tisdag 31 maj 2011

Sammanfattning - Australien/Oceanien

Jag är ledsen att jag fastnade i mitt nya Sims idag när jag skulle posta länkar. Som vanligt är jag således sen och länkletandet får jag jobba med i morgon. Ni får gärna underlätta för mig genom att posta länkarna till era inlägg i kommentarerna till det här inlägget. Hoppas ni haft ett bra resstopp, jag ser fram emot att ta del av allas upplevelser. Glöm inte att besöka, läsa och kommentera hos varandra.

Om Oscar & Lucinda har följande resenärer skrivit:
Tankar från mitt fönster

Om Mot ännu en sommar har följande resenärer skrivit:
Lyrans Noblesser
Tankar från mitt fönster
och dagarna går

Om Pojken i soffan har följande resenärer skrivit:
Violens boksida
och dagarna går
Havsdjupens sal

Sammanfattningar om resstoppet har skrivits av:

Om andra intressanta böcker från området:

Vänligen puffa på mig om jag missat någon.

Sammanfattning - Jorden Runt (halvvägs)

Det är dags att summera första halvan av årets Jorden Runt-resa och sammantaget är jag ganska nöjd med det jag läst. Så här efteråt är det jag minns mest från Östeuropa faktiskt Szymborskas lilla diktsamling. Kanske håller jag verkligen på att bli en lyrikläsare. Från Mellanöstern framstår Järngräshoppan som den mest intressanta romanen, trots att jag hade så stora svårigheter med den under läsningen. Asiens pärla var Den ovillige fundamentalisten, en fantastisk skildring som redan finns med på årets Topplista. I Australien läste jag Oscar & Lucinda (ej recenserad ännu), en roman som var oerhört bra, dock trögläst.

Ingen konst
Här
En munter begravning
Järngräshoppan
Huset vid moskén
Sju stenar till den otrogna hustrun
De sex misstänkta
Den ovillige fundamentalisten
Båten
Mot ännu en sommar
Oscar & Lucinda

Jag har även läst en del romaner från Asien utanför själva resan, de bästa under året är:
Ru
Anils skugga
Varför kom du inte före kriget?
En gåtfull vänskap

Hur har det gått för er med resandet/läsandet?

måndag 30 maj 2011

Tematrio - Mammor

Så här efter Mors Dag är väl temat givet - Mammor. I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till mardröms-morsor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

1. Min favoritmamma är Ronja Rövardotters mamma. Lovis är alltid trygg, tillåtande och stödjer Ronjas strävan att bli självständig. Enda frågetecknet är relationen till Ronjas far. Varför gifter sig en kvinna som Lovis med en så omogen man?

2. Modern i Bränt barn söker sig till elden är en helt annan variant. Flickans mor är en berömd författarinna som närmast är besatt av sitt konstnärsskap. Flickan existerar för att älska, beundra och uppfylla moderns behov. Då en styvfar äntrar scenen förvandlas flickans roll. Hennes uppgift blir nu att vara vittne till moderns förening med en man. Detta är en mor som inte har någon förmåga att avstå från att få egna behov tillfredsställda för dotterns skull.

3. Amy Tan skriver romaner som handlar om andra generationens kinesiska immigranter och framför allt om moderna döttrars relationer till mer traditionella mödrar. I hennes välkända roman Joy Luck Club träffas fyra kinesiska kvinnor för att spela Mahjong, äta och berätta sina livshistorier. De har alla vuxna döttrar som blivit mer amerikanska än kinesiska. Under handlingens gång berättar mödrarna allt mer öppet om sina liv i Kina och döttrarna får en ökad förståelse för sitt ursprung.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

fredag 27 maj 2011

Morsdagspresent lite i förväg


Idag har det varken blivit läst eller bloggat. Idag har jag i stället konfigurerat världens bästa morsdagspresent - en splitter ny dator.

Jag vet ju att ni egentligen inte är så datornördiga och intresserade av specifikationer, men det är jag så ni får stå ut :-)


Processor: Intel Core i5-650 3,2GHz
Minne: 6GB DDR3 (Max. 16GB)
Hårddisk: 1000GB S-ATA (7200rpm)
Grafik: ATI Radeon HD6570 2GB
Övrigt: DVD-brännare DL, stöd för LightScribe, HDMI, VGA, DVI, GB-LAN, 7.1 ljud, 8 x USB 2.0, firewire, 15i1-kortläsare,
Operativsystem: Windows 7 Home Premium 64-bitars

Till denna finfina maskin medföljde även en ny snygg skärm, Adobe Photoshop Elements 9, Officeprogrammen och - sist men inte minst - SIMS 3! Jag ska börja spela lite igen.

torsdag 26 maj 2011

Bokmässan - seminarieplanering

Ojojoj, det kommer att ta lång tid att planera vilka seminarier jag ska bevista på Bokmässan. Och det kommer att ta ännu längre tid att läsa de gästande författarna. Av besökarna har jag bara läst ett fåtal; Silke Scheuermann, Uwe Timm, Herta Müller och Mario Vargas Llosa. Det är nog bara att inse att jag inte kommer att hinna läsa särskilt stor andel av författarna innan Bokmässan.

Men några lockar såklart lite mer än andra. Bland de tyskspråkiga författarna ska jag försöka läsa En vecka i Berlin av Benedict Wells När duvor flyger av Melinda Nadj Abonji, Reckless av Cornelia Funke Sju år av Peter Stamm.

Herta Müller ska samtala med Péter Nádas, av honom skulle jag gärna vilja läsa Fotograferingens vackra historia. En av de mest omtalade besökarna är Jonathan Franzen, jag vill självklart läsa hans Frihet innan mässan.

Ett flertal intressanta nordiska författare kommer till mässan. Jag vill självklart lyssna till mina favoriter Per Petterson och Sofi Oksanen. Karl Ove Knausgård kommer också och jag har nu äntligen införskaffat första delen av Min kamp.

Har ni börjat fundera över och planera ert besök på Bokmässan?

onsdag 25 maj 2011

Rösta på din favvoblogg

Egentligen skulle jag ju inte ens behöva skriva det här inlägget Bokbabbel har redan gjort det och en mycket intressant diskussion följde på hennes inlägg. Men man har ju en egen blogg för att få säga sin mening...

Idag stod det alltså klart vilka bloggar som är tänkbara vinnare av Forma Books Blog Award. 110 bokbloggar var nominerade, av dessa valde en jury ut tre. De tre finfina bloggarna är Bokhora, En bokcirkel för alla och Kafka på jobbet. Jättestort grattis! Röstar gör ni här fram till 25/6, vinnaren presenterar den 1/9.

Och nu kommer den gnälliga biten. Det känns rätt trist att "bara" stockholmsbaserade bloggar valts ut, kan verkligen inte internet överbrygga den geografiska skillnaden ännu? Det var väl själva bloggandet som skulle premieras, inte minglandet? Det finns fina bloggar t ex i Göteborg, Gävle och Eskilstuna. Men värre tycker jag att storleksskillnaden är, det är ju inte särskilt svårt att gissa vilka som har respektive inte har någon större chans att vinna.

Nåväl, jag har röstat och jag hoppas att Karin får en fet check plus en massa kredd för allt jobb hon gör både på bloggen och för bokbloggosfären :-)

Fågelsång

Fågelsång 150 svenska fåglar och deras läten av Jan Pedersen och Lars Svensson, utgiven av Max Ström, 2011.

Att redan nu utropa en bok som sommarens bästa (innan sommaren ens börjat på allvar) kanske är att ta i, men det är ingen överdrift att säga att Fågelsång kommer att vara sommarens mest lästa bok. För den här boken är faktiskt inget mindre än genialisk.

