda, läsglada amatörer att blossa upp igen. Därför vill jag ytterligare en gång säga att jag inte ser bokbloggare som en konkurrent till litteraturkritiker, utan som ett komplement. Om jag fick bestämma (vilket jag tyvärr sällan får) skulle människor läsa mer av både kunniga kulturkritiker och intressanta bokbloggare.

I artikeln intervjuas Isabella Falkowska från W&W, Jessica från Bokhora, Maria från Bokbloggar.nu, Petra från Breakfast Book Club och Dorotea Bromberg från Brombergs förlag. Jessica beskriver framväxten av den största bokbloggen, Bokhora, Maria berättar om portalen bokbloggar.nu, där hon samlat över 400 bokbloggar och Petra berättar om bokbloggarnas litteraturpris. Både Isabella och Dorotea berättar att förlagen nu mer aktivt strävar efter att samarbeta med bokbloggarna. Det anordnas olika typer av träffar och förlagen delar ut recensionsböcker till bloggar de bedömer som seriösa och etablerade. Förlagen börjar i allt högre glad få upp ögonen för de sociala medierna och strävar efter att synas (även) där.

Och ja, precis som mina medbloggare berättat får jag fint beröm av Dorotea i artikeln. Dorotea beskriver mig som "påläst som tusan", vilket så klart gör mig rosig om kinderna och varm i hjärtetrakten. Tack. Även Petra nämner min blogg bland sina favoriter och framhåller att jag skriver om Nobelpristagare och världslitteratur man annars inte får så mycket tips om. Att få erkännande för detta gör mig så otroligt glad. Tack.

Mot ljuset i Malaysia

När jag började läsa Mot ljuset av Elin Boardy var min första reaktion förtjusning. Och det som allra först gjorde mig så förtjust är att boken utspelar sig på en plats jag varit. Eller i alla fall nästan varit. Romanen utspelar sig i Malaysia, på en högplatå vid namn Cameron Highlands. 1990 reste jag runt i Sydostasien och hamnade oplanerat i en liten stad vid namn Taiping. Här fanns två "guest houses", men inga västerlänningar. Vi (jag och maken) erbjöds gratis mat och dryck så länge vi satt på verandan så att förbipasserande fick en möjlighet att betrakta "de vita". En mycket udda upplevelse. I närheten av Taiping ligger en mer okänd, "outvecklad" (med turistögon sett) hill resort Maxwell Hill eller Bukit Larut. Hit åkte vi för att svalka oss lite och för uppleva den koloniala miljö britterna skapat med engelska trädgårdar o s v. Såvitt jag vet är Bukit Larut fortfarande inte så anpassat för att locka turister, passa på att åka dit om ni är i närheten.

Om vi ska återgå till romanen är jag fortfarande mycket förtjust när jag läst en tredjedel. Författaren skapar en suggestiv stämning jag blir helt indragen i. Huvudpersonerna väcker intresse och nyfikenhet och man får en känsla av att något snart kommer att hända. Men vad? Ja, hittills får denna roman ett mycket högt betyg.




fredag 15 april 2011

Den stygga flickan - reflektioner

Nu har jag till slut läst klart Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa. I stället för att skriva en vanlig recension kommer jag bara att skriva ner ett par reflektioner.

På pluskontot finns naturligtvis att författaren är en ypperlig berättare. Det finns många små berättelser i boken som fascinerar mig. Framför allt skildras manlig vänskap på ett tilltalande sätt och detta är ju något författaren ofta beröms för.

På minussidan finns skildringen av "den stygga flickan" och kärleken mellan henne och huvudpersonen. Flickan ses endast genom mannens ögon, hennes porträtt är ensidigt och ganska ointressant. Den kärlek Ricardo hyser för flickan har inget med henne som en verklig person att göra, han har blivit besatt av sin föreställning om en spännande flicka han vill äga. Desutom irriteras jag till vanvett av att karln inte tar ansvar för vare sig sina känslor eller händlingar. Allt skylls på kvinnan: "du gör mig till..." säger han mer än en gång. Sexskildringarna är pinsamt dåliga, punkt slut.

