torsdag 28 februari 2013

Är du bildad, lille vän?

Vill idag bara med ett kort inlägg med snodd rubrik tipsa om en mycket intressant artikel av Henrik Berggren i Magasinet Arena. Jag tror att det är synnerligen oklokt att lämna över allt ansvar för mänskligheten till ekonomer och tekniker. Humanistisk bildning är eftersträvansvärt och man behöver inte skämmas över att man tänker.

onsdag 27 februari 2013

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten

 Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski, utgiven av SEKWA, 2013

Under julen 1997 märker en 11-årig pojke att något inte är som det ska mellan hans föräldrar och den 4 januari förstår han att de tänker skiljas och dela på honom. I förtvivlan vänder sig pojken till himlen och ber om hjälp. Dagen därpå drabbas Quebec av tidernas värsta isstorm. Elekticiteten försvinner, människorna hamstar varor i butikerna, skolan stängs och gatorna täcks av is. För att klara av krisen måste människorna i grannskapet närma sig varandra och hjälpa varandra. Detta blir upptakten till en berättelse om solidaritet, ökad tolerans och kärlek.

Huvudsaklig berättare i boken är den 11-årige pojken, men vi får också lära känna strippan Julie, f d hockeyproffset numera fiskforskaren Boris, det homosexuella paret som lever sitt liv anonymt och den alkoholdrickande pappan med sin strulige son. Andra viktiga för berättelsen är det fiskpar som forskaren studerar för att se vilka vägar de tar. Det visar sig nämligen att fiskar söker sig närmare varandra när deras vatten blir kallare.

Fiskar ändrar vatten i kallt vatten är en romantisk komedi man läser med ett leende på läpparna. Berättelsen visar hur människans bästa sidor kommer fram vid kriser, kärleken spirar och fördomar spricker när de kommer fram i ljuset. Trevlig läsning :)

måndag 25 februari 2013

Tematrio - Sportlov

Det är sportlov och även om vi (ännu) inte sportat något hos oss borde man väl ända kanske läsa lite om sport. Jag har dock förstått att sportintresset inte direkt ligger i topp hos bokbloggare, så här kommer det en svår Tematrio. Berätta om en bok där någon sport, idrott eller ett sportintresse har en betydande plats! (OK, det blir godkänt om ni kan hitta böcker där sport överhuvudtaget omnämns.)

1. Fever Pitch - En i laget av Nick Hornby är en helt underbar roman om Arsenal och deras fans. Kanske är delar av boken svåra att förstå om man inte fanatiskt älskar fotboll och sitt lag, mig passar den perfekt.

2. Mexico av James A Michener handlar bl a om tjurfäktning, vilket jag idag definierar som sport (att det är avskyvärt djurplågeri är säkert de flesta av oss överens om). Det som är intressant är att läsa om tjurfäktarna, deras förberedelser och liv.

3. I Ian McEwans Lördag finns en lång detaljerad beskrivning av en tennismatch mellan huvudpersonen och dennes vän. Troligen är just Ian McEwan den ende som kan skildra en tennismatch så i detalj, utan att tråka ut mig.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 24 februari 2013

Calvino på kursen

Om en vinternatt en resande av Italo Calvino ska vi nu läsa på littvetkursen. Jag undrar allt vad jag kommer att tycka om denna bok som verkar minst sagt lite udda. Så här presenteras den i handeln: "Du skall just börja läsa Italo Calvinos nya roman Om en vinternatt en resande. Slappna av. Koncentrera dig. Så lyder inledningsraderna i denna vid det här laget moderna klassiker. Det direkta tilltalet är nog det minst originella i det halsbrytande läsäventyr som Calvino bjuder in läsaren till. Med sitt suveräna handlag och sin intelligenta humor skapar författaren ett romanbygge som består av tusen fantastiska berättelser i en. Det är på en gång olidligt spännande, djupt tänkvärt och gränslöst underhållande. Dessutom är Om en vinternatt en resande en sant romantisk historia med själva läsningen som sådan i centrum. Om en vinternatt en resande är något så märkvärdigt som ett farsartat mästerverk där läsaren är huvudpersonen.