Fågelsång 150 svenska fåglar och deras läten innehåller, som ni kanske kan gissa, bilder, beskrivningar och läten av 150 fåglar. Boken inleds med lite allmän information om fåglars utseenden och läten, därefter beskrivs arterna en efter en. Här finns sjöfåglar, rovfåglar och skogens och trädgårdens alla småfåglar. Ja, om det är alla ska jag kanske låta vara osagt, men här finns i alla fall alla jag hört talas om - och några till. Varje fågel presenteras på en egen sida med informativ text och fin(a) bild(er). Och nu kommer vi det fantastiska; när man läst om fågeln trycker man bara in dess nummer i den lilla spelaren för att höra dess läte! Ibland finns dessutom flera olika läten att välja mellan.

Hela familjen älskar denna bok. Den yngsta läsaren är 5½, den äldsta är 82, alla gillar den. Boken har redan förevisats på samling på dagis där barnen fick lära sig lite om de vanligaste fåglarna och därefter titta/lyssna efter dem i skogen. Vi har den mindre, kompakta versionen, vilket gör det enkelt att ta med sig boken ut i naturen.

Detta är en härlig bok som redan gett oss massor av trevliga upplevelser. Vi vet numer att vi har lövsångare i skogen bredvid huset och häromdagen flög en enkelbeckasin runt, runt vårt hus. Dottern tycker mest om att lyssna på ti-ti fu fågeln (talgoxen) medan jag försöker lära mig sångfåglarnas olika melodier.

Sammantaget är detta helt enkelt en fantastisk bok jag vill rekommendera till alla som hyser det minsta lilla intresse för fåglar.

tisdag 24 maj 2011

Vems kamp?


Nej, det är klart att jag inte kan stå emot hur länge som helst. Efter att ha fått hur många rekommendationer som helst att läsa Knausgård har jag nu fått hem ett ex av Min kamp från Bokus. För att boken inte skulle behöva företa sig denna långa resa ensam klickade jag även hem Uggleögon, vildkattsögon : roman av Luõs Cardoso. Detta blir mitt första möte med litteratur från Timor, kanske är den något för en framtida Jorden Runt-resa.

Inspiration i media

Likt många andra bokbloggare läser jag recensioner i tidningarna och tittar gärna på kulturprogram i TV. Den senaste tiden har jag fått mycket inpiration via media.

I DN på nätet kan man idag bl a läsa en mycket lockande recension av Ansatsernas bok av Håkan Andersson. Det här verkar vara ett mycket intressant författarskap. Är det någon som har läst?

Här finns också en artikel om Bamses mycket omdebatterade inlägg i flyktingfrågor. Jag har svårt att skriva något om detta för jag blir så upprörd. Självklart är det så att föräldrar och vuxna måste försöka ge barn hopp, men att ge dem denna oerhört förvrängda, förljugna bild är under all kritik. Bamse åker ut ur vårt hus med rubb och stubb.

Magnus Utvik delade ut en sällsynt femma i betyg häromdagen. Jag såg TV-inslaget och blev mycket intresserad av serieromanen Vi håller på med en viktig grej av Sara Hansson.

Att ringa Clara av Anna Schultze verkar inytressant, fast alla är inte lika positiva.

Och Bob Dylan fyller 70 år idag, GP har samlat många intressanta länkar.

måndag 23 maj 2011

Tematrio - Läsplaner

Jag vet inte om ni, likom jag, har en massa planer för ert läsande, planer som inte alltid (kanske egentligen aldrig) blir genomförda. Vilka böcker/typer av böcker planerar du ett läsa?


1. Eftersom Bokmässans tema i år är tyskspråkig litteratur planerar jag att ha hunnit läsa massor av sådan innan september. Det går väl sisådär... Hittills i år har jag bara läst tre, men jag har ju faktiskt gott om tid på mig.

2. I fjol somras hadde jag en alldeles egen liten klassikerutmaning; jag skulle läsa Den store Gatsby, Anna Karenina och Madame Bovary. Gatsby blev faktiskt läst, men sedan blev det värre. Efter 200 sidor om den kära Anna orkade mina handleder inte längre med bokens tyngd. Nu har jag köpt boken i storpocket och överväger faktiskt att dra bort sidor allteftersom jag läst dem. Hu, så vanvördigt. Emma, hon står fortfarande och stampar i bokhyllan.

3. Utmaningen Boktolvan verkade lättast och det är den som helt klart gått bäst hittills. Denna utmaning går helt enkelt ut på att läsa 12 författare man länge varit intresserad av, författare vars böcker under en tid samlat damm i bokhyllan. Hittills har jag läst fem av tolv, ett riktigt bra resultat.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 22 maj 2011

Pappa Långben

Pappa Långben av Jean Webster, (ny)utgiven av Bonnierförlaget Repris, 2011.

Judy är en föräldralös flicka som växer upp på ett barnhem. Tack vare att hon skrivit en uppsats, som uppmärksammats av en medlem i barnhemmets styrelse, får Judy möjlighet att studera vidare på college. Det enda krav som ställs, utöver att hon naturligtvis ska sköta studierna, är att Judy ska skriva brev till sin välgörare och hålla honom underrättad om sina framsteg. Under flera år skriver således Judy brev till den man hon kallar Pappa Långben, brev som till en början är är lustiga och som under åren blir alltmer slagfärdiga.

Det här är allt jag kommer att skriva om handlingen, men jag vill ändå varna för att den fortsatta texten innehåller spoilers!

Jag hade sannolikt älskat den här boken om jag läst den i de tidiga tonåren. Som vuxen förstagångsläsare har jag dock en hel del invändningar. Den största av dem handlar om assymetrin i förhållandet mellan flickan Judy och hennes välgörare. Även om tösen är frimodig och uttrycker sina åsikter är hennes välgörare en vuxen man, som på olika sätt försöker styra och kontrollera. Skuttet från denna typ av relation till en jämbördig kärleksrelation är lite väl långt. Synen på kvinnor/flickor gör också att boken idag känns förlegad:

"Jag är alldeles förälskad i pälsverket och halsbandet och scarfen och handskarna och böckerna och väskan - och mest av allt i er! Men Pappa Långben ni har faktiskt ingen rätt att skämma bort mig så här. Jag är inte mer än människa - och dessutom flicka. Hur ska jag kunna hålla mina tankar samlade kring min lärda framtid när ni skämmer bort mig med sådan världslig fåfänglighet?" (sid 117)

Romanens styrka är att den är humoristisk, välskriven och ett intressant tidsdokument. Dessutom finns här mängder av referenser till litteratur, något som alltid ger pluspoäng hos en bokälskare.

Sammantaget är detta en lättläst, underhållande berättelse om en fattig flickas livsvillkor under början av 1900-talet. Trots att boken på många sätt kan anses vara en ytlig bagatell finns här samhällskritiska inslag ger extra pluspoäng.

Pappa Långben ingår en en vacker klassikerbox som även innehåller Agnes Cecilia en sällsam historia av Maria Gripe, Unga kvinnor av Louis M Alcott, Alice i underlandet av Lewis Carrol och Den hemliga trädgården av Francis Hodgson Burnett.

Andra som läst Pappa Långben är Snowflakes in rain, En bok om dagen, En full bokhylla, Breakfast Book Club.

lördag 21 maj 2011

Sommar- och höstnytt

När man inte kan sova och inte kan fokusera på att läsa kan man ägna sig åt att surfa runt hos olika förlag och läsa om deras kommande utgivning. Då kan man både glädjas över den mängd och mångfald som faktisk ges ut och bekymra sig över hur man ska hinna läsa allt. Här är en liten lista över intressanta sommar- och höstnyheter hos diverse förlag. Alla förlag har inte kataloger över kommande böcker så listan kommer att kompletteras...