Och nu till något som möjligen kan vara en SPOILER även om jag inte kommer att skriva direkt vad som sker. Jag blir riktigt förbannad på slutet!

onsdag 13 april 2011

Litet inköp


Det blir ett litet inköp då och då. Man kan ju hitta det mesta man söker på Bokbörsen. Och det känns inte som överkonsumtion så länge jag köper böcker second hand :-)

Jag har hört mycket gott om Aino Trosell och nu bestämt mig för att ge henne en andra chans. Tidigare har jag påbörjat en deckare av henne - Se dem inte i ögonen - vilken inte alls föll mig i smaken. Men nu har så många omtalat hennes senaste roman Hjärtblad i positiva ordalag att jag blev nyfiken. I stället för Hjärtblad valde jag dock att köpa hennes självbiografiska roman om kvinnor vid svensk-norska gränsen, En gränslös kärlekshistoria. Blir jag nöjd fortsätter jag med Hjärtblad.

För tyskspråkiga utmaningen behövdes lite fler klassiker, jag valde därför att köpa Effi Briest av Theodore Fontane. Denna roman skrevs redan 1895 och enligt Wikipedia "tillhör Fontanes Effi Briest den speciella traditionen av kärleks- eller förförelseromaner som Madame Bovary av Gustave Flaubert eller Anna Karenina av Lev Tolstoj. Jag har ju inte lyckats läsa ut vare sig Madame Bovary eller Anna Karenina och hoppas på bättre utfall med Effi Briest. Då jag idag berättade om köpet för en väninna från Berlin fick jag ett mycket positivt gensvar, så jag tror starkt på denna bok. Ingrid har skrivit fint om Effi.

tisdag 12 april 2011

Topplistan 2011 - den ultimata

Liksom Enligt O strävar jag efter att skapa den ultimata topplistan varje år. Och i år härmar jag hennes (melodifestival)metod att utse en vinnare och två som går till andra chansen per månad. Detta borde göra det hela lätt, eller hur?

Till final
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (januari)
Anils skugga - Michael Ondaatje (februari)
Kärlekens historia - Nicole Krauss (mars)
Ru - Kim Thúy (april)
Det stora huset - Nicole Krauss (juni)
Historien om det gamla barnet - Jenny Erpenbeck (juli)
Och allt skall vara kärlek - Kristian Lundberg (augusti)
Min kamp 1 - Karl-Ove Knausgård (september)
Som ni säkert förstår - Claudio Magris (oktober)
Korparna - Tomas Bannerhed (november)


Till andra chansen
En gåtfull vänskap - Yoko Ogawa (januari)
Under lejonets blick - Maaza Mengiste (januari)
Agnes Cecilia - Maria Gripe (februari)
Det där som nästan kväver dig - Chimamanda Ngozi Adichie (februari)
Gilles kvinna - Madeleine Bourdouxhe (mars)
Högläsaren - Bernhard Schlink (mars)
Mot ljuset - Elin Boardy (april)
Varför kom du inte före kriget? - Lizzie Doron (april)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (maj)
Storm över Frankrike - Irène Némirovsky (maj)
Montedidio - Erri de Luca (juni)
Om inte nu så när - Annika Thor (juli)
Det finns annan frukt än apelsiner - Jeanette Winterson (augusti)
Norwegian Wood - Haruki Murakami (augusti)
Sju år - Peter Stamm (september)
Annie John - Jamaica Kincaid (september)
Gömslet - Miral al-Tahawi (oktober)
Den stora gåtan - Tomas Tranströmer (oktober)
En dåre fri - Beate Grimsrud (november)
Minaret - Leila Aboulela (november)

måndag 11 april 2011

Hurra, Herta kommer!