ITALO CALVINO var italienare men föddes på Kuba. Bland hans romaner kan nämnas Klätterbaronen, De osynliga städerna och Kosmokomik. Calvinos fabulerande berättarförmåga, komiska symbolvärld och eleganta stil har placerat honom i främsta ledet bland 1900-talets författare."

lördag 23 februari 2013

Månadssummering Januari - 2013

# Okänd kontinent - Fred Vargas
# Fedra - Racine
# Bricken på Svartvik - Vibeke Olsson
# Den unge Werthers lidanden - Goethe
# Ella gör sig fri - Karin Boye
# Aeneiden - Vergilius
# Bendoktorns dotter - Amy Tan
# Candide - Voltaire

Januari månads läsning kan gott kallas blandad. Aeneiden, Candide, Fedra och Den unge Werthers lidanden är kurslitteratur. Favoriten bland dem är Candide.

Ella gör sig fri är en liten fin novellix som jag läste på mobilen.

Bendoktorns dotter av min gamla favoritförfattare Amy Tan levde inte riktigt upp till förväntningarna, men det handlar nog mest om att jag blivit lite kräsen...

Levde upp till förväntningarna gjorde dock Bricken på Svartvik av en annan favorit - Vibeke Olsson. Olssons böcker är alltid välskrivna med omsorgsfullt utmejslade karaktärer och viktiga ämnen.

Månadens överraskning var Okänd kontinent av Fred Vargas, en humoristisk, intelligent deckare med vampyrinslag.

onsdag 20 februari 2013

Bokrea 2013

Det är väldigt mycket på gång i mitt liv just nu och bloggandet har blivit lite lidande. Läsandet har dock inte blivit lidande, men jag läser mycket kurslitteratur. Jag visste t ex inte vem Alfhild Agrell var tidigare, men nu har jag gjort den intressanta bekantskapen.

Och även om jag inte berört det med ett ord har jag så klart gjort vissa beställningar på Bokrean. I ärlighetens namn saknade jag många titlar jag hoppats på, men en del hittade jag i alla fall:

Amulett - Roberto Bolaño
Cold Spring Harbor - Richard Yates
Den gamla trädgården - Sok-Yong Hwang
Fria män - Halldór Laxness
Lacrimosa - Eva-Marie Liffner
Ormen - Stig Dagerman
Staden utan kvinnor - Madeleine Hessérus
Sågspån och eld - Vibeke Olsson
Tordyveln flyger i skymningen - Maria Gripe

Jag är särskilt glad över Sågspån och eld och ser fram emot att snart få läsa den.

måndag 18 februari 2013

Tematrio - dåligt enligt mig

I bokbloggosfären pågår en diskussion om bra och dålig litteratur. Johanna L på Bokhora initierade debatten som senare följts upp av Enligt O och Litteraturkvalster. Läs och tyck till! Får, kan, bör man kategorisera? Och vem har i så fall rätt att uttala sig? I denna tematrio är det i alla fall meningen att ni ska berätta om litteratur ni tycker är dålig. Ge exempel och motivera varför. Och låt andra tycka annorlunda!

1. Mitt stora hatobjekt är som bekant Twilight. Och det är väl bäst att säga att jag bara läst första delen. Men den tyckte jag var usel rent språkligt och den förmedlande en vedervärdig syn på pojkar och flickor genom att beskriva Bella som bräcklig och göra Edward till en dominat stalker. Inga bra förebilder alls.

2. Lika illa och av delvis samma skäl tycker jag om Mario Vargas Llosas Den stygga flickans rackartyg. Boken handlar om en mans besatthet och kvinnan ses endast genom mannens ögon. Vedervärdigt är det som författaren gör mot sin kvinnliga huvudperson på slutet. Både Twilight och Den stygga... sägs handla om kärlek, men det är en kärlek jag unnar många att slippa.

3. Upprörande tycker många att det är att jag dessutom ogillar Millenniumtrilogin. Men där andra ser en stark kvinna som tar för sig ser jag en psykiskt störd ung kvinna som lever ut gubbsjuka sex- och våldsfantasier. Gemensamt för det jag inte gillar är som synes sunkiga genusperspektiv.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 16 februari 2013

Lilla smycket

Lilla smycket av Patrick Modiano, utgiven av Elisabeth Grate, 2012

18-åriga Thérèse är föräldralös, så vitt hon vet, och hon lever ett mycket ensamt anonymt liv i Paris. En dag tycker hon sig känna igen sin mor i en kvinna iklädd en gul kappa och följer efter henne. Modern sägs ha dött i Marocko tio år tidigare, men Thérèse känner starkt att det finns ett band mellan henne och kvinnan i gul kappa.