Flackland av Herta Müller (W&W)
Cold Spring Harbor av Richard Yates (Norstedts)
Änglarnas stad av Christa Wolf (Norstedts)
Den försvunne av Kim Echlin (Forum)
Dorothy Sayers X 4 (Albert Bonniers)
Den lilla flickan i Vintervelodromen av Annette Muller (Perenn)
Kvinnostaden av Christine de Pizan (Ersatz)
Fria män av Halldor Laxness (Leopard)
Kvinnorummet av Marilyn French (N&K)
Bastarden från Istanbul av Elif Shafak (2244)
Väntrum av Valeria Parrella (Astor)
En annan stad av Michal Ajvaz (Aspekt)
En vecka i Berlin av Benedict Wells (Thorén & Lindskog)
Himmel över London av Håkan Nesser (Albert Bonniers)
Sommaren utan män av Siri Hustvedt (Norstedts)

fredag 20 maj 2011

Gårdagens Bokbytardag i pressen

Ett litet inslag i NWT om gårdagens bokbyteri på torget i Karlstad. Synd att gammelmedia ska ha så svårt att lära sig att länka...

Grattis lilla treåring

Idag är det tre år sedan det första blogginlägget skrevs, mycket har förändrats sedan dess. Jag har ännu inte läst alla Nobelpristagare, vilket ju faktiskt var orsaken till att bloggen skapades. Jag har inte ens läst mer än ett par stycken det senaste året. Däremot har jag upptäckt en hel värld av litteratur! Och jag har lärt känna en massa underbara människor som älskar böcker lika mycket som jag. Bloggandet fyller numer en viktig social funktion. Dessutom har bloggandet medfört att ytterligare i runda slängar trehundra nya böcker trängs i bokhyllorna. Hur kunde det bli så här? Jag skyller glatt min hysteriska bokkonsumtion på alla er andra.

Vi får väl se hur bloggen ser ut när den fyller fyra år. Kanske har den växt till sig lite mer då. Grattis säger jag till lilla bloggen och stort tack till er som läser och kommenterar!

Varför kom du inte före kriget?

Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron, utgiven av Weyler förlag, 2011.

Helena överlevde förintelsen och hon lever nu som ensamstående förälder till Elisabet i Tel Aviv. De flesta av grannarna bär också på svåra minnen från tiden i Europa, ingen är dock så ensam som Helena. Hennes liv präglas av erfarenheterna från förintelsen, hon lever som om tiden inte existerade. Det förflutna och nuet är ett. Många gånger försöker Helena spåra upp tänkbara släktingar, alltid med samma sorgliga resultat och frågan: Varför kom du inte före kriget? Att växa upp med en så svårt traumatiserad mor gör livet otryggt och oförutsägbart, samtidigt som moderns kärlek och omsorg tydligt märks i hennes strävan att ge Elisabet en "vanlig" familj och ett "normalt" liv.

Romanen är fragmentariskt berättad, liksom många andra romaner som handlar om att överleva trauman. Kanske är det så att språket helt enkelt bryts sönder av traumat. Texten är enkel, ibland lite naiv och mycket lättläst, vi får ta del av berättelsen genom ett barns ögon. Det här är en roman man lätt läser vid en enda sittning, längre tid tar det dock att smälta allt Helena och Elisabet varit med om. På ett osentimentalt sätt berättar författaren en av de mest gripande historier jag läst - och detta är historien om hennes eget liv.

Trots det tragiska grundtemat är romanen skriven med ett humoristiskt tonfall. Man både ler och gråter över hur Helena försöker skydda dottern genom att färga hennes hår blont - det är bara de blonda som överlever. På samma tragikomiska sätt berättar författaren om ett flertal människor som regelbundet gästade hemmet och om den galna kvinnan som ville vittna vid rättegången mot Eichmann.

Det som blir så tydligt när man läser om Helena och andra överlevande är att de betalade ett så högt pris för att överleva. Skulden tycka vara övermäktig för så många av dem. Jag kommer att tänka på en annan fantastisk självbiografisk roman, Bränt barn söker sig till elden av Cordelia Edvardson. Även här står skulden i centrum och även i denna roman får vi ta del av berättelsen genom skärvor.

Varför kom du inte före kriget? är första delen i en planerad självbiografisk trilogi. Ursprungligen skrev Lizzie Doron om sin och moderns historia för att dela den med sin egen dotter. Nu är boken dock obligatorisk läsning i alla Israeliska skolor. Jag hoppas att den hittar hem till många läsare även i Sverige.

Sammantaget är Varför kom du inte före kriget? en oerhört angelägen bok som gör den överlevandes galenskap begriplig.

torsdag 19 maj 2011

Stora Bokbytardagen

Stora Bokbytardagen i Karlstad var en besvikelse. Ingenting var arrangerat, vi var 4-5 personer med böcker och två journalister. Nästa år får jag se till att samla ett gäng och försöka skapa uppmärksamhet kring dagen.

Jag fick i alla fall bytt bort allt som jag hade planerat och med mig hem hade jag bara en liten kinesiskt kokbok. På jobbet blev någon som fick ta alla böcker jag bytt till mig glad.

Hur har bytena varit i andra delar av Sverige?

Fint i brevlådan


Tänk om det ändå såg ut så här i postlådan varje dag. En lättläst tidsskrift och två bra böcker. Och inga räkningar! Vi Läser ögnade jag igenom redan igår. Där fanns en del jag vill kika lite närmare på, t ex artikeln om Nina Bouraoui. Från Brombergs fanns två recensionsböcker, Det stora huset av Nicole Krauss och Den omoraliske av André Gide. Krauss blev en favorit hos mig då jag läste Kärlekens historia, jag har därför höga förväntningar på Det stora huset. Gide ska bli spännande att läsa, Den omoraliske ansågs chockerande då den kom ut 1902. Och det är faktiskt hög tid för mig att läsa en ny Nobelpristagare.

onsdag 18 maj 2011

Stora Bokbytardagen

I morgon, den 19 maj 2011 kommer världshistoriens tredje Stora Bokbytardag att gå av stapeln. Om vi vill och hjälps åt!

Varför?
• Det är kul att få boktips
• Det är kul att träffa nya människor
• Vi tror att böcker och historier är en kul anledning att prata med varandra, i skolor, på företag och i livet i största allmänhet.

Hur?
Ta med dig en bok när du går hemifrån. Bär den så att andra ser att du har en bok. När du ser en bok du vill ha (eller någon du vill prata med) går du bara fram och frågar om hon eller han vill byta bok med dig. Lika enkelt som trevligt.

Var?
Överallt! På jobbet. I skolan. På gator och torg. Spontant och planerat.
I Karlstad byter vi böcker på Stora Torget 11.00 – 14.00 och på UNO, Västra Torggatan 16 15.00 – 21.00.


Läs mer på Stora Bokbytardagen och kolla på kartan var man byter böcker i din stad.

Bookerpriset till Philip Roth

Årets vinnare av det internationella Bookerpriset är Philip Roth. Priset delas ut vartannat år "to a living author for a body of work published either originally in English or widely available in translation in the English language". Priset instiftades 2005 och de tidigare vinnarna är Ismaïl Kadaré (Albanien), Chinua Achebe (Nigeria) och Alice Munro (Kanada) (kors i taket, jag har läst dem alla!).