JA! Ibland slår önskningar in! Just den Nobelpristagare jag helst vill lyssna på kommer till Bokmässan. Vem det är? Ja, ni vet väl att Selma är död, så då är svaret så klart Herta! Herta Müller, den enda Nobelpristagare jag hittills lyckats läsa innan hon blev en pristagare, Herta Müller den spröda författaren med det smärtsamt vackra tilltalet, den fragmentariska gestaltningens mästare.

I pressmeddelandet från Bokmässan kan man läsa att Herta Müller kommer att medverka i två seminarier. Hon kommer att tala om språket som Heimat (hem) och om två av hennes böcker som nu är aktuella i svensk översättning: essäsamlingen Hunger och siden (Bokförlaget Tranan) och debutboken Flackland (Wahlström & Widstrand), en novellsamling som ges ut i ocensurerad och reviderad version.

Och här måste jag hurra en gång till! Jag har hittills bara läst romanen Hjärtdjur av författaren och trots att många böcker översatts och getts ut sedan Herta erhöll priset har jag fått vänta länge på den bok jag helst velat läsa: Flackland.

Herta Müller föddes 1953 i den lilla tysktalande byn Nitzkydorf utanför Timisoara (Transsylvanien). Med sina självbiografiskt färgade romaner skildrar Herta Müller den tyska minoritets-befolkningens liv i Ceauşescus Rumänien, och anpassningen till de extrema förhållandena där. Hennes sätt att gestalta förtryck, förföljelse och diktaturens intrång i människan på ett vackert, poetiskt språk är unikt. På grund av sin kritik mot regimen tvingades Herta Müller i landsflykt 1987, och hon är numera bosatt i Berlin.

Hjärtdjur speglar författarens upplevelser av hot, övervakning och repressalier på ett smärtsamt vackert sätt. Romanens fragmentariska, sönderslagna, sönderfallande sammanhang och den ibland svåråtkomliga symboliken åskådliggör hur ett långvarigt förtryck och rädsla påverkar människans sätt att tänka och uttrycka sig.

Läs gärna mina reflektioner kring romanen Hjärtdjur.

*mummel* Det kunde vara intressant att lyssna på Elfriede också.

Tematrio - Hembygden

Det har tillkommit många nya bloggare sedan jag började med Tematrion, här kommer därför en favorit i repris. I min hembygd/mitt landskap finns många författare och jag vill gärna berätta lite mer om dem, trots att de är tämligen välkända. Hur är det i er hembygd?

Berätta om 3 böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad!

1. Gustaf Fröding föddes i min hemstad och jag har faktiskt arbetat i hans barndomshem. Lite då och då läser jag hans dikter, de ljusa likväl som de mörka. Här är några verser ur kärleksdikten Nypenrosa, ur Räggler och paschaser från 1897.

Fin sôm nypenrosa står
tili, tili, når dä dagger
selverdrôp å blaa vagger
lent där môraväre går.

Int just lik e trägårsros
int så stôlt å mett i sola,
int så grann å stor i ola,
mer litt bly å mer te tros.

Tocken stog mi Anna Lek,
ljus i håre, rö i kläe,
"rosa stecker", sa di, näe,
Anna mi va utta svek.

2. Att jag är förtjust i Selma Lagerlöf vet de flesta som läser min blogg. Och den bok som i hög grad speglar livet i Värmland är hennes debutroman från 1891, Gösta Berlings saga. Det här är en mustig sköna fylld av färgstarka personligheter och ett sagolikt vackert landskap. Romanens inledningsmening känner nog de flesta igen:

"Äntligen stod prästen i predikstolen."