Läsaren får ta del av berättarjagets historia i små fragment när Thérèse börjar leta i sitt förflutna efter minnen av modern och barndomen. Berättelsen får en undflyende karaktär där en del bilder syns tydligt, medan andra blir diffusa, närmast drömlika. Thérèse vandrar runt på Paris anonyma gator på samma planlösa sätt som hon tycks leva sitt liv.

Sammantaget är Lilla smycket en oerhört vacker text om ensamhet och sökande.

måndag 11 februari 2013

Tematrio Överraskningar

Den senaste tiden har jag läst en del böcker där läsupplevelsen blivit annorlunda eller starkare än jag väntat mig. En del böcker överraskar verkligen! Berätta om tre böcker som visade sig inte överensstämma med dina förväntningar.

1. Jag förväntade mig att Intet av Janne Teller skulle vara en bra bok och jag väntade mig även att det skulle vara en bok som väckte känslor. Men jag hade ändå inte föreställt mig att det skulle vara en bok man inte kan få ur huvudet!

2. En man som heter Ove av Fredrik Backman hade jag å andra sidan inga höga förväntningar på. När jag läste på baksidan verkade det vara tämligen enkel underhållning. Men här blev behållningen mycket större än jag väntat mig!

3. När det gäller Bendoktorns dotter av Amy Tan var tyvärr upplevelsen den motsatta. Amy Tan är en gammal favorit, vars böcker jag verkligen älskat. Men nu har jag tyvärr inte riktigt samma smak som tidigare och jag störde mig på vissa saker.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 9 februari 2013

Liten uppdatering om studierna

Nu har jag klarat av hälften av delkurserna i A-kursen. Senaste tentan handlade om antik och medeltida litteratur, jag skrev om lyrikerna Sapfo och Petrarca, Stiernhielms Hercules och Vergilius Aeneiden. Nöjd med att jag fick VG för jag ansträngde mig verkligen. Nu har vi läst om klassicism och håller på med romantiken. Jag får lov att erkänna att romantisk lyrik inte är min kopp te. Men Shelleys Ode till Västanvinden har ändå både en positiv ton och en skönhet som jag uppskattar.

En lyra vill jag vara, jag vill bli
likt skogarna där dånande du far
tills lövens brus blir till en harmoni

torsdag 7 februari 2013

Intet

Intet av Janne Teller, utgiven av Bazaar Förlag, 2012

Jag har i skrivande stund inte återhämtat mig helt efter att ha sträckläst Intet av Janne Teller igår kväll, men jag ska i alla fall försöka berätta lite om boken och om min läsupplevelse. Jag läser ju ofta böcker med ett ganska "tungt" innehåll, men jag var ändå inte beredd på den knock-out det innebar att läsa Intet. Men förstå mig rätt; det innebär inte att boken ska undvikas, den är helt nödvändig att läsa. Dess innehåll måste fram i ljuset och pratas om.

Intet utspelar sig i en liten stad i Danmark och huvudpersonerna är en skolklass 13-åringar. I bokens inledning hoppar Pierre Anthon av plugget för han har insett att ingenting har någon betydelse. I stället för att gå i skolan klättrar Pierre Anthon upp i ett plommonträd och ägnar dagarna åt att kasta plommon för de förbigående klasskamraterna och skrika att allt saknar betydelse. Detta oroar de andra i klassen som till slut kommer fram till att de ska samla ihop betydelsefulla saker för att visa att Pierre Anthon har fel. Det som börjar som en relativt harmlös aktivitet urartar snart i de mest ohyggliga handlingar.

Intet är en nattsvart berättelse om den meningslöshet man kan uppleva både som ung och gammal. Berättelsen är tidlös och universell, den speglar människans försök att finna/skapa en mening med livet. Dessutom visas på ett övertygande sätt hur handlingar kan eskalera, hur man kan drivas med i en till synes oundviklig utveckling som ligger utom den egna kontrollen. Och den visar hur fel det kan bli när vuxenvärlden är frånvarande i det som är angeläget för ungdomar.

Intet är en mycket otäck berättelse som har flera beröringspunkter med William Goldings Flugornas Herre. Redan i inledningen fångades jag av stämningen och medan jag mentalt spjärnade emot tvingades jag in i en resa mot varats olidliga meningslöshet. Intet är en bok vuxna och ungdomar bör läsa tillsammans och diskutera, den tar upp frågor som ungdomar behöver hjälp att reflektera över. Läs boken!