Av Philip Roth har jag läst en roman, Envar. "Ålderdomen är inte en kamp - ålderdomen är en massaker." (sidan 165) är kontentan av denna osentimentala skildring av människans obevekliga slut.

Läs mer i DN och SvD.

Utmattad i Australien

Resmålet Oceanien tycks alltid bli lite styvmoderligt behandlat. I maj månad tar trädgårdsbestyren över och läsandet blir åsidosatt. För närvarande har jag lyckats ta mig genom en dryg tredjedel av Oscar & Lucinda, och dryg måste jag medge att den är. Boken är stor och tung, raderna är långa och texten kompakt. Den är helt enkelt lite jobbig att läsa. Men jag gillar den ändå skarpt. Författarens sätt att portättera huvudpersonerna gör att jag tycker mig förstå dem och jag bryr mig om dem. Oscars religiösa grubblerier och hans relation till fadern får mig att sucka tungt över att människor lyckas krångla till allt i onödan. Lucinda vill jag både beskydda och puffa på, hon håller på att "hamna i dåligt sällskap". Ja, trots att boken är mastig tycker jag mycket om både texten och handlingen.

Var befinner ni er för närvarande? Är ni också på södra halvklotet? Eller är ni ute i den svenska försommaridyllen?

tisdag 17 maj 2011

Ja, vi elsker Norge

Det är syttende mai och dagen till ära utmanar oss Böcker, böcker, böcker att skriva om norsk litteratur. Och något ska jag väl kunna knåpa ihop om vårt fina grannland.

Nobelpristagare

Norge har fått Nobelpriset vid tre tillfällen, senaste gången var 1928. Kanske är det snart deras tur igen?

1903 gick priset till Bjørnstjerne Bjørnson med motiveringen "såsom en gärd av erkännande åt hans ädla, storartade och mångsidiga skaldeverksamhet, som alltid varit utmärkt på en gång av ingivelsens friskhet och av en sällsynt själsrenhet"

1920 gick priset till Knut Hamsun "för hans monumentala verk Markens grøde"

1928 gick priset till Sigrid Undset med motiveringen "förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv"


Svält av Knut Hamsum

Romanen består av en lång inre monolog, möjligen med vissa självbiografiska element. Den handlar om en ung man, som kämpar för att överleva och etablera sig som författare. Bristen på mat är stor, huvudpersonen svälter och får hungersdelirium. Han raglar omkring på gatorna, pendlar mellan djup melankoli, aggressiva utbrott och storhetsvansinne.


Jenny av Sigrid Undset

Jenny publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.


Klassiker

Amalie Skrams romaner finns på min läslista, bl a kritiserade hon de psykiatriska behandlingsmodeller som erbjöds under slutet av 1800-talet. Läs gärna mer om denna författarinna hos Tekoppen.

Alberte och Jakob av Cora Sandel

Detta är del ett i trilogin om den unga Alberte. Här är fokus på den försiktiga Alberte och hennes oförvägne bror Jakob i en instängd, borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett mycket stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp. Fantastiska miljö- och personbeskrivningar.


Isslottet av Tarjei Vesaas.

Denna underbara lilla roman berättar om den gryende vänskapen mellan två elvaåriga flickor, Siss och Unn. De har precis börjat lära känna varandra när Unn försvinner på isen, och Siss blir som frusen inuti. Kamrater och familjen försöker förgäves få henne att leva upp igen. En vemodig, finstämd skildring av det sköra i en ny vänskap.


Samtida romaner

Gerd Brantenberg, Lars Saabye Christensen, Karl Ove Knausgård, Anne B. Ragde, Herbjørg Wassmo, Hanne Ørstavik, Jan Kjærstad och Per Petterson är exempel på norska samtida författare. Att Gerd Brantenberg är från Norge visste jag faktiskt inte, jag har glatt trott att hon är svenska. Hennes mest kända roman är den oerhört underhållande, satiriska Egalias döttrar, som beskriver en värld där män är underställda kvinnor. Knausgårds Min kamp har rekommenderats av så många att den nu är på väg hem till mig i ett Bokuspaket. Kjærstads Tecken till kärlek står oläst i min bokhylla, det borde nog snart åtgärdas.


Ut och stjäla hästar av Per Petterson

67-årige Trond har dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. I byn träffar han dock en man från barndomen och minnena från en mycket speciell sommar gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Vackert språk, lågmäld stämning.


Deckare

Norge är väl (snart?) lika känt som Sverige för sina deckare. Unni Lindell, Jo Nesbø och Anne Holt är exempel på populära deckarförfattare. Själv har jag bara läst Karin Fossum, hon är dessutom min absoluta favoritdeckarförfattare.

Döden skall du tåla av Karin Fossum

En liten flicka ligger och sover i sin barnvagn, medan mamman fixar i hemmet. Men något lurar där ute, något som inte vill väl. Förutom att skapa nyanserade personbeskrivningar ligger författarens styrka i att kunna försätta läsaren i ett tillstånd att bävan inför det oundvikliga. En rafflande historia med poliserna Sejer och Skarre.


Humor

Humor är inte min favoritgenre, men det finns väl ingen som kan låta bli att skratta när de läser Loes dråpliga berättelser.

Doppler av Erlend Loe

Doppler har fått nog av all duktighet och konsumtionshysteri. Han lämnar sitt trygga familjeliv och flyttar till skogs. Där blir han sambo med en älgkalv och idkar byteshandel (och en del tjuvnad). Men snart förstörs friden även i skogen... Hejdlöst rolig, men med mycken klokskap gömd under skratten. Årets bästa Norgehistoria.

Skolstart

Igår besökte vi skolan och träffade fröken för första gången. Det är ju otroligt nog så att dottern ska börja skolan till hösten. Var tog småbarnsåren vägen egentligen? Har tidstjuvarna varit framme? I vilket fall väcktes funderingar hos mig kring böcker med börja skolan-tema. Men jag kan inte komma på några. Eller jo, ett par kan jag komma på, Viveka Lärns böcker om Mimmi. Men det första boken om Mimmi, Monstret i skåpet finns bara som ljudbok. Annars hade jag gärna köpt både den och En ettas dagbok. Nu får vi väl besöka biblioteket i stället. Åter således till min fundering, kan ni ge tips på böcker om barn (eller andra varelser) som börjar skolan?

måndag 16 maj 2011

Thorvalls "sista ord"

Kerstin Thorvall har varit död i drygt ett år, men hennes liv och person röner ännu ett stort intresse. När jag skrev om Kerstin Thorvalls död på bloggen beskrev jag henne som "mycket ärlig, privat och självutlämnande långt innan detta var på modet. Hon var en egensinnig kvinna med ett stort mod - och kanske också en stor portion rädsla." En av dem som nu försöker förstå vem Kerstin Thorvall verkligen var, är SvD:s Karin Thunberg. Under eftersökningarna i Kungliga bibliotekets arkiv hittades ett oöppnat brev, som innehöll en hälsning till sönerna och den text som nu ska ristas in på hennes gravsten. Läs Karin Thunbergs fina, nyanserade porträtt av en kvinnas liv, önkningar och begränsningar i SvD. På Kerstin Thorvalls gravsten kommer man att kunna läsa följande:

Hon var en människa som ville säga som det var och hon lärde sig aldrig att inte alla ville veta det.

Tematrio - Nordiska favoriter

Efter en helg med Eurovision och VM känns det lämpligt att fokusera på nordisk litteratur. Jag är inte bitter över att finnarna vann, nejdå inte alls. Suck... Berätta om favoriter från Norden - författare eller böcker! (Jadå, Sverige räknas också som tillhörigt Norden.)