3. Till skillnad från de övriga författarna hör Göran Tunström till samtiden, trots att han tyvärr avled år 2000. Han växte upp i Sunne, där flera av hans romaner (delvis) utspelar sig. Berömda män som varit i Sunne fick August-priset för bästa svenska roman 1998. Händelserna utspelar sig i slutet av sextiotalet då Sunne får besök från månen. Detta är en helt underbar berättelse om det storslagna och det lilla livet.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 10 april 2011

Farmors död

Vi har sorg i vår familj och läser nu en del böcker om förluster. Det är vår (dotterns) farmor som gått bort efter en ganska kort tids sjukdom. Sorgen är tung och saknaden stor, samtidigt som livet gör sig påmint genom alla små barn som föds i släkten. Det kan hända att det blir lite si och så med bloggandet den närmaste tiden, en del praktiskt måste skötas i samband med farmors död och inspirationen kanske inte kommer att räcka till att skriva så mycket. Eller så blir bloggandet en tillflyktsort, vi får väl se...

Den hemliga trädgården

Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett, (ny)utgiven av Bonnierförlaget Repris, 2011.

Mary växer upp i Indien tillsammans med sina mycket upptagna föräldrar och en stor tjänarstab, som lyder hennes minsta vink. När föräldrarna tragiskt avlider i kolera skickas Mary till England, till sin farbrors ensliga, dystra hus på heden. Mary känner sig ledsen och ensam och inte blir det bättre av att hon hör mystiska ljud på nätterna. Det låter som om någon gråter. Så småningom får mysteriet sin förklaring, Mary får vänner på godset och hon finner en dag öppningen till en hemlig trädgård. I och med arbetet i trädgården förändras Mary och hela hennes omgivning.

Jag kommer ihåg att man i skolan fick lära sig att försöka definiera och beskriva författarens "budskap" när man skulle recensera böcker. I böcker som Den hemliga trädgården är budskapet så tydligt att det är svårt för någon att inte upptäcka det. Liksom Voltaire (i Candide) uppmanar Frances Hodgson Burnett sina läsare att gå ut och odla sina trädgårdar. Den som inte försjunker i funderingar kring livets svårigheter, utan ägnar tiden åt utevistelser, hårt arbete och umgänge (över klassgränserna) får i gengäld god hälsa och lycka. När det gäller lilla Mary blir hon dessutom vacker, vilket kanske kan tyckas vara lite onödigt.

Jag har svårt att bedöma hur dagens 10-åringar skulle ta emot berättelsen om den bortskämda Mary. Som vuxen tycker jag att den är ganska övertydlig och lite småtrist. Det som kanske kan locka ett barn är just det faktum att barnen i boken har en hemlighet för de vuxna, detta skapar spänning och en "vi-och dom"-känsla. Texten är ganska långrandig och innehåller mängder av detaljerade beskrivningar av djur och natur. Jag tror definitivt att denna bok kräver en mycket intresserad liten läsare, en läsare som trots ung ålder har god vana att läsa.

Den hemliga trädgården ingår en en vacker klassikerbox som även innehåller Pappa Långben av Jean Webster, Unga kvinnor av Louis M Alcott, Alice i underlandet av Lewis Carrol och Agnes Cecilia: en sällsam historia av Maria Gripe.

lördag 9 april 2011

De sex misstänkta (repris)

De sex misstänkta av Vikas Swarup, utgiven av Bra Böcker, 2010.

"Alla dödsfall är inte jämlika. Det finns ett kastsystem även när det gäller mord." Så inleds romanen om mordet på Vicky Rai, en inflytelserik industrimagnat med ett omfattande syndaregister. Den skrupelfrie, hetlevrade Vicky Rai mördade bartendern Ruby Gill då hon vägrade servera honom fler drinkar. Nu, sju år senare, har rättvisans kvarnar malt, och Vicky Rai frias från alla anklagelser. För att fira detta arrangerar Vicky Rai en stor fest på sitt lantställe med mängder av gäster. Under firandet blir Vicky Rai mördad, och det visar sig att sex av hans gäster bär vapen. De misstänkta tas in på förhör och ingenting visar sig vara som man trott.