Andra som läst och tyckt till är Feelgoodbibliotekarien, Bokhora, Bokomaten.

tisdag 5 februari 2013

En man som heter Ove

 En man som heter Ove av debutanten av Fredrik Backman har det skrivits om lite här och var i bokbloggosfären och boken blev nominerad av många läsare till Bokbloggarnas litteraturpris. Men inte gjorde det mig särskilt sugen att läsa boken som beskrivs som en komisk och hjärtevärmande underhållningsroman. På grund av bokbrist lånade jag den ändå på bibblan och det är jag riktigt glad över. För boken om Ove är inte alls så ytlig som jag uppfattade den av beskrivningen, den här boken har fått mig att både gråta och skratta. Ove passar inte in i samhället, till det är han alltför rigid och tvångsmässig. Men han har förunnats att få uppleva den stora kärleken och han har också upplevt stora sorger. I verkliga livet står man inte ut med män som beter sig som Ove, men i bokform är det lättare att se hans försonande drag. Läsning/lyssning rekommenderas.

måndag 4 februari 2013

Tematrio - Crossover


Det tog ett tag innan jag fattade det där med crossover och jag är fortfarande inte säker på att begreppet används så att säga från båda håll. Men det tycker jag i alla fall att man borde göra. Berätta således om tre bra böcker som passar både för ungdomar och vuxna (och alla däremellan) oavsett vilken etikettering boken har.

1. Jellicoe Road av Melina Marchetta är en ganska typisk bok för ungdomar och unga vuxna i så måtto att huvudpersonerna är tonåringar och miljön är internatskolans. Men ensamheten och utsattheten har ingen åldersgräns, de upplevelserna kan alla som läser boken känna igen.

2. I Antiloper av Ester Roxberg är huvudpersonerna något äldre, boken utspelar sig i skarven mellan ungdoms- och vuxenlivet. Boken handlar om vänskap och meningen med livet, frågor som de flesta brottas med även senare under livet.

3. Böckerna om Bricken av Vibeke Olsson är å andra sidan kategoriserade som vuxenböcker, fast de första böckerna handlar om Bricken som barn. Vibeke Olsson skriver på ett lättförståelig prosa och böckerna om Bricken, som handlar om en arbetarflickas uppväxt i slutet av 1800-talet, kan mycket väl läsas från tonårsåldern och uppåt.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 3 februari 2013

Intet vinst

Tusen tack för den fina vinsten, Feelgoodbibliotekarien. På 5-årsdagen lottade Feelgoodbibliotekarien ut fina böcker och jag hade turen att få Intet av Janne Teller. Jag har nyligen läst och gillat Om det var krig i Norden av författaren, som tycks skriva mycket angelägna ungdomsböcker. Intet handlar om en kille som hoppas av skolan för att allt är meningslöst. Klasskamraterna bestämmer sig för att visa att han har fel och en lek med oanande följder uppstår. Det här verkar onekligen vara en bok som passar mig, men man får nog ta lite sats innan man börjar läsa. Tack Anette!

lördag 2 februari 2013

Den unge Werthers lidanden

Goethe, den store förromantikern och förgrundsfiguren i Sturm und Drang-rörelsen skrev Den unge Wethers lidanden redan som 25-åring och han kom att bli mer förknippad med denna bok än han kanske önskade senare under livet då han mer närmade sig det klassisistiska idealet. Den unge Werther förälskar sig i den bortlovade Lotte, vilket kommer att uppta hela hans liv. Werther odlar lidandet som en konstform, han drar sig undan samhället, ägnar sig åt naturdyrkan och läser Homeros. Boken är skriven i brevform, men det är bara den unge Werthers röst vi får höra. Boken är alldeles för sentimental för att få mig engagerad i stackars Werthers öde, men det är en bok som är intressant eftersom den speglar ett tidstypiskt sätt att se på männsikan omvärlden. Bra förord av Martina Lowden.

fredag 1 februari 2013

Mörk Jord

Jag har börjat lyssna till Mörk Jord av Belinda Bauer, men jag vet inte om detta funkar. Boken handlar om tolvårige Steven, som försöker hitta sin mördade morbrors lik genom att ta kontakt med den för brottet dömde pedofilen och barnamördaren Avery. Jag har nu lyssnat en bit in i boken och den känns väldigt ruggig, lite för otäck för mig. Är detta en bok som blir väldigt spännande? Den är välskriven och säkert bra i sin genre, men jag känner mig lite rädd...