1. De finska författare jag läst är tyvärr få till antalet, men bland dem finns en riktig storstjärna - Sofi Oksanen. Utrensning var med bland fjolårets favoriter. Romanen handlar om den unga Zara, som lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Små småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. Det här är en grym, angelägen historia, berättad på ett unikt språk.

2. Antalet lästa islänningar är lika få som finnarna. Men även här finns en favoritförfattare - Jón Kalman Stefánsson. Sommarljus, ... och sen kommer natten är en berättelse om en liten by på Islands västkust. Denna lilla by rymmer allt som kännetecknar människan. Berättelsen är humoristisk, med en allvarlig underton och tilltalet är oerhört charmerande. Personbeskrivningarna är roliga och träffsäkra, skildringen av landsbygdens villkor är satirisk på snällt sätt.

3. Självklart har jag även en (egentligen flera) norska favoriter. En av dem jag tyckt mest om under de senaste åren är Per Petterson. Ut och stjäla hästar handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Berättelsen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

PS Hade någon av er klarat Tematrion om jag valt Azerbajdzjan som tema?

söndag 15 maj 2011

Birgitta Trotzig avliden

Författaren och akademiledamoten Birgitta Trotzig avled under gårdagen efter en längre tids sjukdom, skriver Peter Englund på sin blogg. I DN kan man läsa att: "Steve Sem-Sandberg liknar Birgitta Trotzig vid Selma Lagerlöf och säger att hon var en av de absolut bästa författarna i Sverige. Han nämner böcker som Dykungens dotter, De utsatta och Sjukdomen. Här finns även citat från Peter Englund som beskriver Birgitta Trotzig som en idealisk akademiledamot: "Hon var begåvad, skarp, intelligent och kunnig. Och samtidigt var hon en person som inte lät allvaret gå över på egen person."

I SvD finns en mycket fin text om Birgitta Trotzigs skrivande. Här kan man läsa att: "Med ett säreget språk och en motivsfär som ofta kretsade kring skuld och frigörelse skrev hon in sig i den svenska litteraturhistorien." Vidare säger akademikollegan Per Wästberg: "Birgitta Trotzig vidgade gränsen mot det outsägliga, tog fram okända skikt hos människan och gestaltade förnedringens villkor och nådens ögonblick - denna paradox som fanns där hela tiden."

Birgitta Trotzigs mest kända roman är Dykungens dotter. Jag har den med på min lista över 100 kvinnor man bör läsa. Jag har denna roman markerad som oläst, men jag tror egentligen att jag läst den för länge sedan. Nu skulle det passa bra att läsa om den.

I Dykungens dotter bryter en ung kvinna upp från sitt föräldrahem, en liten fiske- och småbrukargård på skånska kusten ute på Österlen. Det är i slutet av det fattigsvenska tjugotalet. En man har dykt upp och försvunnit ur hennes liv. Hennes dramatiskt mörka öde utgår från den mannen. De förgörande krafterna hos honom återkommer i deras dotter. Och sedan i dotterns son. Dykungens dotter är en tät, levande roman om människors svårighet att nå fram till varandra och slå rot i en tid av uppbrott från land till stad, från jord och djur till maskinernas värld. I lyriskt visionära bilder bär den svartskimrande sagan fram de stora frågorna om makt och svek, om skuld och förlåtelse, om sökande efter en mening och efter den kravlösa kärleken. (text från Bokus)

Läs mer i Aftonbladet och Expressen.

Förlagsreklam

Att jag är förtjust i litteratur från många delar av världen känner nog de flesta till vid det här laget. Det innebär att jag ofta läser böcker från de lite mindre förlagen, de som specialiserat sig på utgivning av "väldslitteratur". Bland min favoritförlag känner ni säkert igen SEKWA, Elisabeth Grate, Bakhåll, Ersatz, Karneval, Leopard, Brombergs, Rámus, Thorén & Lindskog, Tranan, Weyler.

På senare tid har det börjat dyka upp nya, små förlag som specialiserar sig på utgivning av böcker från olika (språk)områden. Jag vill passa på att presentera några av dessa för er idag.

Aspekt förlag inriktar sig på att ge ut samtida tjeckisk skönlitteratur. Jag blir speciellt nyfiken på en av deras författare - Michail Ajvaz (En annan stad) - som beskrivs som "unik i den tjeckiska samtidslitteraturen med sitt inslag av lätt absurd, magisk realism". Om ni är intresserade av tjeckisk litteratur får ni inte missa Bokmanias bloggserie med detta tema.

Astor förlag publicerar italiensk och spansk samtidsprosa. Romanen Väntrum av italienska Valeria Parrella "är en berättelse om vad som händer när allt vi tar för givet blir främmande." Den här romanen vill jag absolut läsa.

Bokförlaget Perenn specialiserar sig på litteratur från Centraleuropa. Den lilla flickan i Vintervelodromen av Annette Muller är en självbiografisk skildring av razzian mot judar i Paris 1942 och de därefter väntande lägren. Även denna bok vill jag gärna läsa.

Ytterligare ett nytt förlag går igång till hösten - 2244, färgstark läsning från Svarta havet. Innan jag ens börjar kommentera den kommande utgivningen vill jag komma med några positiva kommentarer kring lanseringen. Det är Bonnier som äger förlaget och man kan väl tänka sig att de har medel och kontakter som inte alla andra har. Och det märks. Man har en snygg hemsida, en minnesvärd slogan med tillhörande logga och man är dessutom alldeles lagom trevliga i sitt infomail. Jag hoppas verkligen att allt detta kommer att bidra till att litteraturen från området får ett uppsving. Och området är således länderna kring Svarta havet, d v s Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Ryssland, Ukraina, Georgien. Tre böcker kommer att ges ut till hösten och jag har svårt att välja ut en av dem. Jag skulle faktiskt vilja läsa alla. Kika i katalogen här eller läs nedan lite beskrivningar jag snodde med mig.

Bastarden från Istanbul av Elif Shafak är en roman om det moderna Istanbul och om Turkiets turbulenta historia. En underhållande och livfull skildring av hur två unga kvinnor konfronteras med dramatiska familjehemligheter i det förflutna.

Huliganens återkomst är Norman Maneas kritikerrosade memoarer som vandrar fritt mellan barndomen i ett koncentrationsläger, vuxenlivet i det kommunistiska Rumänien och den sena flykten till löftenas land, USA. Nobelprisklass?

Livet börjar på fredag av Ioana Pârvulescu är en roman som handlar lika mycket om det förflutna som om framtiden, från en författare som gillar leken med tiden. "... originell viktoriansk detektivhistoria ... en mycket bra roman från en författare som föråldras med flit och elegans, till prosans fördel."

lördag 14 maj 2011

Till Topplistan

I år ska jag skapa den ultimata topplistan. Jag kör Melodifestivalmodellen med ett bidrag direkt till finalen och två till andra chansen. Här är de böcker som kvalificerade sig i april:

Till final
Ru - Kim Thúy

Till andra chansen
Mot ljuset - Elin Boardy
Varför kom du inte före kriget? - Lizzie Doron


Och här är de böcker som kvalificerat sig sedan tidigare:

Till final
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (januari)
Anils skugga - Michael Ondaatje (februari)
Kärlekens historia - Nicole Krauss (mars)