Läsaren guidas genom detta komplicerade mordfall av den undersökande journalisten Arun Advani, som beslutat sig för att göra sitt yttersta för att fallet ska lösas. De sex misstänkta och deras eventuella motiv presenteras och granskas, men vem avlossade egentligen det dödande skottet? Var det byråkraten, som periodvis förvandlas till Mahatma Gandhi? Eller Vicky Rais egen far, vars politiska karriär riskerar att kapsejsa p g a sonens handlingar? Eller Bollywoodstjärnan, vars liv vänts upp och ner i samband med att hon försökt skapa en kopia av sig själv? Eller är mördaren den knäppe, kärlekssjuke amerikanen, som kommit till Indien för att gifta sig med någon han brevväxlat med? Eller vad sägs om den notoriske småtjuven, som genom en slump kommit på grön kvist? Eller är mördaren den kolsvarte stammedlemmen, som rest till Indien för att återta en viktig gudom, som stulits från stammen? Ja, vem är mördaren?

De sex misstänkta är en oerhört rafflande, intelligent mordgåta, som är omöjlig att lägga ifrån sig. Tempot i berättelsen är rasande snabbt och intrigen är klurigt utformad. Detta är en roman man mycket snabbt fastnar för, och sedan är man fast. Själva mordgåtan har en hel del likheter med Agatha Christies klassiska pusseldeckare, med till skillnad från de relativt prydliga karaktärerna i hennes berättelser finns det ingen hejd på absurditeterna i Vikas Swarups personbeskrivningar. Här framställs personerna emellanåt på ett närmast karikerat sätt, ändå känns berättelsen och personerna trovärdiga. Eftersom personerna är psykologiskt trovärdiga fungerar de absurda inslagen mest som krydda. För övrigt präglas romanen av författarens enorma berättarglädje, vilken påminner om hans landsman Salman Rushdies.

Förutom den spännande handlingen innehåller De sex misstänkta omfattande satirisk samhällskritik. Det korrupta politiska systemet i Indien skildras och även de fattiga tiggarnas vardag skymtar förbi. Kastsystemet och dess konsekvens för de lägre kasterna och de kastlösa gestaltas, samtidigt som vi även får följa med in i de fina salongerna och till de moderna affärskomplexen.

Sammantaget är De sex misstänkta en spännande, galghumoristisk, samhällskritisk mordgåta med ett myllrande persongalleri, berättad i ett rasande snabbt tempo. Det här är en perfekt sträckläsare för sommarens lata dagar.

torsdag 7 april 2011

Ru

Ru av Kim Thúy, utgiven av SEKWA, 2011

Romanens berättare, liksom författaren, lämnar Vietnam som båtflykting på flykt undan kriget i slutet av 70-talet. Efter svåra upplevelser till havs och i flyktingläger anländer familjen till Kanada. I korta, icke-kronologiska avsnitt får vi ta del av barndomen i Vietnam, den ohyggligt skrämmande flykten, olidliga umbäranden i flyktingläger, ankomsten till en helt ny värld och utmaningen att leva i exil.

Berättaren ger oss skärvor ur sitt liv, i korta fragment skildras tragiska, komiska och kärleksfulla händelser. Det finns så många små oförglömliga berättelser i boken, så många personer vars öden berör. Pojken som sprang över fältet med meddelanden och hans mor, den utvecklingsstörda mostern som fick ett barn utan att veta om det, mannen som utsattes för en skenrättegång och de hemlösa barnen som avlats av soldater och inte passar in någonstans har alla fått en plats i mitt hjärta.

När jag sitter och funderar över vad Ru egentligen handlar om, tycks den faktiskt handla om allting. Även om bokens kontext är mycket tydlig - den utspelar sig under en viss tid i en viss del av världen - tycks den vara universell. Den här är en roman som handlar om livet, om barndomen, om föräldraskap, om krig, om rotlöshet, om rädsla, men framför allt om kärlek. Kärleken mellan föräldrar och barn, moderskärleken. Berättaren föddes under Tet-offensiven, i Saigon, under en tid då marken färgades röd som körsbärsblom och blod.
"Det var min uppgift att födas för att ersätta de liv som gått till spillo. Det var min plikt att låta mitt liv bli en fortsättning på min mors liv.... Med dessa i det närmaste utbytbara namn markerade min mor att jag var en fortsättning på henne och att hennes historia skulle leva vidare genom mig." (sid 9-10)
Texten är sällsamt vacker, anspråkslös och saklig. Osentimentalt och lågmält skapar författaren bilder fyllda av röster, ljud, smaker, dofter, färger, känslor.

I inledningen får vi veta att ordet "ru" betyder bäck (i överförd betydelse flöde av tårar, blod eller pengar) på franska och vaggvisa eller att vagga på vietnamesiska. Det visar sig sedan under läsningen att titeln perfekt beskriver min upplevelse av texten; jag översköljs av känslor och vaggas stillsamt av det poetiska språket. Sammantaget ger Ru en oförglömlig läsupplevelse, handlingen är oerhört engagerande, texten nästan olidligt vacker och dessutom är boken snygg. Full pott!

Andra som recenserat Ru är Bokmania, Bokstödet, Malin, Den besatta, SvD.

onsdag 6 april 2011

Utmaning - Nobelpriskandidater

Det är snart sommar och eftersom vi då tar en paus från Jorden Runt-resandet behöver vi kanske alla någon annan utmaning? Vad tror ni om att försöka klämma i oss några Nobelpriskandidater och därmed öka sannolikheten att redan ha läst den författare Peter Englund presenterar i oktober? Här är ett gäng författare som brukar låta tala om sig i Nobelprissammanhang. Övre delen är författare jag inte läst, inom parentes listar jag böcker ur min bokhylla. Nedre delen är författare jag läst, inom parentes finns de böcker jag läst av respektive författare. Nog borde vi väl alla klarar läsa ett par kandidater under sommaren? Kom gärna med förslag på författare/böcker jag missat eller ni ärskilt vill tipsa om! Hänger ni med på en Nobelkandidatutmaning?

Tomas Tranströmer
Ko Un
Don DeLillo (Falling man)
Claudio Magris (I blindo)
Adonis
Haruki Murakami (Norwegian wood)
Thomas Pynchon
Gitta Sereny
Javier Marias (Alla själar)
Paul Auster (New York trilogin, Illusionernas bok, Dårskaper i Brooklyn)
Ngugi wa Thiong'o
Peter Carey (Oscar & Lucinda)

Assia Djebar ( Sultanbrudens skugga)
Philip Roth ( Envar)
Joyce Carol Oates ( Djur, Mörkt vatten)
Margaret Atwood (Alias Grace, Den blinde mördaren, Kattöga, Penelopiaden, Rövarbruden)
Alice Munro ( Kärlek, vänskap, hat, Nära hem)
Milan Kundera ( Varats olidliga lätthet)
Amos Oz ( En berättelse om kärlek och mörker, Hur man botar en fanatiker)
Chinua Achebe ( Allt går sönder)
A.B. Yehoshua ( Kvinnan i Jerusalem)
Per Petterson ( Ut och stjäla hästar)
Ian McEwan ( På Chesil Beach, Hetta, Lördag)
Michael Ondaatje ( Anils skugga)
Salman Rushdie ( Midnattsbarnen)
Cormac McCarthy ( Vägen)
Nuruddin Farah ( Adams revben)
Ismaïl Kadaré ( Aprils frusna blommor)
Maryse Condé ( Färden genom mangroven)

tisdag 5 april 2011

Kärlek i mängder

Den senaste tiden har jag fått sådan lust att läsa om kärlek. Det började med att jag läste den underbara romanen Kärlekens historia av Nicole Krauss, en berättelse som gav mersmak. Häromdagen klickade jag hem En gränslös kärlekshistoria av Aino Trosell, men än känner jag mig inte riktigt "mätt". (Ja, det är faktiskt så att jag håller på med ett viktminskningsprojekt och i stället för kalorifyllda godsaker inmundigar jag böcker). Vad tror ni om Kärleksroman av Carina Burman? Samtida är egentligen inte min favoritepok, men jag har läst många positiva kommentarer om författaren.