Till andra chansen
En gåtfull vänskap - Yoko Ogawa (januari)
Under lejonets blick - Maaza Mengiste (januari)
Agnes Cecilia - Maria Gripe (februari)
Det där som nästan kväver dig - Chimamanda Ngozi Adichie (februari)
Gilles kvinna - Madeleine Bourdouxhe (mars)
Högläsaren - Bernhard Schlink (mars)

fredag 13 maj 2011

Älska Babel

Va? Har Lyran tänkt sig att recensera Babel? Nej då, ta det lugnt, Babel kan jag inte recensera - bara älska. Babel är så otroligt bra, det är veckans nödvändiga andrum. Ikväll var det dessutom extra bra (har ni missat det kan ni se det här) det handlade om min nya favoritförfattare Nicole Krauss och om revolutionen i Egypten. Nicole Krauss var naturligtvis intressant, men i ärlighetens namn är jag mer intresserad av hennes böcker än av henne. Och så är det oftast för mig, jag vill sällan veta särskilt mycket om författarna, det stör mitt läsande. Lite annorlunda är det dock med Nawal El Saadawi, hon är något av en idol. Jag beundrar inte bara hennes skrivande, utan även hennes otroliga mod. Hon intresserar mig som människa. Därför blir jag lite fånigt suckande, dyrkande när hon dyker upp i studion för att berätta vilka de verkliga revolutionshjältarna är. Dessutom är det naturligtvis fascinerande att se hur Nawal och hennes lika (mer?) berömda kollega Alaa Al-Aswany deltar i kampen för demokrati, mot förtryck.

Här är lite länkar för den som vill läsa mer om Nicole Krauss, Nawal El Saadawi, Alaa al-Aswany. Jag vill absolut rekommendera er att läsa Kärlekens historia av Nicole Krauss och Den stulna romanen av Nawal El Saadawi. Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany tycker jag nog att ni kan hoppa över.

Mer om Babel (och Blogger)

Blogger har haft problem under de senaste dygnen, man har av och till inte kunnat redigera sin blogg. Just nu upptäckte jag dessutom att det inlägg jag igår skrev om Babel försvunnit. Därför kommer här en ny liten blänkare om detta fantastiska TV-program. Igår var programmet dessutom till och med bättre än vanligt. Min nya favoritförfattare Nicole Krauss pratade om sitt skrivande, vilket var intressant. Men jag är som vanligt mer intresserad av författarnas alster än av dem själva. Undantaget dök dock upp lite senare i programmet då Nawal El Saadawi (min idol) pratade om sin och andra egyptiers roll i revolutionen. El Saadawi är en kvinna jag beundrar oerhört mycket för hennes mod och engagemang. Det var fantastiskt att höra henne prata om de verkliga hjältarna i revolutionen. Om du missade programmet finns det att beskåda här.

För den som vill läsa mer finns på bloggen en liten hyllning av Kärlekens historia, tankar om två egyptiska författare och en recension av Den stulna romanen.

Håhåjaja, just när jag publicerat detta nya inlägg om Babel dök det gamla upp igen. Men programmet är i o f s väl värt två inlägg.

tisdag 10 maj 2011

Liten läsrapport

Just nu tillbringas större delen av min lediga tid i trädgården. Jag rensar, gräver, gödslar, tampas med ogräs och läser emellanåt lite. Boken jag just nu läser är Jag tror jag älskar dig av Allison Pearson, ett perfekt sällskap i trädgården. Boken är rolig, romantisk och skildrar tonårens kvalfyllda kärlek till IDOLEN. Att idolen i just denna bok är den superunderbare David Cassidy gör inte romanen mindre läsvärd för mig. Jag lyssnar så klart också på en ljudbok, gör nu ett nytt försök med Storm över Frankrike av Irène Némirovsky. Hoppas att jag kan ta till mig boken bättre denna gång, vid förra försöket att "läsa" den störde jag mig på det ironiska tonfallet hela tiden (författarens inte uppläsarens).

Vad läser ni just nu?

måndag 9 maj 2011

Tematrio - Utomämnes

Veckans ämne är en favorit i repris eftersom jag tycker att det vore kul att få veta lite mer om nytillkomna deltagare. Berätta tre saker om er själva. Kanske har ni lust att prata om er familj, om era intressen eller om era arbeten. Välj fritt!

1. Jag är mamma till en flicka som är adopterad från Kina. Därför är jag också intresserad av det mesta som rör Kina. Vi hämtade vår dotter i en provins i södra Kina mitt i sommaren 2006. Hon var då knappt 1 år. Som alla adoptivföräldrar hade vi väntat länge på vårt barn och vi hade förberett oss genom kurser och umgänge med andra adoptivföräldrar. Men det går ju inte att förbereda sig på det känslomässiga tumult som uppstår då man blir förälder. Allt blev underbart kaotiskt. Dottern bestämde sig snabbt för att gilla läget och acceptera oss som föräldrar. Idag är jag mamma till en bestämd ung dam på snart 6 år och att bli mamma är det mest omvälvande och fantastiska jag varit med om.

2. Trädgårdsskötsel är en av mina hobbies. Jag tycker om planeringsstadiet, utförandet av arbetet och (förhoppningsvis) det lyckade resultatet. I min trädgård har jag satsat på många rosor och perenner. Mest stolt är jag över mina gammaldags buskrosor. Jag har tidigare visat bilder på några av dem här. Jag tycker också om att resa och besöka trädgårdar. Favoritresmålet är södra England. Den som vill se lite bilder från resorna kan klicka här.

3. Jag älskar sport. Sport i nästan alla former. Allra mest gillar jag nog fotboll och ishockey. När jag fyllde 30 fick jag biljetter till fotbolls-EM i Göteborg i present. Det är den bästa present jag någonsin fått. Jag älskar holländsk fotboll, totalfotboll. Och naturligtvis älskar jag Färjestad. Lyckan var stor tidigare i våras då SM-guldet återigen var bärgat.



"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

torsdag 5 maj 2011

Mot ljuset

Mot ljuset av Elin Boardy, utgiven av Wahlström & Widstrand, 2011

Året är 1947, det långdragna kriget i Europa är slut. Den unga Elly följer med sin syster Annie och hennes nyblivne make Laurids på bröllopsresa till Malaysia. Laurids vill kombinera nytta med nöje, även under bröllopsresan, och har tänkt sig att praktisera som läkare under vistelsen i djungeln. Med på resan är också Laurids barndomsvän Niels, en ung man med en stark känsla för rättvisa och klasskamp, och plantageägaren Thomsen. Till vardags arbetar Elly som kartriterska, men hon drömmer i hemlighet om att bli konstnär. Under vistelsen i Malaysia kommer hon att omvärdera sin kvinnoroll, uppleva en kärleksaffär och skapa en ny identitet.

Porträttet av Elly är mycket nyanserat, författarens gestaltning av hennes yttre och inre förändring fängslar läsaren. Långsamt omformas Ellys personlighet i mötet med den nya miljön och de nya människorna. Elly nöjer sig inte längre med att exakt återge kartans gränser, hon vill spränga gränserna, klä sig i praktiska byxor och lära sig hantera ett gevär.

Att författaren väver samman den unga kvinnans kamp för frigörelse med lokalbefolkningens uppror mot kolonisatörerna ger berättelsen extra krydda. Boardy skapar en oerhört laddad situation genom att låta de fem huvudpersonerna få ikläda sig så tydliga roller. Här finns plantageägaren som tycker att det är självklart att landet ska styras av de vita engelsmännen, revolutionären Niels som anser att malajerna har rätt till självstyre, den medlande, lite menlöse läkaren Laurids, systern Annie som undviker alla konflikter genom att få migrän och Elly som försöker förstå och skapa sig en egen världsbild. Och samtidigt som malajerna gör uppror, bryter sig Elly fri från konvenansens bojor.