måndag 4 april 2011

Celebert besök på årets Bokmässa

2010 års Nobelpristagare, Mario Vargas Llosa, kommer till årets Bokmässa! Man har flera gånger försökt få den berömde författaren att komma till mässan och nu uppstod ett lägligt tillfälle i samband med den svenska utgåvan av hans senaste roman, Keltens dröm. Vargas Llosa tilldelades Nobelpriset i litteratur med motiveringen "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag". Den här motiveringen sägs passa väl in på den ny boken, en biografi om den irländske frihetshjälten sir Roger Casement (1864–1916) som blev känd på sin tid för sin kritik av Belgiens grymma exploatering av Kongo.

Det blev ju som bekant en hel del turbulens kring valet av Nobelpristagare förra året, Vargas Llosa kritiseras både för sin nyliberalal politiska hållning och synen på kvinnor. Själv har jag numer läst två halva böcker av honom, jag läser för närvarande Den stygga flickans rackartyg med minimal uppskattning. Jag hoppas ändå att jag ska hitta något av karln som jag kan uppskatta och tar gärna emot tips.

Foto: Ulla Montan.

Tematrio - 2000-tal


Förra veckan var temat historiska romaner, den här veckan fokuserar vi på nuet. Berätta om tre romaner som gestaltar vår samtid. Svenskt eller utländskt - välj själv!

1. Hetta av Ian McEwan speglar vår samtids stora dilemma - klimathotet. Romanen handlar om den nobelprisade forskaren Michael Beard som, mellan alla sina kvinnoaffärer, försöker vinna ära genom att utveckla en teknik som utvinner energi ut vatten. Burlesk humor och intressant personteckning.

2. Kärleken är dödens motsats av Roberto Saviano handlar om nutidens krig och dess effekter. Den sjuttonåriga Maria har mist sin pojkvän Enzo. Liksom många andra arbetslösa unga män i Syditalien hade han tagit värvning i armén. Det fredsbevarande uppdraget i Afghanistan skulle finansiera deras förestående bröllop och skapa en grund för deras kommande familjeliv.

3. Den ovillige fundamentalisten av Moshin Hamid speglar hur världens förändrats efter attentatet 11/9, 2001. Den unge pakistaniern Changez kom till USA som en mönsterimmigrant: elituniversitet, prestigejobb på Manhattan, en älskad flickvän och eleganta vänner. Men efter den 11 september förändras allt, starka osynliga krafter kan driva även de välutbildade och framgångsrika in i religiös fundamentalism.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 3 april 2011

Den stygga flickans rackartyg

Jag brukar ju inte läsa klart böcker jag inte gillar, men jag ska göra ett undantag för Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa i hopp om att den kanske förändras mot slutet. Hittills har jag svårt att hitta mycket positivt att säga. Vi får ta del av författarens tyckande om de politiska skeendena i Latinamerika, men utan att egentligen få veta särskilt mycket om det som händer. Den manliga huvudpersonen Ricardo blir blixtföräldkad redan som 15-åring och den "kärleken" följer honom livet ut. Flickan Lily - den stygga flickan - är en fattig peruanska, som dyker upp i olika gestalter under Ricardos liv. Gemensamt för alla bilder av henne är att hon är lockande, förförisk och känslokall. Hon får ingen egen gestalt i boken, hon ses bara med mannens ögon. Kanske är det därför jag har svårt att se detta som en kärleksroman, det handlar snarare om en mans besatthet av den bild han skapat sig av flickan.

Beskrivningen av hennes litenhet och trånghet (ja, här finns en hel del episoder av halv-pornografisk karaktär) får mig att associera till Vladimir Nabokovs Lolita. Även denna roman handlar om en mans besatthet av en liten flicka, en flicka han tillskriver egenskaper som passar hans egen agenda. Skillnaden mellan just dessa två romaner är att Nabokov renodlat beskriver pedofilens psyke, och han gör det på ett briljant sätt. Vargas Llosas karaktärer saknar (hittills i alla fall) gestalter jag kan relatera till och förstå.

fredag 1 april 2011

Jorden Runt 3 - Asien

Dags att fara vidare österut, månadens resstopp gör vi i Indien, Pakistan och Vietnam. Hoppas att ni hittar en bok/böcker som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar av böckerna, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.


 Båten av Nam Le (Vietnam)

Nam Les hyllade och prisbelönta novellsamling Båten tar oss från Colombias slum till Teherans gator; från New York City till Iowa City; från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Med hjälp av en mångfald av röster och perspektiv tar Le med oss till hjärtat av vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befi nner sig. Båten är Nam Les uppmärksammade debut från 2008.

"Underbara noveller som gruffande och frustande drar fram över vår galna värld ... En fantastisk prestation. Nam Le träffar mitt i hjärtat, och det är en smärta som bränner sig fast."
Junot Díaz, författare till Oscar Wao's korta förunderliga liv.


Den ovillige fundamentalisten av Moshin Hamid (Pakistan)

Den unge pakistaniern Changez kom till USA som en mönsterimmigrant: elituniversitet, prestigejobb på Manhattan, en älskad flickvän och eleganta vänner. Men efter den 11 september förändras allt och Changez märker att det finns starkare band än pengar, makt och kanske till och med kärlek. Boken är berättad av Changez själv under en kväll på ett café i Lahore. Lyssnaren är amerikan, en besvärad och tyst åhörare. Boken är en modern Tusen och en natt där denna kvälls berättelse handlar om krafterna som kan få en ung, välutbildad och framgångsrik man att gå rakt in i religiös fundamentalism.

Höjdpunkten byggs upp med mästerlig kontrollerad ironi och spänning.
En enastående varningsberättelse, och en grym påminnelse om det pris som får betalas för etnisk profilering, bristande kommunikation och konfrontation.


De sex misstänkta av Vikas Swarup (Indien)

Det finns ett kastsystem även när det gäller mord. För sju år sedan mördade playboyen Vicky Rai bartendern Ruby Gill enbart för att hon vägrade servera honom en drink. Nu är Vicky Rai död, mördad ute på sitt lantställe under en fest där han firade att han blev frikänd för mordet på Ruby Gill. Polisen spärrar av brottsplatsen och kroppsvisiterar alla gäster. Sex stycken visar sig bära vapen och tas in för förhör. Vilka är dessa sex misstänkta? Och varför befann de sig på lantstället den kvällen?Genom detta invecklade mordmysterium ledsagas vi av Arun Advani, en undersökande journalist. Undan för undan nystas de sex misstänktas levnadsöden upp: en korrupt byråkrat som säger sig ha förvandlats till Mahatma Gandhi över en natt, en amerikansk turist som är upp över öronen förälskad i en indisk skådespelerska, en stammedlem ute efter att hämta hem den primitiva stammens heliga sten, en sexsymbol och Bollywoodskådespelerska med en skamlig hemlighet, en mobiltelefontjuv som drömmer om det stora klippet och en ärelysten politiker som är beredd att gå över lik för att nå sina mål. Det är omöjligt att avgöra vem som avlossade det dödande skottet.

Vikas Swarups hett efterlängtade andra roman har inspirerats av verkliga händelser och är både en rafflande bladvändare och en insiktsfull skildring av dagens Indien. Hans fantasifulla och mångfasetterade berättelse kommer att tillfredsställa alla läsare som uppskattade den hyllade debuten Vem vill bli miljardär? (Slumdog Millionaire). Den djärvt och knipslugt hopfogade romanen De sex misstänkta är ett verk av en mästerlig historieberättare.