Som tändvätska för Ellys frigörelse fungerar den förbjudna relationen till Niels, för första gången ger sig Elly hän åt den fysiska kärleken. Relationen till Niels är dock allt annat än enkel, Elly får många gånger orsak att fundera över om saker och ting verkligen är som de på ytan ger sken av att vara.

Jag är mycket förtjust i Boardys sätt att långsamt berätta sin historia. På avskalad prosa skapar författaren en drömlik, suggestiv stämning. Berättarstilen är återhållsam, lågmäld och detaljerad. Läsaren lockas in i en bedrägligt händelsefattig berättelse, men luften vibrerar av hetta, under den polerade ytan pyr starka känslor.

Sammantaget är Mot ljuset en nyanserad skildring av en kvinnas (och ett lands) väg mot frihet och självbestämmande. Det är en roman som definitivt kandiderar till en plats på min årsbästalista.

Fler som läst Mot ljuset är Fiktiviteter, Violen, Enligt O, Bernur, SvD.

onsdag 4 maj 2011

Månadssummering - Januari 11

Blandad litteratur med många riktigt bra inslag läste jag i januari.


Den sista striden av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del sju.


Hetta av Ian McEwean

Den nobelprisade forskaren Michael Beard försöker, mellan alla sina kvinnoaffärer, vinna ära genom att utveckla en teknik som utvinner energi ut vatten. Hetta är en oerhört underhållande, satirik berättelse om en arrogant, osympatisk man som totalt saknar självinsikt. Ändå känner man ibland igen sig i hans sätta att tänka och handla...


Under lejonets blick av Maaza Mengiste

En klassik episk berättelse om en familj, vars medlemmar väljer olika strategier för att bestå i en värld som håller på att gå under. Centralgestalter är Hailu och hans familj, men vi får även ta del av den unge soldaten Mickeys första möte med det brutala våldet och vi får följa kejsare Haile Selassies tankar och upplevelser under de sista dagarna i hans liv.


En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola av Ann-Catrin Malmlöf

"Vem bryr sig om kundvård när det är krig?" Gerd reser till Angola för att sprida kunskap om bästa sättet att behandla och behålla sina telekomkunder. I boken skildras detaljerat hur arbetet på plats går till. Tyvärr saknas reflektioner kring västerländska företags roll i tredje världen.


Här av Wisława Szymborska

Här är ett till formatet tunn diktsamling, den innehåller 19 dikter av olika längd. Ibland refererar författaren till "den stora konsten och litteraturen" ibland skriver hon om vardagens klimpsoppa med fläsksvål. Szymborskas dikter är lättlästa, men de innehåller en hel del livsvisdom, den sortens visdom som inte gör sig märkvärdig.


Ingen konst av Péter Esterházy

I Ingen konst berättar författaren om sin uppväxt i ett Ungern som präglas att kommunistdiktaturens skräckvälde och nationens stolthet - fotbollen. Sammantaget är detta en krävande text, med vindlande långa meningar och abrupta associationskasen, en burlesk historia och ett ömsint porträtt av en mycket speciell kvinna.


Hon älskade av Helena Henschen

Signe dör 1969. I hennes testamente finner man önskan att det på gravstenen ska stå: Hon älskade. Romanen handlar om författarens farmor Signe Thiel, född 1885 och dotter till en känd bankir och konstmecenat. Signe revolterar mot det borgerliga livet, hon engagerar sig i motståndsrörelsen under kriget och hon låter kärleken styra.


En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa

En ung hushållerska får en ny klient, en ensamstående doktor som redan missnöjt bytt ut ett flertal hushållerskor. Doktorn är en pensionerad matematiker, som lider av en mycket ovanlig minnesstörning. Mellan doktorn, hushållerskan och hennes som växer en udda vänskap fram, en vänskap som bygger på siffror och baseball.


En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja

Den ryskjudiske immigranten och konstnären Alik ligger för döden i en ångande varm lägenhet på Manhattan. Han vänner och älskarinnor samlas runt honom för att dela hans sista tid i livet. Det här är en munter, vemodig berättelse om kärlekens obetvingliga styrka, om livets oförutsägbarhet och dödens oundviklighet.


Hennes mjukaste röst av Bengt Ohlsson

Karen vaknar upp i en sjukhussäng efter att ha råkat ut för en bilolycka. Hon har dessförinnan blivit övergiven av en man. Via tillbakablickar framträder en kvinna som alltid längtat efter kärlek, längtat i så hög grad att hon inte haft nog med kärlek och omtanke att ge sina barn. Ett mycket nyanserat porträtt av en kvinna som tyvärr mest irriterar mig.


Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamid

Den unge pakistaniern Changez kom till USA som en mönsterimmigrant: elituniversitet, prestigejobb på Manhattan, en älskad flickvän och eleganta vänner. Hans identitet är dock byggt på lös grund, situationen i hemlandet är orolig och efter attentatet den elfte september förändras allt. Fantastisk framställning i monologform.


Konstsilkesflickan av Irmgard Keun

Doris är trött på att arbeta. Hon drömmer om att bli stjärna eller att finna den stora Kärleken. Med en i all hast stulen päls rymmer hon hemifrån för att finna sin lycka i storstaden Berlin. Hennes drömmar om att finna kärlek, lycka och rikedom krossas dock snabbt. Fantastisk roman, skriven i ett andetag om den naiva, kärlekslängtande Doris.


The Night Bookmobile av Audrey Niffenegger

Efter att ha grälat med sin pojkvän, beger sig Alexandra ut på stan mitt i natten. Hon hittar en mystisk bokbuss och det visar sig att bokbussen innehåller alla böcker hon någonsin läst, inklusive hennes dagbok. När hon ska besöka bokbussen nästa gång är den försvunnen. En mycket mörk berättelse gestaltad i naiva illustrationer.

tisdag 3 maj 2011

Chockerande läsning!

Har precis börjat läsa Jag tror jag älskar dig av Allison Pearson och befinner mig i ett tillstånd av chock. Nog för att man som författare har rätt att ta sig konstnärliga friheter, men detta tar ändå priset. Författaren har hittat på en historia om att det inte är David Cassidy själv som skriver brev till sina fans, utan en kille som heter Bill! Hårresande tycker jag som hade en dösnygg plansch av David i mitt rum. Och jätteroligt att följa tonårstjejerna som gillar David, samtidigt som de försöker hantera livets krav.



måndag 2 maj 2011

Tematrio - Arbetarlitteratur

Igår firades första maj, därför vill jag idag uppmärksamma arbetarrörelsen och dess fantastiska författare. Berätta om tre minnesvärda arbetarromaner! Det går naturligtvis bra att välja andra typer av texter om ni så vill.

Martin Andersen Nexö - Ditte människobarn är det andra av författarens storverk (det första är Pelle Erövraren). Flickan Ditte överges av modern och uppfostras av sina morföräldrar. Livet är en ständig kamp och, trots en okuvlig optimism, är Ditte utsliten redan i unga år. Fantastisk, gripande skildring av ett hårt liv.

Elsie Johansson - Romanserien om Tåpelles skildrar fattigdom, hårda livs- och arbetsvillkor samt människans inneboende stolthet och strävan efter värdighet. Berättelsen kryper under huden på läsaren och väcker starka känslor. Nancy drömmer och frihet och kärlek, men drabbas av förödmjukelser och svek. Flickan ger dock aldrig upp, utan kämpar på för att förbättra sin och familjens livssituation. Elsie firade sin 80-årsdag igår - grattis!

Åsa Linderborg - Mig äger ingen är Åsas berättelse om hennes uppväxt med en ensamstående pappa, en ensamstående pappa med alkoholproblem. Romanen är en osentimental skildring av en torftig barndom och en kärleksförklaring till en pappa som gjorde sitt bästa, trots begränsningar i föräldraförmågan. Pappan Leif var den unga lokala fotbollsstjärnan, som gifte sig tidigt och började arbeta på fabriken, precis som hans far före honom. Men arbetet på en fabrik är nedbrytande, både fysiskt och själsligt. Och hur ska man hantera att både vara stolt över att vara en god arbetare och samtidigt hata arbetet?


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 1 maj 2011

Månadssummering - December 10

Lite franskt, lite tyskt och en hel del fantasy präglade december (ja, jag ligger så otroligt mycket back i mina summeringar) månads läsning.


Smaken av Muriel Barbery

Världens främsta gastronomikritiker, Pierre Arthens, ligger för döden. På dödsbädden försöker han desperat komma ihåg en mycket speciell smak han en gång känt. Under sin livstid var Arthens beundrad av vissa, avskydd av en del och skrämmande för andra. Den här romanen handlar lite för mycket om mat och smaker för att riktigt vara i min smak.


Mordbyn av Anfrea Maria Schenkel

Mordbyn utspelar sig Tyskland under efterkrigstiden. Livet har nätt och jämnt återgått till det nornala när en fasansfull händelse skakar om människorna i den lilla byn Einhausen. En dag kommer åttaåriga Marianne inte till skolan, vad har egentligen hänt på den avsides belägna gården Tannöd? Mardrömslik stämning, nervpirrande spänning.


En spik, en ros av Madeleine Bourdouxhe

Novellerna innehåller en blandning av vardaglighet och omvälvande händelser, ögonblicksbilder där varken historia eller framtid spelar någon roll. Som läsare blir man andlöst betagen av de här unika kvinnoporträtten och den poetiska texten. Här finns kvinnorna när de stökar i köket, när de älskar passionerat och när de begår mord.


Ingen fara av Selma Mahlknecht

Systrarna Sandy och Bess har en komplicerad relation till varandra. De vill nå fram till varandra, men lyckas inte. Flickorna växte upp hos sin mormor och under berättelsens gång är det hennes historia vi får ta del av. Engagerande om familjetrauman och löivslögner. En debutroman i toppklass, trots att slutet blir för dramatiskt och övertydligt.


Timmen mellan hund och varg av Silke Scheuermann

Två systrar som möts efter flera år. Den konstnärliga, sköra äldre systern ber om hjälp, men blir avvisad. Hennes yngre syster vill inte längre försöka få till stånd en välfungerande relation mellan dem, hon har tröttnat på att de destruktiva familjemönstren hela tiden upprepas. Om svårigheten att skapa sammanhang i livet.


Det osynliga barnet av Tove Jansson

Innehåller nio korta berättelser om Muminfamiljen. Här får vi möta Filifjonkan som trodde på katastrofer, den sista draken i världen och - framför allt - det osynliga barnet. Berättelsen om det osynliga barnet som blir synligt igen då hon utvecklat en trygg ankytningsrelation till Muminmamman är helt fantstisk.


En dag av David Nicholls

En dag är en romantisk komedi, en rapp relationsroman. Emma och Dexter träffas den 15 juli, i samband med skolavslutningen och utvecklar med åren en varm vänskap. Vi får följa dem i med- och motgångar och en sorts vänskap uppstår även mellan dem och läsaren. Lättläst och perfekt för en varm dag på stranden.


Min morbror trollkarlen av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del ett.


Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Den gamle fiskaren Santiago får en stor och stark svärdfisk på kroken. Han är ensam i båten och en dramatisk kamp på liv och död inleds. Det här är en enkel, men storslagen berättelse. Språket är stramt och återhållsamt, samtidigt som det uttrycker stor ömhet. En tidlös, dramatisk berättelse om människans vilja att överleva.


Häxan och lejonet av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del två.


Hästen och hans pojke av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del tre.


Caspian, prins av Narnia av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del fyra.


Norrlands akvavit av Torgny Lindgren

Under 1950-talet blomstrade väckelserörelsen och predikanten (och tandborstivraren) Olof Helmersson frälste många själar. Sedan dess har han tappat tron och återvänder nu till det inre av Västerbotten för att berätta att tron är ett villospår. Byborna tycks dock ha avfallet alldeles av sig själva. Underfundig, humoristisk allvar.


Kung Caspian och skeppet Gryningen av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del fem.


Silvertronen av C S Lewis

I landet Narnia har en häxa tagit makten och förklarat evig vinter. Här finns talande djur, kentaurer, jättar och fauner. Till Narnia kom de fyra syskonen Pevensie och med hjälp av det goda lejonet Aslans lyckas de besegra den onda häxan. Varje gång människorna kommer tillbaks till Narnia står de inför nya spännande äventyr. Del sex.

Jorden Runt 3 - Australien/Oceanien

Dags att fara vidare, månadens resstopp gör vi i Australien och Nya Zealand. Hoppas att ni hittar en bok/böcker som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar av böckerna, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.


Mot ännu en sommar av Janet Frame (Nya Zealand)

Efter framgången med trilogin En ängel vid mitt bord kommer nu ytterligare en självbiografisk roman - så privat att författaren avböjde publicering av denna under sin livstid. Mot ännu en sommar tillkom 1963 i samband med att Janet Frame, liksom bokens protagonist Grace, tog ett avbrott från ett av sina stora romanprojekt. Graces tankar kretsar kring hennes rotlösa liv som författare, tärande prestationskrav och förlamande sociala konventioner. Då hon har svårt att slå sig till ro i sin bostad i London ger hon sig av på en resa. Det blir lika mycket en resa i Graces inre; en värld som utmärks av landsflykt och hemlängtan, liksom känslan av att inte höra hemma någonstans. Det att ständigt befinna sig på flykt.


Oscar & Lucinda av Peter Carey (Australien)

I Oscar & Lucinda har Peter Carey - idag en av Australiens främsta författare - skapat ett av litteraturens originellaste kärlekspar. Oscar är lågkyrklig präst som under studietiden i det viktorianska Oxford grips av ett oemotståndligt begär för spel. Lucinda är en tonårig arvtagerska och kvinnosakskvinna, som beslutar sig för att satsa sin förmögenhet i glastillverkning. Även Lucinda är en passionerad spelare. De möts på ett fartyg destinerat till Australien - han för att få sin första församling - hon för att återvända till hemlandet och bli industriledare. De förenas i ett brinnande begär till varandra och för hasardspel - ett dubbelt begär som utmanar det viktorianska samhället, så att skandalen blir oundviklig.

Peter Carey ger med en dickensk berättarglädje en levande skildring av det senviktorianska livet i kolonierna och de färgstarka människorna som levde där.


Pojken i soffan av Sonya Hartnett (Australien)

Sonya Hartnetts nya roman är en stark och vacker berättelse om kärlek, förlust och försoning. Det är en saga om sökandet efter svar, om det vackra, det hemska och det sorgliga. Och allt det magiska däremellan. Den unga Matilda (Maddy) växer upp med den ständiga känslan att inte passa in, hon drar sig undan med sina tankar och funderingar samtidigt som hon längtar efter något annat. Tills en dag, då hon träffar den gåtfulla Feather. Han förändrar hennes liv för all framtid. Äntligen känner Maddy ett hemmahörande, men Feather visar sig längta efter något annat. Något som hon inte kan ge honom. The Ghost’s Child är en bok för alla som önskar en stark läsupplevelse, ung som gammal.

Sonya Hartnett tilldelades år 2008 Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne med motiveringen: "Sonya Hartnett är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla."